Specialistii din domeniile bancar si financiar din Moldova vor fi instruiti de experti luxemburghezi

Moldova.ORG — Specialistii din domeniile bancar si financiar din R. Moldova vor avea posibilitate sa fie instruiti de specialistii in domeniu din Luxemburg.

Despre acest lucru au discutat astazi, in cadrul unei intrevederi, seful statului, Vladimir Voronin, si viceprim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg, Jean Asselborn, ministru al Afacerilor Externe si Imigratiei, care se afla intr-o vizita oficiala la Chisinau, informeaza serviciul de presa al sefului statului.

Seful diplomatiei luxemburgheze s-a referit la intentia tarii sale de a adera, cu incepere de la 1 ianuarie 2008, la Centrul comun de eliberare a vizelor, precum si de a acorda R. Moldova sprijin in instruirea specialistilor din domeniile bancar si financiar.

Presedintele Vladimir Voronin a subliniat importanta vizitei viceprim-ministrului Marelui Ducat de Luxemburg pentru impulsionarea dialogului moldo-luxemburghez in diverse domenii. De asemenea, seful statului a remarcat semnificatia discutiilor purtate cu oficialitatile luxemburgheze in cadrul vizitei sale recente in Marele Ducat de Luxemburg pentru aprofundarea si extinderea relatiilor intre cele doua tari atit in plan bilateral, cit si pe dimensiunea integrarii europene a R. Moldova.

La randul sau, Jean Asselborn a apreciat eficienta vizitei efectuate la Chisinau. In context, Jean Asselborn a evidentiat faptul semnarii Conventiei intre Guvernul R. Moldova si Guvernul Marelui Ducat de Luxemburg pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si proprietate.

In alta ordine de idei, oficialul luxemburghez a mentionat cooperarea intensa a R.Moldova cu Uniunea Europeana in cadrul Planului de Actiuni Republica Moldova – UE. Jean Asselborn a mai precizat ca dezvoltarea relatiilor existente este atat in interesul R. Moldova, cat si al UE.

Referindu-se la problematica transnistreana, seful diplomatiei luxemburgheze a accentuat importanta continuarii negocierilor in formatul 5+2", apreciindu-l drept cadru ideal pentru identificarea unei solutii durabile a conflictului.

Presedintele a remarcat dialogul consistent stabilit, in ultimii 2 ani, intre R. Moldova si UE, ceea ce a permis implementarea unor proiecte inedite in practica europeana, cum sunt crearea Centrului comun de eliberare a vizelor si organizarea, prin intermediul Misiunii UE de asistenta la frontiera, a monitorizarii internationale la hotarul moldo-ucrainean, inclusiv pe segmentul transnistrean al acestuia.

Vladimir Voronin a reafirmat intentia autoritatilor moldovenesti de a urma neabatut cursul de integrare europeana a tarii noastre, subliniind ca suportul Marelui Ducat de Luxemburg, tara fondatoare a UE, este unul foarte important pentru avansarea R. Moldova in realizarea aspiratiilor sale europene.

Luxemburgul este una dintre cele mai mici tari din Europa, unde activeaza peste 200 banci si este tara cu cea mai mare concentratie de banci din Uniunea Europeana. In acelasi timp aceasta tara acorda cel mai ridicat salariu minim din UE, de 1.570 euro pe luna.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.