Terguță vs. Plahotniuc / Pauză în proces. Care este motivul

Procesul intentat de candidatul blocului electoral ACUM, Ion Terguță, a fost pus pe pauză. Judecătoria Ungheni a cerut, în ședința de astăzi, examinarea listelor de subscripție prezentate de concurentul pe circumscripția Nisporeni, Vlad Plahotniuc.

Candidatul Blocului „ACUM” din circumscripția uninominală Nisporeni, Ion Terguță, a depus sesizarea la Comisia Electorală Centrală (CEC), pe 22 ianuarie, cerând anularea înregistrării candidaturii liderului democrat Vlad Plahotniuc făcând trimitere la „încălcări grave”. Acesta a indicat la un video postat de PD, de la un eveniment de partid din 27 decembrie 2018, în care este surprins faptul că șapte operatoare introduc datele participanților la acea reuniune pe listele de subscripție ale candidatului Plahotniuc, iar oamenii doar semnează în acele liste, fapt interzis de legislație.

[youtube id=”CaPE-Fx77rs” start=”0″]

Mai mult, Terguță declara că, într-o singură listă de subscripție, ar fi fost incluse persoane din mai multe localități, iar în alte liste ar lipsi numerele și seria actelor semnatarilor etc. – ceea ce este contrar legislației. Totuși, Consiliul Electoral de Circumscripție de la Nisporeni a acceptat toate semnăturile depuse în susținerea democratului.

Amintim că, la depunerea actelor pentru înregistrarea grupului de inițiativă a candidatului Ion Terguță, Consiliul electoral Nisporeni i-ar fi impus cerințe contrare cadrului normativ în vigoare. Printre acestea s-au numărat lipsa ștampilei pe procesul-verbal prin care s-a desemnat candidatul ACUM pe circumscripția Nisporeni deși o astfel de cerință nu ar exista nici în lege, nici în cadrul normativ infralegal, lipsa deciziei conducătorului grupului de inițiativă privind desemnarea trezorierului, prezentarea documentului de desemnare a trezorierului și verisiunea autentificată notarial a Hotătârii CEC de înregistrare a blocului ACUM DA PAS.

Vezi aici cine sunt ceilalți candidați pe circumscripția nr. 17

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.