Sondaj: Cum s-au viziunile cetățenilor moldoveni față de UE și Uniunea Euroasiatică

Dorinţa cetăţenilor privind aderarea Republicii Moldova la UE se menţine, dar suportul pentru Uniunea Economică Eurasiatică creşte semnificativ, potrivit celui mai mare sondaj realizat vreodată în Republica Moldova, pe un eșantion de peste 12 mii de respondenți. Cercetarea a fost realizată de prestigioasa companie americană”Lake Research Partners”.

Astfel, potrivit sondajului, în cazul unui referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană, 48% ar vota pentru, în timp ce 36 la sută – împotrivă. În același timp, 52% dintre respondenți au declarat că ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Euroasiatică, iar 30% ar vota împotriva.

Dacă ar avea de ales dintre cele două comunități de state, răspunsurile s-au împărțit egal – câte 44%.

Sondajul arată că cetăţenii din zona de Centru a ţării susţin într-o pondere mai ridicată aderarea Republicii Moldova la UE 55%, în timp ce în regiunile de Nord şi Sud domină opţiunile pentru Uniunea Economică Eurasatică 56-60%. În raionaele Ialoveni, Nisporeni, Orhei susținătorii integrării europene ajung la 70%, în timp ce doar 20 la sută optează pentru vectorul estic de integrare. În municipiul Chișinău, 50% susțin integrarea europeană, iar 35% – cea în Uniunea Euroasiatică.

Pe de altă parte, în autonomia găgăuză 89% din populație sprijină integrarea în Uniunea Euroasiatică, la Bălți – 56%.

Sondajul mai arată că 18% din populație susțin aderarea Republicii Moldova la NATO, iar 24% – unirea cu România. În același timp, peste 60% ar vota împotrivga oricărei din aceste două opțiuni.

Raportul de cercetare a fost efectuat de către una dintre cele mai prestigioase companii americane din domeniu, cu birouri în cele mai importante orașe din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre ”Lake Research Partners”, o companie specializată în cercetări publice și strategii politice, fondată în anul 1995.

Din cadrul companiei fac parte specialiști cu o înaltă calificare profesională, care, de-a lungul timpului, au oferit consiliere pentru companii de advocacy, grupuri de sindicate, organizați neguvernamentale, dar și pentru companii private, fundații și agenții guvernamentale. Compania este una dintre cele mai dezvoltate din Statele Unite ale Americii, cu birouri în statele Washington, DC, New York și California. Marja de eroare este estrimată la 0,8%

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.