Spectacole despre ieri și azi. „Recviem pentru Europa” și „Trilogia 1918”

Teatrul Spălătorie revine în acest weekend cu patru spectacole.

RECVIEM PENTRU EUROPA este un spectacol de Nora Dorogan, Nicoleta Esinencu, Kira Semionov, Doriana Talmazan, Artiom Zavadovsky.

În Recviem pentru Europa, autorii își propun să vadă cum stau lucrurile dintr-o altă perspectivă, acea a oamenilor care muncesc în aceste companii. Dincolo de mândria de a coase pentru Armani sau Dior, de a face cabluri pentru BMW sau Mercedes, ei își propun să prezinte istoria lor.

În condițiile în care atât la nivel politic: „Asigurarea unui mediu de afaceri confortabil și asigurarea unei atractivități investiționale în Republica Moldova este prioritatea numărul unu al acestui Guvern.“ (Pavel Filip, prim-ministru al Republicii Moldova). Cât și la nivelul societății civile și mass-media domină practic în exclusivitate discursul care susține încurajarea investițiilor străine cu orice preț. Pentru care principalul indicator al garantării bunăstării Moldovei adică a cetaățenilor acestei țări, sunt milioanele de euro investiți și locurile de muncă care apar, dar nu și condițiile de lucru. Pentru care finanțatorii, investitorii, patronii, angajatorii vor fi tot timpul mai importanți decât angajații care primesc salariile în plic, muncitorii care lucrează cu mult peste 40 de ore pe săptămână sau lucrătorii la negru. Pentru care Codul Muncii nu e pentru protecția muncitorului, ci pentru crearea unui mediu de afaceri favorabil.

Moldova are o singură posibilitate, și anume să aleagă între Rusia și Europa. Este opinia care a monopolizat spațiul nostru public. Și care identifică orice discurs critic asupra Europei ca fiind o poziție pro-Rusia și viceversa. Privind dincolo de această opinie, Recviem pentru Europa reflectă critic modul în care și-au promovat discursul, politicile, dar mai ales interesele în Moldova instituțiile europene și modul în care acestea au afectat cetățenii Moldovei. Și nu în ultimul rând, modul în care capitalismul a fost promovat ca fiind unica soluție fără a avea dreptul de a chestiona acest lucru.

Evenimentul va avea loc pe 24 noiembrie, detalii AICI.

TRILOGIA 1918 include trei spectacole care propun o perspectivă alternativă la discursul public legat de sărbătorirea centenarului. În zilele de 25, 26 și 27 noiembrie, în incinta Academiei de Arte, Bloc I (str. Alexei Mateevici nr. 111), începând cu ora 19:00, vor fi prezentate trei episoade, însoțite de dezbateri despre contextul, urmările și semnificațiile evenimentelor din 1918. Detalii, AICI.

Duminică, 25 noiembrie | ORA 19:00 | ALTĂ ISTORIE NU SE PUTEA SCRIE!

Primul episod, „Altă istorie nu se putea scrie”, pornește de la deconstrucția narațiunilor dominante asupra evenimentelor din 1918, perspectiva „naționalistă”, care susține necesitatea intrării în război pentru realizarea unirii, respectiv perspectiva „imperialismului”, care consideră unirea, cel puțin în parte, drept agresiune imperială. De-asemenea, spectacolul își propune să discute despre puncte de vedere marginale sau nepopulare asupra evenimentelor din 1918, în special despre efectele primului război mondial asupra majorității populației.

Luni, 26 noiembrie | ORA 19:00 | RĂZVRĂTIȚII

Perioada din jurul Marii Uniri de la 1918 a fost una de mari frământări sociale – revolte, greve și inițiative de rezistență, care au fost, în cea mai mare parte, reprimate brutal de autorități. Răzvrătiții, cel de-al doilea episod, vorbește despre mișcări de revoltă și de protest ale muncitorilor și țăranilor, precum și despre mecanismele și formele de represiune cu care au fost întâmpinate de instituțiile statului român.

Marți, 27 noiembrie I ORA 19: 00 I N-A FOST RĂZBOIUL NOSTRU!

Cel de-al treilea episod, N-a fost războiul nostru, se concentrează pe situația socială și economică din România deceniului II al secolului XX, pe schimbările provocate de Primului Război Mondial și pe impactul acestor evenimente istorice asupra femeilor, din diferite clase sociale. Printre altele, sunt juxtapuse mărturiile militantei socialiste Ecaterina Arbore cu notele de jurnal ale Reginei Maria.

Intrare liberă în limita locurilor disponibile.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.