Studiu IDIS: Moldova, pradă a economiei subterane şi a evaziunilor fiscale

 Procesul de efectuare a calculelor necesare pentru elaborarea estimărilor sau a prognozelor privind economia ilegală în Republica Moldova este complicat de lipsa cercetărilor şi datelor statistice în domeniu, afirmă expertul IDIS „Viitorul”, Gheorghe Costandachi, autorul studiului „Moldova: pradă a economiei tenebre şi a evaziunilor fiscale”, prezentat astăzi, 26 iulie.

„Multitudinea problemelor din societate: lipsa locurilor de muncă, salariile mici ale angajaţilor din sfera publică, dependenţa mediului de afaceri în proces incipient de factorii de decizie, privatizarea petrecută la repezeală, distrugerea complexului agroindustrial din Moldova, criza monetară din anii 1991-1994, apariţia intereselor de distribuire a zonelor de influenţă economică şi politică, lipsa mecanismelor de reglementare a proceselor economice în noile condiţii, sistemul judiciar extrem de corupt, toate acestea au făcut inevitabil procesul de apariţie a fenomenului de economie tenebră (ilegală)”, a explicat Gheorghe Costandachi.

„Conform estimărilor efectuate de Biroul Naţional de Statistică, economia ilegală în Moldova are un caracter stabil, cu mici devieri în fiecare an. În aşa mod, în perioada analizată, economia neobservată din Moldova a înregistrat cel mai mare nivel în anul 2011”, a menţionat autorul studiului.

Studiului „Moldova: pradă a economiei tenebre şi a evaziunilor fiscale”, realizat cu suportul financiar al National Endowment for Democracy (NED), include şi o serie de recomandări, inclusiv pentru factorii de decizie, care, potrivit autorului, ar trebui să se implice mai activ în procesul de evaluare a economiei ilegale.

Nivelul economiei tenebre în lume este în creştere. Dacă în 1997 nivelul mediu al economiei tenebre în lume era de 32,%, în 2009 acesta atingea 36,5%, se arată în studiu.

Conform unui raport al Băncii Mondiale, publicat în septembrie 2010, cea mai mare medie a ponderii economiei subterane în PIB pe anii 1999-2007 îl deţinea Georgia cu 68,8% din PIB, urmată de Bolivia cu 68,1% şi Azerbaidjan cu 63,3%. Cel mai redus nivel al economiei tenebre a fost înregistrat în Suedia – 8,6%, SUA – 8,8% şi Austria – 9,8%. În acest context, R. Moldova a înregistrat în anii 1999-2006 o medie de 45,08%.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.