Strategia Rusiei de a cumpăra cât mai multe rafinării în Europa ar putea compromite securitatea energetică a UE – document al Comisiei Europene

Strategia Rusiei de a achiziționa rafinării de petrol în Europa ar putea compromite securitatea energetică a blocului comunitar, avertizează oficiali ai Uniunii Europene în proiectul unui raport pregătit pentru liderii din regiune, scrie Hotnews.ro, cu referință la Euractiv. Comisia Europeană se declara astfel îngrijorată că Rusia deține prea multe rafinării de petrol în Europa, fapt care se adaugă la dependența europeană de gazele și petrolul rusești.

În draftul strategiei Comisiei Europene privind securitatea energetică a UE, document văzut de Reuters, se arată că trebuie monitorizată îndeaproape politica Rusiei de cumpărare de rafinării europene. “Industria de rafinare este vulnerabilă la interferențe politice”, precizează raportul citat de Euractiv.

Potrivit acestuia, sectorul de rafinare din Europa a fost slăbit atât de majorarea prețurilor la petrol, cât și de o cerere scăzuta și prin înregistrarea de marje mici de profit. Toți acești factori au determinat numeroase companii să își vândă unitățile de rafinare, cumparătorii fiind companii din Rusia.

Compania ruseasca Lukoil, de exemplu, deține operațiuni de rafinare în Italia, Olanda, Bulgaria și România, la fel ca și Gazprom, prin Gazprom Neft, notează Euractiv.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeana este așteptata săptămâna aceasta să anunțe cum trebuie îmbunătățită securitatea energetica, în răspuns la criza din Ucraina; aceasta din urma este ruta de tranzit pentru aproximativ jumătate din gazul pe care Rusia îl exporta Uniunii Europene.

UE se bazează pe Rusia în ceea ce privește 27% din consumul european de gaz și pentru aproximativ o treime din necesarul de petrol, informează Comisia Europeana.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.