Spre mănăstiri, de Sfântă Maria (FOTO)

Biserica Ortodoxă prăznuiește mâine (15 august) Adormirea Maicii Domnului (stil nou). Mai multe mănăstiri din România îşi vor serba hramul. Mii de creştini se îndreaptă spre cele mai de seamă oaze de spiritualitate ale ţării – Nicula, Curtea de Argeş, Govora, Moisei, Rohia, Bistriţa-Vâlcea, Polovragi etc.

Potrivit basilica.ro, chiar în aceste momente mai mulţi creştini participă la pelerinajul „La Nicula Colo-n deal”, organizat de către Arhiepiscopia Clujului în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Român Gherla. Pe drumul dintre Gherla şi Mănăstirea Nicula credincioşii se roagă şi cântă imnuri închinate Maicii Domnului.

De Adormirea Maicii Domnului, Mănăstirea Nicula (1552) este una din cele mai „asediate” din Transilvania, aici fiind organizat cel mai mare pelerinaj ortodox. Creştinii înconjoară în genunchi biserica mică de lemn şi se închină la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Şi Mănăstirea de la Curtea de Argeş este în aşteptarea creştinilor. Vechea ctitorie a lui Neagoe Basarab (secolul al XV-lea) este vizitată pentru că are o arhitectură deosebită, dar şi pentru că aici se află icoane deosebite cu chipul Maicii Domnului. Mai mult, însă, creştinii vin pentru se închina la moaştele Sfintei Filofteia.

Marele praznic va fi sărbătorit cu multă rugăciune, lumină şi cuvinte de laudă şi mulţumire Maicii Domnului la Mănăstirea Polovragi (ridicată prin 1505). Aici va fi sfinţită din nou biserica „Adormirea Maicii Domnului”, eveniment prilejuit de terminarea lucrărilor de restaurare şi consolidare.

Două din importantele mănăstiri din Maramureş la fel îşi serbează hramul de Adormirea Maicii Domnului. Semeţe, frumoase şi mereu căutate – Moisei şi Rohia. La prima creştinii de prin satele apropiate vin în costume populare, cu steaguri, cu icoane, cununi de flori, iar în fruntea lor aleargă copii îmbrăcaţi în tradiţionalul port maramureşean. Noaptea de Ajun (14 august) va fi plină de rugăciuni, cântări şi predici, iar mâine dimineaţă va fi săvârşită Sfânta Liturghie. Mulţi vin la Rohia, mai ales în ziua în care acesta îşi sărbătoreşte hramul, pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

De Adormirea Maicii Domnului îşi mai sărbătoresc hramul şi alte locaşuri sfinte importante, cum ar fi mănăstirile: Văratec, Humor, Rarău, Brâncoveanu, Celic Dere, Tismana, Ghiughiu etc.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.