Situaţia semănăturilor de toamna nu ar trebui dramatizata

Moldova.ORG — Interviu: Cu două săptămâni în urmă mass-media din R. Moldova vehicula ideea unei posibile crize a pâinii în anul curent. Pentru a afla mai multe la acest subiect, portalul www.moldova.org a solicitat părerea expertului IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga.

MOLDOVA.ORG: În ce măsură este posibila o criza a pinii in anul curent, ţinând cont de condiţiile climaterice din această iarnă şi posibilul efect negativ asupra culturilor de toamna?

Viorel Chivriga: Cred, ca nu este corect, ca situaţia actuala privind starea semănăturilor de toamna să fie dramatizata în aşa fel. Agricultura este un domeniu economic, care implică numeroase riscuri, dintre care foarte multe ţin de capriciile naturii. Anul trecut persistau anumite riscuri similare cu cele pe care din anul curent. In final, agricultorii s-au ales cu o recolta relativ slaba. Faţeta proasta a problemei este alta – culturile cerealiere din prima grupa ocupa circa o pătrime din terenurile arabile din Republica Moldova. Din aceasta cauza, urmările nefaste ale unei eventuale recolte slabe de cereale au efecte majore asupra unei părţi semnificative a populaţiei din mediul rural, precum şi asupra unor domenii din agricultura rurala, cum ar fi de exemplu sectorul zootehnic.

De aceia, cea mai actuală preocupare este cea a căutării soluţiilor pentru păstrarea recoltei viitoare. In acest sens, este necesar, crearea unor rezerve de preparate chimice, la preţuri acceptabile pentru combaterea dăunătorilor, maladiilor si buruienilor. In afara de aceasta, agricultorii necesita a fi consultaţi si instruiţi. O altă problemă este cea a asigurării culturilor agricole. În acest context, în anul 2005, numai patru întreprinderi agricole din tara si-au asigurat culturile agricole, i-ar in 2006, din cele 15 milioane de lei alocate de stat pentru asigurarea riscurilor in agricultura, doar circa 3 mln. lei au fost valorificate.

MOLDOVA.ORG: La Tiraspol, produsele de panificaţie s-au scumpit deja cu 20, 30 sau chiar 50 de kopeici. Aceasta este o manevra a grupării „Sherif” care deţine combinatul de panificaţie din Transnistria sau poate fi interpretată ca începutul unei crize de pâine şi în partea dreapta a Nistrului?

Viorel Chivriga: In partea stingă a Nistrului activează patru combinate de pâine. Combinatul din Tiraspol este controlat de gruparea „Sherif”, cele din Bender şi Ribnita de o societate pe acţiuni de tip închis, i-ar cel din Slobozia de o societate cu răspundere limitata. Cele mai mici preturi la pâinea produsa in regiunea nistreană sunt înregistrate la produsele combinatului din Tiraspol.

Era de aşteptat, ca preturile la pâine sa crească anume după finalizarea farsei cu alegerile in regiunea nistreana. Este o perioada destul de prielnica pentru şocuri de acest gen. In condiţiile creşterii galopante a preturilor la grâul alimentar, la faina de cereale, carburanţi si energie electrică este foarte greu sa menţii la infinit preturile la nişte produse, care sunt obţinute de nişte întreprinderi private. In afara de aceasta, nu trebuie sa uitam, ca zona transnistreana, care dispune in prezent de o agricultura rudimentara, constituita de colhozuri si sovhozuri, care se tărie pe brânci, se mai remarca printr-un sold negativ in comerţul cu produse agricole si de origine agricola.

MOLDOVA.ORG: Anul trecut o parte din agricultori aşa si nu au vândut rezervele de grâne din cauza preţului ce nu acopereau nici măcar cheltuielile de producţie. Ar putea contribui aceste rezerve la evitarea unei eventuale crize?

Viorel Chivriga: Agricultorii au dispus de rezerve de cereale în anii 2004-2005 si, parţial in primele luni ale anului 2006. În această perioadă, recoltele de cereale au fost relativ înalte, i-ar preţurile la cereale destul de mici. Într-o mare măsură, aceasta situaţie s-a creat din cauza restricţiilor la exportul cerealelor, instituite prin introducerea mecanismului bursier obligatoriu in tranzacţiile comerciale externe cu unele produse cerealiere şi cereale, dar şi datorită conjuncturii de pe piaţa locală şi regională. In toamna anului trecut restricţiile la export au fost anulate. Astfel, la finele anului trecut, preturile la cereale au crescut spectaculos. Pe piaţa mondiala aceasta creştere a constituit circa 50-55 la suta. Pe cea regionala si cea locala, creşterea preturilor a fost aproape identică. De aceia, ar fi foarte interesant, ca agricultorii sa dispună de rezerve de cereale din cauza preţului ce nu acoperă nici cheltuielile de producţie.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.