Specialistul în terapie intensivă revine cu un al doilea apel. Recomandă ozonoterapia pentru tratarea COVID-19

Tihon Moraru s-a născut la 13.03.1952, regiunea Cernăuți. A absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu în anul 1975. În perioada 1975-1976, face internatura pe Anestezie și Chirurgie, în cadrul Spitalului Clinic Municipal Nr.4. Următorii șapte ani a lucrat ca medic anesteziolog- reanimatolog, la Spitalul Clinic Municipal Nr.3, astăzi IMSP SCM „Sfânta Treime”, din Chișinău. De atunci, până în prezent, activează drept colaborator al catedrei farmacologie și farmacologie clinică a USMF Nicolae Testemițanu, ulterior conferențiar universitar la ciclul de farmacoterapie și farmacologie clinică în cadrul Departamentului Medicină Internă, Disciplina Cardiologie.

Rugăminte

Domnule prim-ministru și doamnă ministru,

Un grup de medici din diferite domenii propun de a implementa în tratamentul complex al COVID-19, începând de la stările ușoară, gravitate medie și cei gravi- ozonoterapia. Metoda de tratament cu efect antibacterial, antivirotic practic inofensiv pentru bolnavi, pe larg utilizată în ultimii 15-20 ani în fostele țări din URSS. Avem informații că această metodă de tratament a fost pe larg utilizată și în China, în tratamentul COVID-19 (prezentăm articole științifice din China, Rusia, Japonia însoțite de bibliografie mondială din domeniul medicinii, unde este argumentat eficiența acestei metode de tratament și utilizarea ozonului ca dezinfectant al sălilor de reanimare, saloanelor cu bolnavii infectați cu COVID-19).

Personal nu am experiență în utilizarea acestei metode în Republica Moldova, dar sunt câțiva medici care posedă această metodă de tratament și au utilaj necesar. Eu persoanl am văzut efectul ozonoterapiei la bolnavii septici ca metodă eficientă de tratament în asociere cu antibacteriene. Așa va fi când ozonoterapia va fi asociată cu clorochina, remdesivir, kaletra și alte medicamente, chiar dacă va constitui măcar  15-20% din tratamentul complex al  COVID-19 , deja este o victorie mare.

Pentru a evita apariția barierilor birocratice, inclusiv și la mulți lucrători din domeniul medical,  care nu posedă această metodă de tratament, rugăm sprijinul dumneavoastră pentru a organiza un cabinet de ozonoterapie la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Toma Ciorbă.

Sunt medici care se oferă să instruiască medicii din domeniul ATI din acest spital, oferă utilaj medical gratis,  ca timp de 24-48 ore această metodă de tratament să fie utilizată. Este ales acest spital, deoarece aici se tratează cei mai mulți bolnavi infectați cu COVID-19, ca ulterior să putem procura acest utilaj din Rusia, pentru alte spitale unde sunt internați acești bolnavi.

Mulțumim pentru înțelegere și sprijin.

28.03.2020                                                                                           Dr.Tihon Moraru

Linkuri recomandate pentru mai multe informații la acest subiect:

https://www.hashtap.com/@rafael/%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81-oKwPKbrjEw6r

https://www.ozonetherapy.ru/potentsialnoe-ispolzovanie-ozona-pri-infektsii-sars-cov-2-covid-19/

http://www.china.org.cn/opinion/2020-02/26/content_75747237_3.htm

https://cyberleninka.ru/article/n/ozonoterapiya-v-klinike-infektsionnyh-bolezney

Reamintim că acum patru zile, Tihon Moraru a lansat un apel, în care a menționat că până acum s-a făcut foarte mult pentru profilaxia îmbolnăvirii cu COVID-19, dar insuficient pentru a salva bolnavii gravi. Potrivit lui, pentru ca medicii să facă față situației grave, este nevoie de dotare adecvată cu utilaj medical și medicamente. „Pentru a putea tratata măcar 50-100 bolnavi gravi de COVID-19  avem nevoie: 30-40 și mai mult de aparate performante pentru respirație mecanică, produse de cele mai renumite firme din SUA, Germania, Japonia și alte țări dezvoltate. Am teamă că am întârziat cu 3-4 săptămâni, va fi foarte greu ca echipamentele să fie aduse în țară.”, se arăta în apel.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.