Şi Italia este afectată de turbulenţa economică

De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Italia, ţara, care cum am mai menţionat anterior, nu prea pare a fi compatibilă cu criza, se pare că o va cam finisa cu “binefacerile”, simţind, de una singură, cum fuge pământul de sub picioare.

Majorările costurilor de împrumut ale Italiei, ar putea-o determina, să nu mai participe la următoarea tranşă, din septembrie, ce prevede, finanţarea externă, acordată de statele din zona euro, pentru a o salva pe Grecia.

Recent, a avut loc o conferinţă a reprezentanţilor domeniului financiar, din zona euro, în care s-a discutat despre o nouă tranşă de ajutor financiar, oferită Republicii Elene.

În cadrul acestei şedinţe, Italia a anunţat că, probabil va lua decizia de a beneficia de dreptul "step-out", ceea ce ar însemna că, ţara “ciubotă” în septebrie nu va acorda bani pentru Grecia, în cazul în care, propriile costuri de împrumut, vor depăşi dobânzile finanţării acordate Greciei.

Costurile de împrumut ale Italiei au înregistrat o creştere, iar cauza ce a determinat acest factor, se presupune a fi: temerile investitorilor privind criza datoriilor de stat din zona euro şi impasul politic din Statelor Unite ale Americii, pe tema deficitului bugetar şi a plafonului datoriei de stat.

Potrivit acordului ce prevede acordarea asistenţei externe pentru Grecia, o ţară din zona euro, ale cărei costuri de împrumut, sunt mai ridicate decât dobânda finanţării externe acordate statului elen, are dreptul să nu participe la una sau mai multe plăţi, sau să ceară compensaţie de la celelalte guverne participante, pentru a nu ieşi în pierdere. În ambele cazuri presupuse, celalalte ţări din zona euro, sunt obligate, să acopere diferenţele.

Următoarea tranşă de ajutorare a Greciei, programată pentru luna septembrie, este în valoare de 8 miliarde euro, dintre care: 5,8 miliarde euro din partea guvernelor din zona euro şi 2,2 miliarde euro de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Anterior, conform acordului încheiat anul trecut cu Grecia, ajutorul acordat de partenerii din zona euro era sub formă de împrumuturi bilaterale. Acum însă Fondul European pentru Stabilitate Financiară (EFSF) va fi responsabil de gestionarea împrumutului pentru Republica Elena

Situaţia dificilă, de organizare a unui nou program destinat Greciei, ar putea determina, ca şi tranşa din septembrie, să fie organizată, prin intermediul, unor împrumuturi bilaterale.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.