Connect with us

Securitate

Telegram a lansat o funcție care permite utilizatorilor să șteargă mesajele, inclusiv cele de pe contul interlocutorului

Publicat

pe

PE SCURT

Serviciul de comunicare Telegram a lansat în luna martie curent o funcție care permite utilizatorilor să șteargă întreaga istorie a discuției de pe contul propriu dar și de pe contul interlocutorului.

PE LUNG

Telegram este un serviciu de mesagerie, adresat posesorilor de smartphone și care rivalizează cu Facebook Messenger şi cu WhatsApp. A fost lansat în 2013 în Rusia iar creatorii săi au făcut din aspectele de securitate, considerate excelente, principalul său atu.

Enlarge

Capture
Așa funcționează această funcție.

Decizia de a elabora funcția de ștergere a mesajelor inclusiv de pe contul interlocutorului într-un chat privat aparține fondatorului aplicației, Pavel Durov. Acesta declară că funcția de ștergere a mesajelor este un pas în direcția controlului amprentei digitale, astfel fiecare utilizator poate deține controlul asupra mesajelor pe care le-a trimis chiar și ani în urmă.

loading...

Cultură

Peste 1600 de oameni au adunat 104 mii de euro pentru un proiect. De ce?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Peste 1600 de oameni au contribuit la un experiment unic de crowdfunding pentru jurnalismul românesc: Inclusiv.  Publicația creată de o echipă de jurnaliști români a lansat un proiect de crowdfunding inspirat de succese internaționale, precum The Correspondent din Olanda sau Kraut Reporter din Germania.  Și au reușit.

Au reușit să strângă 104 000 de euro de la 1 643 de abonați fără să ceară donații, ci un abonament de un an. Jurnalistul Ștefan Mako, unul dintre cofondatorii proiectului Inclusiv, vine la Chișinău pentru a povesti despre cum echipa Inclusiv a convins peste atâția oameni să devină parte a unui proiect mediatic inovativ.

PE LUNG

Inclusiv.ro e o nouă publicație de jurnalism independent, concentrată în jurul formatului de jurnalism care caută și soluții, nu doar raportează problemele (ceea ce face și Moldova.org). Ștefan Mako,Victor Ilie și Luiza Vasiliu au avut ideea să facă o publicație finanțată exclusiv de cititori, ci susținută de cititori și cu idei de subiecte sau cu skill-uri personale. Cei trei și-au propus ca în loc să stea la redacție să se gândească ce subiecte să mai facă, să colecteze din 1643 potențiale surse de idei de subiecte.

Cei 1643 de oameni care au decis să susțină acest proiect au contribuit între 24 de euro și 1200 de euro pe an în avans. Ștefan Mako, susține că cei 104 000 de euro adunați vor constitui bugetul de pornit la drum. Pe 21 octombrie este preconizată lansarea Inclusiv.ro în limba română, împreună cu o versiune succintă în engleză. Vino pe 11 octombrie la Rockit Conference unde vei afla de la jurnalistul Ștefan Mako, unul dintre cofondatorii proiectului, despre motivația din spatele lansării unui asemenea publicații.

Dacă vrei să afli istoria din spatele succesului Inclusiv.ro, cumpără bilet la Rockit Conference aici.
Mai multă informație despre eveniment poți găsi pe rockit.md

Rockit Conference este organizat de către Academia Rockit și Digital Communication Network, cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suediei în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC Tekwill”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC).

loading...

Citește mai departe

Știință

Biologii au creat un genom artificial cu ajutorul algoritmelor computerizate

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Un grup de savanți din cadrul Universității Tehnice Federale din Zürich, Elveția, a prezentat un genom artificial, obținut cu ajutorul unui algoritm computerizat, scrie Naked Science.

PE LUNG

Algoritmul computerizat a permis minimizarea ADN-ului bacterian cu 20%, excluzând repetițiile de gene și alte segmente de prisos. Computerul a înlocuit mai mult de 130 000 nucleotide, consecutivitatea ADN s-a schimbat dar a păstrat funcționalitatea inițială. Ei au folosit ca bază ADN-ul bacteriei Caulobacter crescentus, care include mai mult de 4000 gene, din care 680 sunt esențiale pentru viață.

Genomul sintetic a fost numit de către savanți, Caulobacter ethensis-2.0. Deocamdată el există doar sub formă de molecule separate. Pentru a observa elementele genomului artificial, savanții au înlocuit unele gene ale bacteriei cu cele sintetice și au demonstrat că aproape toate permit bacteriilor să trăiască și să se înmulțească. Rezultatele experimentului au fost expuse într-un articol publicat pe pagina pnas.org, care este o revistă științifică din Statele Unite.

loading...

Citește mai departe

Divertisment

Cinci inițiative ecologice în 2018

Publicat

pe

De către

Când vine vorba de mediul de trai sănătos, nu putem ignora impactul omenirii asupra naturii. Probabil nu este nevoie de prea multe cuvinte pentru a realiza volumurile de gunoi de plastic, generat de fiecare dintre noi în fiecare an. Doar o mică parte din acest plastic este reciclat.

Abundența de produse și servicii în care trăim, crează iluzia că această situație va fi tot timpul. Că vom avea resurse natural, alimente sănătoase, aer curat și apă potabilă.

În același timp, pe rețelele de socializare circulă mii de filmulețe despre dauna adusă de obiectele din plastic. Unele filmulețe încearcă într-un mod ironic să arate activitatea umană care distruge natura.

Să nu uităm despre pericolul pe care-l prezintă construcția hidrocentralelor de pe Nistru. Probabil, în anul care vine, ar trebui să-i acordăm atenție sporită, deoarece apa din Nistru este la propriu – apa noastră cea de toate zilele.

La 7 iulie 2017, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat proiectul de lege cu privire la interzicerea pungilor din plastic. Potrivit acestuia, legea 231/2010 cu privire la comerțul interior a fost completată cu art. 20¹, restricții în domeniul comerțului cu amănuntul.

Restricțiile vor fi introduse treptat: din anul 2019 – pungile din plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mare de 50 microni, din anul 2020 – cele de până la 50 de microni, iar din anul 2021 – și cele mai subțiri, până la 15 microni.

Pe lângă inițiativele legislative, în 2018 au fost vizibile mai multe inițiative ale societății civile și agenților economici de a diminua daunele produse de deșeurile din plastic și nu doar.

Proiectul social „Hai Moldova”

Un grup de tineri s-au alăturat Mișcării Internaționale de Curățenie Mondială Let’s Do It! World. Astfel, începând cu un proiect amplu de curățare a parcurilor, pădurilor și râurilor în mai 2011, Hai Moldova a încercat de mai multe ori să atragă atenția asupra faptului că locurile preferate de odihnă se transformă ușor și rapid în gunoiști. În 2018, tinerii activiști au efectuat numeroase activități de curățare cât și activități de instruire despre managementul deșeurilor.

Enlarge

MG_9811
Sursă haimoldova.md

Colectarea deșeurilor electrice și electronice

Unii agenți economici au plasat stații de colectare a deșeurilor electrice și electronice. Spre exemplu METRO a plasat primele 3 boxe de colectare  în magazinele companiei din orașul Chişinău şi Bălţi.

Pungile de hârtie și textile în prioritate

Tot în 2018 am aflat că unele rețele de magazine au introdus pungile de hârtie pentru transportarea produselor. Deasemenea, pe rețelele sociale au fost lansate mai multe campanii și chemări la folosirea pungilor de textile. Una din inițiativele de promovare a utilizării pungilor este pagina de Facebook Torbesc, care promovează evenimentele Eco, activități de pictură pe torbe din textile și producătorii de torbe textile. Tinerii din acest grup organizează ateliere de pictură pe pânză pentru copii, unde aceștia învață să creeze și să fie atenți la natura din jur.

Enlarge

torba
Torbă din pânză pictată manual

Plastic Free July (în iulie fără plastic) 

Mișcarea „Plastic Free” a început în Australia în 2011, fiind creată de un grup de oameni conștienți de daunele aduse de plastic. Acum Plastic Free Foundation lansează cu regularitate provocări și evenimente de sensibilizare a oamenilor cu privire la daunele aduse de utilizarea în exces a plasticului.

În Moldova, această provocare a fost susținută de mai mulți tineri, inclusiv Dina Zaiaț, jurnalistă, care a creat blogul No Plastic Moldova, unde postează deseori despre viața fără plastic, alegerile privind cumpărăturile și produsele casnice.

Am găsit pe diez cum că un moldovean folosește pe an în medie 140 de pungi. Mie mi-au ieșit minim 500 de pungi. Deși cred că se adună și la o mie, în medie. Tu câte pungi de plastic folosești? Din păcate statistici oficiale, în acest sens, se pare că nu sunt. Ori eu nu am găsit, chiar dacă am căutat.

Geplaatst door No Plastic Moldova op Dinsdag 7 augustus 2018

Orele Ecologice în instituțiile de învățământ

Inspectoratul Ecologic de Stat a lansat campania de informare „Stop poluării cu PLASTIC”, în cadrul căreia, pe data de 5 Iunie, Ziua Mondială a Mediului, în școli s-a vorbit despre daunele aduse de plastic.

Enlarge

3-2
Cum poate fi înlocuit plasticul în viața de zi cu zi

Pe scurt, în 2018 nu s-a întâmplat deosebit pentru a renunța la plastic și a avea mai multă grijă de natura, care are de suferit în urma fiecărei activități umane. În țară sunt activiști care luptă pentru a aduce la cunoștință oamenilor și autorităților publice despre necesitatea de a acorda o atenție deosebită protecției mediului înconjurător.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe11 ore în urmă

Sondaj / La 30 de ani de la comunism, Europa de Est este împărțită la capitolul democrație

PE SCURT După treizeci de ani, puțini oameni din fostul bloc estic din Europa regretă schimbarea monumentală politică, socială și...

Economie12 ore în urmă

Care sunt cei mai mari importatori din lume

PE SCURT Dacă economia unei țări ar fi complet autosuficientă și independentă, nu ar mai fi nevoie să se importe...

Istorie13 ore în urmă

Cum a fost Lenin împușcat de o femeie aproape oarbă

PE SCURT Pentru că vrem, dragă cititor, să știi lucruri noi și interesante, Moldova.org va publica fragmente din cărți, istorii...

Cultură14 ore în urmă

Drumul lui Oprah Winfrey de la 0 la 3 miliarde de dolari

PE SCURT O tânără săracă, de culoare și provenind dintr-o aventură a unor adolescenți, a ajuns cea mai mare vedetă...

CulturăO zi în urmă

Capitala văzută prin ochii unei artiste: „Chișinău are nevoie de un Batman”

PE SCURT Chișinău are nevoie de Batman, iar Vera Borcuta, artistă, i-a găsit și locul: pe clădirea primăriei Chișinău. În...

AlegeriO zi în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică2 zile în urmă

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa...

Advertisement

Politică

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru grădinițe

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Cultură2 zile în urmă

Vitalie Colț, despre poezie, Transnistria, masaj și Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!”

PE SCURT Vitalie Colț este basistul formației FurioSnails. Pe lângă muzică, artistul a scris o carte de poezii „Pacea din...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru drumurile proaste

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru ambuteiaje

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri4 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică4 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică4 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031