Tărâmul subteran al poveştilor

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Există un tărâm de frumuseţe subterană deosebită. Fiind considerată una dintre cele 3 cele mai frumoase peşteri în Europa, Peştera Piatra Altarului din Munţii Bihorului, este actualmente şi aşa va rămâne, cel puţin deocamdată, închisă pentru turişti.

Peştera a fost descoperită în anul 1984 de un student Daniel Cârlugea în timpul unei tabere organizate.
Intrarea în peşteră se face pe un culoar îngust de 3-4 metri. De aici se intră într-o sală mare de dimensiunile unui teren de fotbal cu o acustică deosebită. Apoi se intră într-o galerie atât de albă încât primii exploratori au fost nevoiţi să descalţe încălţămintea şi s-o traverseze în ciorapi.

Peştera însumează patru galerii mari: „Palatului”, „Paradisul”, „Geoda” şi „Altarul urşilor”.
„Palatul „este prima dintre galerii este o zonă cu formaţiuni rare, curgeri mari de calcit şi domuri înalte. Galeria are forma unei imense catedrale gotice subterane, cu coloane înalte de 15-20 metri.

Galeria „Paradisul” se deschide cu spaţii generoase susţinute de coloane înalte, înfrumuseţată de depuneri diafane de ace, unice în România, iar la capătul galeriei curge un râu cu „lapte de lună” – un lichid nereal de alb ce îşi are originea într-o crăpătură de calcar.

Următoarea galerie „Geoda” este un adevărat tărâm de poveste. Un teren de apă supramineralizată transformată într-un strat de cristale perfecte de calcit, acoperită cu o oglindă nemişcată de apă. Frumuseţea şi unicitatea acestui fenomen este prilej de meditaţie asupra perfecţiunii naturii.

Ultima galerie este „Altarul urşilor”. În această galerie se pot vedea o mulţime de cranii ale urşilor de cavernă, care au trăit aici în timpul ultimelor perioade glaciare.

Peştera este amenajată pentru public, dar se permite accesul în ea doar a specialiştilor şi speologilor.

Distanţa de la Chişinău până la Peştera Piatra Altarului este de 710 km.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.