Spicherul Marian Lupu a discutat cu delegaţia Curţii Europene de Auditori proiectele susţinute de UE în Moldova

Moldova.ORG — Marian Lupu, preşedintele Parlamentului R. Moldova, a avut o întrevedere cu delegaţia Curţii Europene de Auditori.

Interlocutorii au discutat în particular proiectele finanţate de către Uniunea Europeană în ţara noastră în domeniul migraţiei, justiţiei şi afacerilor interne, luptei cu traficul de fiinţe umane, managementul frontierelor, transmite serviciul de presa al legislativului.

Preşedintele Parlamentului şi-a exprimat speranţa că în momentul adoptării de către Uniunea Europeană a unor noi instrumente de asistenţă tehnică şi financiară pentru Republica Moldova, acestea se vor caracteriza printr-o flexibilitate mai mare şi, totodată, proiectele susţinute de către UE în Moldova vor necesita şi un grad mai înalt de responsabilitate din partea autorităţilor.

Marian Lupu a accentuat că în anul 2005 Parlamentul de la Chişinău a demarat o serie de reforme democratice ale unor importante instituţii din societate, printre care şi Curtea de Conturi. Potrivit spicherului, prin modificările legislative realizate, membrii Curţii de Conturi au devenit inamovibili şi a fost, de asemenea, extins accesul formaţiunilor parlamentare de opoziţie la solicitarea efectuării unor controale.

"Amendamentele la legislaţia care vizează activitatea Curţii de Conturi au eficientizat şi au făcut mult mai transparentă activitatea acestei importante instituţii. Suntem abia la începutul reformării sistemului de control şi audit intern al ţării, însă vom depune eforturi suplimentare în vederea preluării practicilor europene la acest capitol", a subliniat spicherul.

Potrivit preşedintelui Legislativului, punerea în aplicare la nivel naţional a unui sistem eficient de control şi audit intern este crucial pentru o societate care vrea să ştie cum sunt cheltuiţi banii publici şi cum se desfăşoară achiziţiile publice.
Marian Lupu a accentuat că pe parcursul anului curent forul legislativ va desfăşura un amplu program de audieri publice privind procesul de implementare a legislaţiei, efectuând o monitorizare continuă în acest sens.

Jacek Uczkiewicz s-a pronunţat, la rândul său, în favoarea stabilirii unei cooperări practice între Curtea Europeană de Auditori şi Curtea de Conturi din R. Moldova. În opinia interlocutorilor, o astfel de cooperare va permite transferul de experienţă şi preluarea bunelor practici de gestionare a sistemului de audit, precum şi perfecţionarea legislaţiei naţionale a R. Moldova în sfera auditului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.