SexEd pentru adulți. „Virginitatea nu există”

„Virginitatea nu există. Acest termen dăunează atât femeilor, cât și bărbaților. Ne limitează și ne creează concepte greșite despre sexualitatea noastră, despre relațiile sexuale pe care putem să le construim, despre ce înseamnă până la urmă sex”, spune Victoria Apostol, masterandă în egalitatea de gen și drepturile omului.  

Așa cum spuneam în articolul „Spulberăm 5 mituri despre vagin”, himenul – acea membrană subțire care acoperă parțial deschiderea vaginală a femeii – se poate rupe și în timpul unor exerciții fizice și poate să nu sângereze deloc. În același timp, în funcție de forma și elasticitatea acestui țesut, el poate rămâne „întreg” chiar și după mai multe raporturi sexuale sau poate să nu existe deloc. 

Însă, de-a lungul timpului, „virginitatea” a ajuns să aibă o mare importanță pentru unii, iar astăzi acest concept dăunează atât femeilor, cât și bărbaților. Ca să explicăm virginitatea ca și concept social și cum poate să dăuneze, am discutat cu Victoria Apostol care și-a făcut studiile de masterat în egalitatea de gen la București și drepturile omului la Budapesta. 

Specialista povestește că ideea de virginitate a apărut cu mult timp în urmă, când căsătoria era mai degrabă o tranzacție economică. Și era avantajoasă pentru bărbați, iar femeile erau, de fapt, parte a acestei tranzacții. „Adică tratate ca o parte a proprietății pe care bărbații o obțineau. Tranzacțiile, adeseori, erau făcute între tatăl femeii, familia și bărbatul/familia bărbatului”, specifică Victoria. Iar tranzacțiile acestea economice erau „mai scumpe”, dacă femeia era virgină, pentru că în așa mod bărbatul se asigura că el a fost primul cu care femeia a întreținut relații sexuale prin penetrare, respectiv copiii sunt ai lui și toată bogăția va fi moștenită de copiii lui.  

Dintr-o tranzacție economică, într-un concept romantic 

Victoria Apostol povestește că prin anii `70-`80 ai secolului trecut, în SUA a fost introdusă ideea de romantism față de căsătorie și noi, ca toată lumea, am fost influențați. „Am ajuns în zilele noastre să atașăm iubirea și romantismul de căsătorie. Deci, noi păstrăm virginitatea ca ceva special pentru persoana pe care o iubim și care va deveni unică în viață noastră”, accentuează ea, menționând că, de fapt, relațiile pe care le construiești cu partenerul/partenera nu sunt influențate de virginitate, ci se bazează pe respect, acceptare, ajutor, comunicare, interacțiune și alte valori.  

„Cui îi este convenabil, în continuare, ca virginitatea să existe? Răspunsul este că noi încă mai trăim într-o societate patriarhală în care femeile nu au toate drepturile recunoscute, întâlnesc o mulțime de stereotipuri și prejudecăți. Încă avem o mulțime de roluri de gen foarte rigide, pe care oamenii încă le practică.”

Ceea ce putem face ca să combatem acest concept este educația sexuală. „Trebuie să explicăm că virginitatea nu este reală. E imaginară și construită social ca să controleze femeile, în primul rând. Dar acest efect de control se răsfrânge și asupra bărbaților. Pentru că ajung să creadă că femeile și bărbații trebuie să fie virgini înainte să înceapă relațiile sexuale, se limitează pe dânșii și pe alții în a-și descoperi sexualitatea și propria identitate”, explică specialista în egalitate de gen și în drepturile omului. Prin urmare, oamenii devin inhibați și frustrați.  

Citește și: „În dulapul din clasă avem absorbante și prezervative

„Noi o să înțelegem că suntem egali, că avem preferințe sexuale, că este normal atunci când suntem tineri, când avem 16, 17, 18, 19 ani să fim curioși despre corpul nostru, să fim curioși ce este sexul și această curiozitate nu are gen. La fel cum bărbații/băieții vor să facă sex, așa și fetele/femeile vor să facă sex. Avem aceleași plăceri, interese. Doar că acum este această presiune asupra femeilor, în special asupra celor tinere”, concluzionează Victoria Apostol. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.