SUA au depistat probleme cu inregistrarea unor organizatii religioase in Moldova

in linii mari, legislatia Moldovei cu privire la libertatea cultelor este satisfacatoare, dar exista probleme cu inregistrarea organizatiilor religioase si constructia de localuri pentru acestea, se arata intr-un raport dedicat libertatii cultelor pe anul 2005, pe care Secretarul de Stat al SUA, Condoleeza Rice l-a prezentat in fata Congresului american.

Surse din Ambasada SUA la Chisinau au comunicat pentru INFOTAG ca "rapoartele anuale privind libertatea cultelor care se prezinta Congresului pentru examinare din anul 1998 descriu situatia in domeniul respectiv din tarile straine si politicile SUA de mentinere a libertatii cultelor in toata lumea".

Raportul pe anul 2005 relateaza despre situatia libertatii cultelor din 197 de tari, iar la compartimentul dedicat Moldovei se enumera mai multe probleme cu care se confrunta organizatiile religioase. in special, Biserica lui Isus Hristos din zilele noastre (Mormona), Organizatia Spirituala a Musulmanilor, Consiliul Spiritual Central al Musulmanilor din Moldova, Biserica Ortodoxa de Rit Vechi din Moldova "au intimpinat intirzieri mari atunci cind au incercat sa obtina inregistrarea oficiala". Astfel, Mormonii nu au fost inregistrati pina in prezent, chiar daca au depus prima cerere in 2000 si alte citeva – ulterior. Iar prin legislatia republicii termenul de inregistrare a organizatiilor religioase este de 30 de zile dupa data depunerii solicitarii la Serviciul de Stat al Cultelor.

Documentul mai contine informatii despre cazuri de imixtiune in procesul de edificare a bisericilor. Astfel, constructia Bisericii Baptiste de la Capriana a fost sistata nemotivat, in primavara anului 2004. Martorii lui Iehova de asemenea au avut probleme cind au solicitat autoritatilor locale acordarea si prelungirea autorizatiilor pentru edificarea obiectelor de cult in mai multe orase. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.