The New York Times: Giurgiuleşti revine la viaţă!

Publicația americană The New York Times a realizat un material despre „renașterea” localității Giurgiulești, din sudul Moldovei. Jurnaliștii americani scriu că, la fel ca multe din localitățile rurale din Moldova, Giurgiulești a devenit victima migrației. Tinerii au plecat în căutarea unui viitor mai bun, din lipsa locurilor de muncă în localitate, iar bătrânii au rămas.

Însă după activarea portului a renăscut la viaţă – tinerii au început să se întoarcă acasă, iar localităţii i se alocă mai mulţi bani.

„Giurgiuleşti este un simplu sat unde tinerii îşi caută un loc de lucru prin alte ţări, iar cei bătrâni au rămas să-şi prelucreze pământul. Însă poziţia sa geografică de lângă râul Dunărea a creat un trafic de aproximativ 3000 de automobile şi camioane pe drum spre portul satului”, scrie NY Times.

Tatiana Gălățeanu, primarul satului Giurgiuleşti, citată de jurnaliştii americani, spune că traficul de automobile creează dificultăţi pentru locuitorii satului. „Casele sunt vechi şi ele sunt afectate de un trafic mare de camioane”, a menţionat primarul.

Portul de pe Dunăre, unde lucrează 460 de lucrători, are o mare importanţă pentru sat. Tinerii au început să se întoarcă acasă, iar localităţii i se alocă mai mulţi bani, din care se fac lucrări de renovare a satului.

„După ce Rusia a pus embargou pe produsele moldoveneşti, Uniunea Europeană a devenit principalul importator de fructe şi legume din Moldova. Acum portul are un rol foarte important pentru exportatorii din Moldova care caută noi pieţe de desfacere pentru produsele lor. Doar anul trecut volumul de marfă transportată prin portul din Giurgiuleşti a crescut cu 65%”, se mai arată în articolul din NY Times.

Moldova.ORG aminteşte că Moldova a obţinut ieşire la râul Dunărea în 1999, în urma unui schimb de terenuri cu Ucraina. În 2007, portul şi-a început activitatea, iar, în 2009, din port au plecat primele vapoare. În 2012, a fost construit un mic terminal prin care navele îşi croiau drumul spre Dunăre şi Marea Neagră.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.