Specialistii recomanda actiuni de diminuare a consecintelor secetei

Moldova.ORG — Conditiile hidrotermice ale anului agricol 2006-2007 se deosebesc semnificativ de anii precedenti. Pana in prezent, suma temperaturilor a depasit suma multianuala cu peste 680 oC. Trebuie de mentionat ca temperatura aerului in lunile de iarna a fost pozitiva. In luna ianuarie temperatura medie a depasit indicele multianual cu 7,2 oC, luna februarie – cu 2,0 oC. Primavara, de asemenea, a fost mai calda: martie – cu 4,9 oC, aprilie cu 0,1 oC si luna mai – cu 3,1 oC. In aceasta perioada, (septembrie 2006 – mai 2007) cantitatea de precipitatii a alcatuit doar 47,0% din suma multianuala (276 mm). Precipitatiile cazute in aceasta perioada nu au restabilit rezervele de apa din sol pe sectoarele destinate pentru semanatul culturilor de primavara si ocupate cu griu de toamna dupa porumb la siloz si boabe.

In aceste conditii, specialistii in domeniu, recomanda hranirea suplimentara extraradiculara a graului de toamna pe campurile care sunt asigurate mai bine cu apa si este posibila obtinerea productii cu un procent mai inalt de gluten. Pentru aceasta se va folosi urea cu norma de 30 kg/ha de substanta activa. In conditiile create exista pericolul unui atac mai puternic al vatamatorilor cum ar fi gandacul ovazului, plosnita cerealelor, tripsii griului. In caz de necesitate aceste doua masuri pot fi imbinate.

Culturile de primavara (orzul, mazarea, ovazul), care au fost totalmente compromise, necesita reinsamantare, folosindu-se pentru aceasta hibrizi timpurii de floarea-soarelui, daca permite asolamentul, hibrizi timpurii de porumb pentru boabe, meiul, hrisca, cartoful. Sectoarele semincere si cele de marfa, unde, dupa o analiza minutioasa, s-a stabilit ca se pot obtine 0,8-1,0 t/ha de boabe, se vor pastra pentru recoltare.

Toate lucrarile de ingrijire vor fi indreptate pentru pastrarea umezelii in sol, combaterea buruienilor, bolilor si vatamatorilor. In aceste conditii, este necesara reducerea numarului de plante la hectar cu 10-15% la floarea-soarelui, 15-20% – la soia, 10-15% – la sfecla pentru zahar. Cu alte cuvinte, densitatea plantelor in astfel de conditii se va micsora la toate culturile.

Seceta anului agricol 2006-2007 a demonstrat o data in plus ca Moldova este situata intr-o zona de risc pentru agricultura. De aceea elementele tehnologice recomandate – respectarea asolamentului, sistemele de lucrare a solului, fertilizare, irigare, combaterea buruienilor, bolilor si vatamatorilor trebuie sa fie indeplinite la timp si calitativ. Aceasta va permite o atenuare simtitoare a actiunii secetei asupra plantelor cultivate.

Un aspect important ce tine de asigurarea stabilitatii producerii culturilor cerealiere este respectarea unui raport echivalent in structura suprafetelor de insamintare dintre culturile cerealiere de toamna si porumbul pentru boabe. Nu o singura data s-a constatat ca, in cazul in care productia cerealelor de prima grupa este compromisa, recolta globala de boabe poate fi compensata prin cultura porumbului si invers.

O lectie nu mai putin importanta, care necesita a fi insusita din seceta anului curent este nivelarea araturii din toamna. Acolo unde acest lucru a fost efectuat calitativ, consecintele negative ale secetei asupra culturilor de primavara timpurii si tarzii au fost reduse.

Bineinteles, ca rolul irigarii s-a manifestat cu toata certitudinea, prin urmare, restabilirea sistemelor de irigare este un aspect important in asigurarea stabilitatii sectorului agrar in conditii de seceta.

In legatura cu situatia critica creata se recomanda: irigarea plantatiilor pomicole prin folosirea metodelor posibile, normarea recoltei de fructe prin raritul lor, efectuarea operatiilor de taiere in verde, inclusiv a caisului, conform recomandarilor agrotehnice, efectuarea stropirii livezilor cu ingrasaminte minerale complexe ce contin micro- si macroelemente de tipul Poly-feed, asigurarea protectiei livezilor contra daunatorilor si bolilor, ingrijirea livezilor, conform indrumarilor agrotehnice.

Specialistii in domeniu propun de realizarea unor masuri de urgenta in plantatiile de vita-de-vie: inlaturarea copiliilor, lastarilor lacomi si celor in plus, inlaturarea inflorescentelor slabe si celor in plus, mai ales la copilii, carnitul varfurilor lastarilor in perioada incetarii cresterii lor, inlaturarea frunzelor din zona inferioara a butucilor, ingrasarea suplimentara a plantelor cu macro – si microelemente numai in forma lichida, acolo unde este posibil de efectuat irigarea plantatiilor viticole, mai cu seama a celor tinere si a scolii de vite, combaterea la timp a buruienilor, bolilor si vatamatorilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.