Connect with us

Cultură

Studențimea în Evul Mediu

Publicat

pe

Toamna, în oraș, vine la pachet cu îmbulzeala în transportul public. Studenții mișună prin parcuri și cafenele, generează haos și râsete. Ei creează acea atmosferă de voie bună și ușurință care face orașul să pară mai viu. Din păcate, mai sunt și oameni nemulțumiți de studenți, considerând că li se strică liniștea.

În fine, pentru a mai calma spiritele, ne-am gândit să vă povestim cum trăiau studenții în Evul Mediu. O să fiți surprinși.

Enlarge

medieval-students3
Basorelief care înfățișează studenții medievali

Prima universitate în Europa a apărut la Bologna, fondată în anul 1088 și s-a dezvoltat din societățile de ajutor reciproc înființate de străinii care veneau la studiu în oraș. Aceștia căutau să fie protejați de legile prin care puteau fi pedepsiți colectiv pentru crimele comise de conaționali ai lor. Aceste societăți, numite națiuni, au decis să formeze o asociație mai mare, pe care au denumit-o universitas.

Universitățile în orașele medievale formau adesea niște comunități închise, unde viața studenților și a profesorilor era strict reglementată. Ziua se începea la 5 dimineața și se încheia pe la 9 seara. Limba de comunicare era limba latină și majoritatea lecțiilor erau dedicate învățării gramaticii latine și artei discursului. Studenții erau obligați să participe în discuții și lecturi publice, dar nu mai des de o singură dată pe zi.

Taxa de studii era plătită de toți și depindea de cât de bogat era studentul. Dacă în unele orașe studenții săraci trăiau în comun, câte 10 -12 oameni într-un dormitor cum era în Bazel, Elveția, în alte universități, precum Cambridge, studenții erau cazați câte doi, unul fiind mai bogat și plătea mai mult și era considerat stăpânul camerei. Colegul său de camera era de obicei mai sărac, plătea mai puțin pentru cazare și era un fel de slujitor pentru primul, pe tot parcursul studiilor.

Enlarge

Tonzura-600x420
Tonzura călugărilor care se aplica și studenților din Evul Mediu

Ca și pentru studenții din zilele noastre, când mergi într-un oraș străin, cel mai greu nu este programul de învățământ, ci acomodarea. De exemplu, în unele orașe bărbații aveau păr lung, iar în alte orașe trebuiau să se tundă chilug sau să-și facă tonzura (n.red. tunsoare călugărească, din latină), mai ales în comunitățile religioase.

O altă problemă era creată de modul de a mânca, în timp ce în Bazel mai toți se foloseau de cuțit și furculiță, în unele orașe din Franța se mai mânca cu mâna, chiar și terciul, și supele.

Existau anumite ritualuri pentru studenții noi. Ritualurile erau legate de umilințe fizice și psihologice, sarcini fără sens care aveau ca scop să demonstreze că noul-venit este capabil să facă orice pentru a deveni student.

Enlarge

tractir
Imagine dintr-un tractir medieval

După învestire viața nu era mai ușoară. Tinerii, în primul lor an de studii, erau un fel de slujitori pentru studenții mai mari. Ei curățeau hainele, serveau masa, făceau curat și îndeplineau mici sarcini zilnice. Peste un an, când venea următoarea promoție, ei deveneau cei care organizau ritualul de învestire pentru noii veniți și se comportau ca și cei de dinaintea lor. Asta a durat secole.

O dată ajunși studenți în lege, având dreptul la toate facilitățile oferite de acest statut, tinerii erau gata să lupte pe viață și pe moarte cu armata, poliția, conducătorii orașelor la cea mai mică aluzie de strâmtorare a drepturilor lor. Dacă vreți să aflați mai multe informații documentate, puteți intra aici. și aici

Cultură

Un bărbat și-a cumpărat un sat din Strășeni cu 6 mii de lei

Publicat

pe

Valeriu Popa și-a cumpărat satul natal, Țigănești, raionul Strășeni cu 6 mii de lei în ajunul sărbătorii creștine Sfântul Vasile. Potrivit tradiției, în ajun se scoate satul la vânzare de către precedentul cumpărător, iar doritorii, ca la licitație, propun diferite sume de bani pentru a cumpăra satul, simbolic.

Un bărbat și-a cumpărat un sat din Strășeni cu 6 mii de lei

Valeriu Popa și-a cumpărat satul de baștină, Țigănești, Strășeni, cu 6 mii de lei.Cum a fost posibil, vedeți în reportaj.https://www.moldova.org/un-barbat-si-cumparat-un-sat-din-straseni-cu-6-mii-de-lei/

Geplaatst door Moldova.org op Zaterdag 19 januari 2019

Prima ofertă a fost de 2000 de lei. Totuși, Valeriu Popa, agricultor, locuitor al satului Țigănești, a propus 6 mii de lei, sumă care l-a făcut câștigător. „Am văzut că nu erau concurenți, am decis să-l cumpăr eu ca să nu pierdem tradiția”, povestește bărbatul trecut de 45 de ani.

După ce a cumpărat satul, Valeriu Popa a plătit pentru două zile de muzică. Ulterior, a organizat o ceată mare de flăcăi și au urat locuitorii satului. Au primit în schimb vin, dulciuri, colaci și bani. În așa mod, câștigătorul și-a rambursat banii.

Potrivit spuselor locuitorilor, deocamdată nici o femeie nu a cumpărat satul, iar cei care vor să participe la acest proces trebuie să fie numaidecât băștinași. Câștigătorul este considerat pentru următorul an mâna dreaptă a primarului.

Citește mai departe

Cultură

Ultima fiță la modă: blugi asimetrici, cu un crac „slim” şi unul larg

Publicat

pe

Autorul pantalonilor este un designer vestimentar din Ucraina. Se numește Ksenia Schnaider şi a prezentat pe Instagram jeanșii asimetrici.

View this post on Instagram

@sonya_soltes wearing asymmetric jeans from PF2019 collection ♨️ #kseniaschnaider #selfielookbook

A post shared by Ksenia Schnaider (@kseniaschnaider) on

Pantolonii costă aproape 400 de dolari.

Citește mai departe

Cultură

ZdG: Cât a costat Târgul de Crăciun și secretele din spatele lui

Publicat

pe

La 8 noiembrie 2018, Guvernul a decis, prin hotărâre, alocarea a opt milioane de lei pentru organizarea Târgului de Crăciun, invocând că cheltuielile „justifică impactul socio-cultural şi economic al evenimentelor ce urmează a fi desfăşurate”. Pe 13 decembrie, când rămâneau doar trei zile până la inaugurarea Târgului, Guvernul a mai alocat trei milioane de lei, transmite zdg.md

„A fost constatată necesitatea suportării unor cheltuieli suplimentare neprevăzute, în vederea instalării în complexul de distracţii pentru copii a două carusele, reparaţiei şi schimbării acoperişului a 22 căsuţe de lemn, precum şi instalarea unui sistem de supraveghere video pentru asigurarea securităţii vizitatorului”, motiva ministra Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, solicitarea de transferare a sumei suplimentare.

Directorul ÎS „Moldova-Concert”, Andrei Locoman, a declarat atunci că banii urmau a fi cheltuiţi pentru reparaţia acoperişelor a 22 de căsuţe din lemn, care ar fi fost deteriorate în timpul păstrării, pentru instalarea camerelor de supraveghere, pentru majorarea numărului de copii care urmau să viziteze Târgul şi pentru asigurarea acestora cu bilete la teatru.

În aceeaşi zi, ZdG a expediat o solicitare oficială de informaţii atât la Guvern, cât şi directorului ÎS „Moldova-Concert” în care a cerut date despre compania selectată pentru prestarea serviciilor de pază și supraveghere video, cum a fost selectată aceasta şi contra cărei sume de bani. Totodată, cerut numele tuturor companiilor care au fost plătite din bani publici în cadrul Târgului de Crăciun.

În ziua de 9 ianuarie, ZdG a primit un mesaj de la Andrei Locoman. Directorul ÎS „Moldova-Concert” nu a numit decât o singură companie contractată pentru prestarea de servicii în cadrul Târgului, fără a explica de ce nu oferă datele de interes public solicitate.

Citiți continuarea pe zdg.md.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

ImportantO oră în urmă

Scăldatul de Bobotează, tradiție nemuritoare

În pofida gerului de afară, creștinii ortodocși au intrat în apa rece din lacurile din țară. Potrivit lor, apa sfințită...

Alegeri2 ore în urmă

Circumscripția 21, Criuleni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Sănătate2 ore în urmă

Cât costă polița de asigurare medicală și de unde o poți cumpăra

Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite începând cu 27 decembrie 2018, prima de asigurare obligatorie de...

Social4 ore în urmă

Luni, 21 ianuarie, cea mai deprimantă zi din an: Blue Monday

Cea de-a treia zi de luni a anului, care în 2019 cade pe 21 ianuarie, este considerată a fi cea...

Știință5 ore în urmă

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie şi va fi vizibilă şi...

Alegeri6 ore în urmă

Circumscripția 20, Strășeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri7 ore în urmă

CEC a respins contestația PDM împotriva ACUM

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestația Partidului Democrat din Moldova (PDM), din 15 ianuarie, împotriva blocului electoral ACUM și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri11 ore în urmă

Circumscripția 19, Ivancea / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri12 ore în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise pentru locuitorii regiunii transnistrene

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pe 19 ianuarie, organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Primari, consilieri, directori – cine sunt candidații cu cele mai „tari” grupuri de inițiativă

Moldova.org, ca să vă prezinte portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupul de inițiativă pentru una dintre cele 51 de...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 30, Chișinău, sectorul Ciocana / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com