Târg lingvistic la Chișinău, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor

Peste 300 de elevi, studenți și profesori, au venit sâmbătă, la Centrul Republican pentru copii și tineret „Artico”, pentru a participa la un șir de activități culturale și lingvistice dedicate Zilei Europene a Limbilor, proiect organizat de către Academia de Inovare și Schimbare prin Educație, combinat de  Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în colaborare cu Ambasada S.U.A, Franței, Italiei, Spaniei și Germaniei.

Vizitatorii au avut posibilitatea de a descoperi cultura multor țări prin intermediul mai multor activități educative precum workshop-uri și ateliere pentru profesori de limbi străine, sesiuni de informare cu privire la burse de schimb pentru tineri și adulți, lecții în limba engleză, franceză, germană, spaniolă și italiană, cât și oferte educaționale de studiere a limbilor europene.

Târgul este dedicat Zilei Limbilor Europene, zi marcată pe 23 septembrie. Mai mult ca atât, anul academic 2017-2018 a fost desemnat de către Ministerul Educației, Culturii și Certării anul studierii limbilor europene.

„Inițial, reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării recomandau studierea unei singure limbi străine la alegere, însă acum îndeamnă învățarea a două limbi necunoscute. Toți partenerii implicați în proiect vor oferi un an plin de activități adresate atât cadrelor didactice cât și elevilor: workshop-uri, prezentări, lecții deschise, concursuri pentru profesori, astfel încât să promovăm studierea limbilor străine, mai ales că acest lucru este foarte important pentru integrarea în Uniunea Europeană”, a menționat Daniela Munca-Aftenev, organizatoarea și președinta Academiei de Inovare și Schimbare prin Educației din Chișinău.

La târg au fost prezentate numeroase oferte educaționale în materie de limbi europene. Mai mulți profesori din raioanele țării au fost prezenți la eveniment pentru prima dată. Aceștia au vorbit despre felul în care se predau limbile străine în localitățile din care vin.

„Am avut o prezentare în limba engleză și cred că acest proiect a fost o oportunitate perfectă pentru mulți profesori din Republica Moldova pentru a se remarca, și anume din raionale țării, pentru că în Chișinău sunt mai multe posibilități”, a spus Svetlana Coiceva, profesoară de limbă engleză din or. Căușeni.

Mulți dintre tinerii veniți la târg au aflat despre bursele și programele de schimb oferit de Centrul de Informații Universitare. „Datorită acestui eveniment am cunoscut mai multe metode de studiere a unei limbi străine. Mai ales că limbile străine sunt foarte importante pentru a primi o bursă europeană”, a specificat Victoria, elevă din or. Cimișlia.

Târgul Limbilor Europene a fost organizat de către Academia de Inovare și Schimbare prin Educație, Chișinău, sprijinit de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Text scris de Dana Juratu, stagiară

Absolventă de Jurnalism (Iași, 2015), își face masteratul în domeniul industriilor creative (Suedia, 2017).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.