Sociolog despre votul uninominal: Apropie politica de cetățean

Processed with VSCO with m5 preset

Sociologul Cornel Ciurea și-a expus opinia pe rețeaua de socializare Facebook despre inițiativa propusă de Partidul Democrat privind votul uninominal.

Acesta enumeră avantajele și dezavantajele acestui sistem politic.

“Furtuna stârnită în politica moldovenească de anunțul liderului PDM Vlad Plahotniuc despre votul uninominal spune multe despre maturitatea clasei politice de la noi. În loc să fie prilej de analiză și dezbatere argumentată, inițiativa democraților a generat reacții copilărești. Partidele (parlamentare și neparlamentare) s-au repezit asupra unei ținte convenabile, sperând că asta le va scuti de întrebări complicate. Întrebări despre principiile pe care se bazează, despre consecvență, despre relația politicii cu cetățeanul”, spune acesta.

Votul uninominal are avantajele și dezavantajele lui, spune analistul, la fel ca votul pe listă. Între avantajele uninominalului se află în mod evident legătura mai bună a deputaților cu cetățenii, dar și responsabilitatea sporită a aleșilor față de alegători. Votul uninominal apropie politica de cetățean, iar pentru asta nu e nevoie de demonstrații savante, ci doar de privit la faptul că oamenii au încredere mai mare în primarii lor aleși direct decât în deputații din Parlament aleși pe liste. Inițiativa uninominalului merită o discuție serioasă, nu un potop de acuzații. Dar dacă de acuzații au parte cetățenii, e bine să se întrebe de ce se întâmplă așa ceva cu o propunere pe care, conform sondajelor, 80% dintre moldoveni o susțin. Nu cumva pentru că partidele vor să-și acopere falsitatea și inconsecvența? Nu cumva pentru că una pretind pe hârtie și altceva își doresc în mod real?

“Ce încredere pot avea cetățenii într-un partid care are în program susținerea votului uninominal – precum PSRM sau PLDM – iar când vine vorba tocmai despre o astfel de inițiativă, se opun? Și, în genere, câtă încredere vor putea avea cetățenii în noi promisiuni politice dacă nici cele vechi nu se respectă? Dacă nu le place că Plahotniuc a anunțat uninominalul, foarte bine: să vină ele cu o inițiativă asemănătoare despre uninominal. Democrații nu au depus încă proiectul de lege în Parlament, așa că au timp s-o ia înainte și să fie primii cu un proiect depus. Sau, dacă nu vin, să-și dea la maculatură programele politice, recunoscând public că au amăgit electoratul. De fapt, discuția pornită despre uninominal arată că partidele din Moldova nu funcţionează pe bază de convingeri, dar în funcție de conjuncturi. Iar majoritatea partidelor nu doresc uninominalul fiindcă se tem de schimbare – de orice fel de schimbare, mai ales de una care dă mai multă putere cetățenilor în raport cu politicienii. Partidele de la noi nu vor reformarea politicii, ci vor același sistem care a dat roadele proaste pe care le cunoaștem”, adaugă Ciurea.

Cu părere de rău, spune Ciurea, în jocul respingerii fără dezbatere a uninominalului au intrat și unele ONG-uri. Refuzul dialogului este împotriva misiunii lor de slujire a interesului cetățenilor. Mai grav, acest refuz arată afiliere politică, nu reprezentare civică imparțială. Cetățenii au dreptul minim la o dezbatere deschisă, cu toate argumentele pe masă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.