Sub presiunea Rusiei, Moldova amână cu patru ani implementarea acordurilor energetice cu UE

Moldova amână cu patru ani implementarea acordurilor energetice cu Uniunea Europeană. Cel puțin așa susține primul ministru Vlad Filat, potrivit Publika.md

Liderul executivului a spus că Moldova va rămâne să facă parte din Comunitatea Energetică Europeană. Acesta va cere partenerilor europeni să extindă perioada de implementare a reformelor la nivel energetic până în 2020 și nu 2016 precum era stabilit anterior.

Colegii săi de alianță au declarat anterior că respingerea acordurilor energetice cu Uniunea Europeană va reprezenta „nu un pas, ci zece pași înapoi, pe calea integrării europene”.

Până și șeful statului a promis UE că Republica Moldova nu va răspunde presiunilor exercitate de Rusia și că va menține în continuare negocierile cu Uniunea Europeană pe marginea acestei problematici.

Expertul în energetică de la IDIS „Viitorul”, Ion Muntean, a declarat pentru MOLDOVA.ORG că ofertele venite din partea Federației Ruse trebuie tratate cu prudență atât din punct de vedere calitativ, cât și al durabilității pentru a nu încălca angajamentele asumate față de Uniunea Europeană.

„Acest lucru nu exclude continuarea și dezvoltarea unor noi parteneriate cu Est-ul atâta timp cât nu vor fi încălcate principiile morale ale unui parteneriat de importanță strategică cu Vest-ul”, a spus Ion Muntean.

Potrivit expertului, actuala criză energetică are un caracter artificial menită să testeze consecvența politicii energetice promovate de către executiv pentru a deveni un model în comparație cu alte țări.

„Cea mai bună soluție este continuarea dialogului echilibrat și corect într-un ritm temperat. Viitorul parteneriatului în domeniul energetic cu Rusia depinde foarte mult și de conjunctură externă care în ultimii ani a cunoscut o evoluție promițătoare atât la nivel tehnic cât și politic”, a declarat expertul.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.