Sistemul bancar a avut o tendinţă pozitivă de dezvoltare, în nouă luni, iar activele de gradul I au crescut mai rapid decât în 2005

Sistemul bancar al RM "a "înregistrat, în principal, tendinţe pozitive de dezvoltare, în nouă luni", unul din indicatorii principali, activele de gradul I, a crescut mai rapid decât în perioada similară a anului 2005, a anunţat luni Banca Naţională a Moldovei (BNM).

Activele de gradul I s-a majorat cu 19,7% până la 3 mlrd 372,7 mln lei (253 mln USD) la 30 septembrie 2006, faţă de 11,5% în perioada corespunzătoare a anului 2005.

Creşterea mai mare denotă consolidarea în continuare a sistemului bancar şi, astfel, realizarea unui grad mai înalt al protecţiei intereselor deponenţilor, constată BNM. Activele de gradul I reflectă capacitatea băncilor de a acoperi eventualele pierderi financiare.

Cota investiţiilor străine, de asemenea, s-a majorat cu 4,2 puncte procentuale până la 54,8 la sută, ca urmare a suplimentării capitalului băncilor din contul investiţiilor acţionarilor nerezidenţi.

Banca centrală mai constată că media suficienţei capitalului ponderat la risc pe sistem rămâne a fi situată la un nivel înalt – 26,7 la sută (nivelul necesar fiind de 12%). Indicatorul respectiv profilează o tendinţa benefică de micşorare de la începutul anului datorită majorării plasamentelor sub formă de credite, se arată într-un comunicat al Centrului de presă al BNM, remis Agenţiei BASA-press.

Un alt indicator, activele, care vădeşte dezvoltarea extensivă a băncilor, pe de o parte, iar pe de alta, capacitatea acestora de a investi, au crescut pe parcursul a nouă luni cu 16,6 la sută până la 20 mlrd 917,6 mln lei. În structura activelor, creşterea cea mai mare a înregistrat-o portofoliul de credite (net) – cu 22,1 la sută până la 11 mlrd 654,5 mln lei faţă de 18,2 la sută în perioada similară a anului trecut. La situaţia din 30.09.2006 ponderea creditelor nefavorabile în totalul creditelor a constituit 5,2 la sută, diminuându-se cu 0.1 p.p. de la începutul anului.

Conform destinaţiei operaţiunilor investiţionale, ponderea cea mai mare în totalul portofoliului de credite, au deţinut-o creditele acordate industriei şi comerţului – 48,9 la sută, fiind urmate de creditele acordate agriculturii şi industriei alimentare – 20,4 la sută, apoi de cele pentru imobil, construcţii şi dezvoltare – 9,2 la sută şi creditele de consum – 8,6 la sută.

Soldul creditelor acordate în vinificaţie, la data sus-menţionată, a însumat 1 mlrd 524,4 mln lei, ceea ce reprezintă 12,4 la sută din totalul portofoliului de credite pe sistemul bancar, 7,3 la sută din totalul activelor. Comparativ cu situaţia din 31 august soldul acestor credite s-a majorat cu 3 la sută, iar faţă de 31 martie s-a redus cu 7,2 la sută. Ponderea creditelor nefavorabile în totalul portofoliului de credite acordate în vinificaţie a constituit 10,8 la sută şi în capitalul de gradul I – 4,9 la sută.

Venitul net pe ansamblul băncilor pentru nouă luni a.c. a totalizat 483,2 mln lei, majorându-se în comparaţie cu perioada similară a anului trecut cu 37,4 la sută. Rentabilitatea activelor şi cea a capitalului acţionar pentru perioada în cauză au constituit respectiv 3,3 la sută şi 20 la sută, fiind în creştere corespunzătoare cu 0,5 şi cu 4,6 p.p.

Băncile dispun de resurse în sumă de 2 mln 575,65 mln lei care pot fi investite pe un termen mai mare de doi ani.

BNM constată că sistemul bancar vădeşte în continuare un nivel înalt de lichiditate. La capitolul obligaţiuni, în bănci s-a înregistrat o creştere de 16,2 la sută până la 17 mlrd 410,2 mln lei la situaţia din 30.09.2006. În special, depozitele persoanelor fizice s-au majorat cu 20,6 la sută până la 8 mlrd 309,3 mln lei, confirmând credibilitatea sistemului. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.