Tehnologia din spatele vaccinului anti-covid ar putea funcționa și împotriva HIV/SIDA. Explicăm

La mai bine de 60 de ani de la primul caz cunoscut de infecție cu HIV la om și la 40 de ani de la începutul epidemiei  de HIV/SIDA din Statele Unite, un vaccin este în sfârșit la orizont. 

Un nou potențial vaccin a fost testat în primă fază în cadrul a unui studiu clinic început încă din 2018. La 97% din cele 48 de persoane pe care a fost testat vaccinul, sistemul imunitar a reușit să producă anticorpi rari, dar puternici, necesari pentru a proteja împotriva diferitelor tulpini de HIV.

Vaccinul produce „anticorpi larg neutralizanți” sau bnAbs, proteine din sânge specializate pe care oamenii de știință le-au găsit pentru prima dată în supraviețuitorii SIDA în 1990. Aceste bnAbs se pot atașa la „rădăcinile” HIV greu accesibile și pot dezactiva virusul. 

Acum, IAVI și Scripps Research au anunțat că vor continua să se bazeze pe succesul primului studiu prin parteneriatul cu Moderna – producătorii vaccinului mRNA-1273 COVID-19 – pentru a aplica tehnologia lor bazată pe mARN pentru a accelera dezvoltarea vaccinului HIV.

Dezvoltarea unui vaccin pentru HIV a fost o provocare uriașă. Virusul se reproduce în mai puțin de 24 de ore și crează mutații într-un ritm rapid. Dar cea mai letală caracteristică este faptul că HIV vizează direct sistemul imunitar, eliminând chiar celulele care acționează de obicei ca linie principală de apărare a corpului.

Dar știrile despre acest proces și succesul său au adus, pe lângă ușurare, și un gust amar. Pe rețelele de socializare, mai multe persoane au subliniat că, deși tehnologia vaccinului ARNm a fost în lucru încă din anii 1990, a fost nevoie de COVID-19 pentru a-l duce la bun sfârșit. 

Chiar și așa, un medicament preventiv funcțional împotriva unei boli care a luat atât de multe vieți – în special în comunitățile marginalizate – este o știre foarte bună. Dacă acest vaccin HIV trece prin studii ulterioare, lansarea și utilizarea lui pe larg ar putea salva un număr mare de vieți în următorii ani.

De la începutul epidemiei de HIV/SIDA, virusul a luat viața a aproximativ 75,7 milioane de oameni la nivel global. În 2019, 38 de milioane de persoane trăiau cu HIV.

La sfârșitul anului trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate în total circa 13.700 cazuri de infecție cu HIV.

Sursa: popsci

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.