Tatiana Bicic: Noile ambulanțe de producție rusească corespund cerințelor europene

Noile ambulanţe de producţie rusească, procurate de Guvern sunt fiabile, bine dotate, corespund cerințelor europene și vor fi folosite primordial în zonele cu acces dificil. Declaraţia aparţine vicedirectorului Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Tatiana Bicic, şi se conţine într-un interviu acordat publicaţiei Timpul.

”Aceste ambulanțe vor fi repartizate în zonele cele mai îndepărtate din țară. Sunt zone în care nu există asfalt, unde ambulanța trebuie să meargă pe câmp pentru a ajunge cât mai repede la pacient. Sunt zone foarte greu accesibile din acest punct de vedere, iar în condiții de vreme nefavorabilă, este și mai greu de ajuns. Timpul este crucial în situații de urgență, iar ambulanța trebuie să ajungă în cel mai scurt timp. În astfel de condiții, caroseria slabă și baza lungă este inacceptabilă. Nu contează atât de mult țara de proveniență, ci mai ales scopul pentru care ele vor fi folosite”, a explicat Bicic.

Oficialul a mai spus că vehiculele sunt dotate cu utilaj medical modern, procurat din ţări dezvoltate. “Dotarea acestor ambulanțe – tip ”B” este după standardele europene în vigoare. Avem utilaj medical modern din Coreea de Sud, Japonia, Marea Britanie, Italia, precum și un model avansat din China”, a precizat funcţionarul.

Ma mult, spune Tatian Bicic, şi preţul ambulanţelor este unul avantajos. “Prețul la fiecare unitate este unul avantajos – circa 36 000 Euro, inclusiv livrare până la Chișinău, un preț cu circa 26% mai mic față de ofertantul de pe locul doi. Acest preț are toate taxele incluse și garanția de doi ani”, a  declarat oficialul.

În acest an Guvernul a alocat 273 milioane de lei pentru pentru achiziționarea a 168 de ambulanțe de producție rusească, iar 10 dintre acestea au ajuns deja în Republica Moldova, urmând să fie repartizate în punctele medicale de urgență din țară.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.