Taxatori echipați cu terminale de plată, carduri și telefoane. Cum funcționează sistemul electronic din transportul public

Astăzi, 6 aprilie, a fost lansată și a doua etapă a proiectului pilot de implementare a sistemului de plată electronică în transportul public din Chișinău. Dacă în prima etapă taxatorii au fost echipați cu terminale de plată pe care le purtau la gât și oamenii achitau călătoriile fie  în numerar, fie prin card și primeau în schimb un bilet, în a doua etapă taxatorii au mai primit și un card, și un telefon. 

Cum putem achita călătoriile 

În unitățile de transport public unde taxatorii sunt echipați conform noilor prevederi ale proiectului pilot, oamenii pot să-și achite călătoriile cu cardul, în numerar sau cu ajutorul telefoanelor mobile echipate cu tehnologia NFC. 

Cardul sau orice dispozitiv inteligent trebuie să fie apropiat de ecranul terminalului montat în transport sau purtat de către taxator. După efectuarea tranzacției urmează un semnal sonor și vei primi chitanța de confirmare a achitării călătoriei. În cazul în care ai doar bani în numerar, trebuie să îi dai taxatorului 2 lei (în troleibuze) și 3 lei (în autobuze) care îți va da biletul după ce va efectua pentru tine procedura de achitare cu ajutorul unui card special. 

Acest proiect pilot de echipare a transportului public și taxatorilor cu mai multe terminale de achitare va fi testat în Chișinău timp de jumătate de an, în peste 100 de troleibuze și autobuze de pe 5 rute municipale: rute de troleibuze: nr. 10, 22, 30 și 32 și rutele de autobuze nr. 2, 5, 9, 19, 26 și 33.   

Ce înseamnă tehnologia NFC

În a doua etapă a proiectului pilot achitarea călătoriei poate fi făcută prin tehnologia Tap to Phone. Adică, taxatorul va utiliza smartphone-ul din dotare pe post de terminal, oferind posibilitatea călătorilor să achite biletul cu smartwatch, brățara fitness, telefon sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia NFC (Near Field Communication sau comunicare în câmp apropiat). Acesta este un standard de comunicare wireless care permite dispozitivelor care au această funcție să comunice între ele prin unde radio, prin simpla lor apropiere la o distanță mai mică de 10 cm. Astfel, modulul NFC poate transforma telefonul într-un portofel virtual – informațiile bancare sunt încărcate într-o aplicație securizată de plată instalată pe dispozitiv. Dacă nu ești sigur că telefonul sau dispozitivul tău are această tehnologie, acest lucru poate fi ușor verificat – este nevoie doar să intri în setările telefonului și să butonezi pe secțiunea Wireless & networks. Dacă găsești acolo NFC înseamnă că trebuie doar să-l activezi, apăsând pe el. 

Autorii proiectului dau asigurări că terminalul, dar și telefonul taxatorului, procesează câte o singură plată, emite un semnal sonor, imprimă chitanța, după care se blochează. Pentru a se efectua o altă plată de pe același card taxatorul trebuie să inițieze din nou plata.

Cum e în alte țări

De obicei, în transportul public din alte țări plățile se fac electronic sau călătorii cumpără bilete sau abonamente de la ghișee. În transportul public din alte orașe din Europa nu vei vedea taxatori, ci periodic vei întâlni persoane autorizate să verifice dacă ai achitat călătoria. În caz contrar, vei fi amendat. Amenzile pot ajunge chiar și până la 100 de euro. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.