SexEd pentru adulți. Asexualitatea – ce înseamnă să nu ai dorințe sexuale

Persoanele asexuale pot experimenta relații romantice, însă nu simt necesitatea actului sexual. Am discutat cu terapeuta pentru probleme sexuale Tatiana Grecu despre ce înseamnă asexualitatea și despre cuplurile unde unul din parteneri este asexual. 

Ce înseamnă asexualitatea

Asexualitatea reprezintă lipsa dorinței sexuale. Mulți oameni cred că asexualitatea este același lucru ca celibatul sau abstinența.

Însă abstinența este decizia de a nu face sex și este, de obicei, temporară. De exemplu, cineva decide să se abțină de la sex până la căsătorie sau din cauza unei perioade complicate din viață.

Celibatul este atunci când o persoană decide să se abțină de la sex și, eventual, de la căsătorie din motive religioase, culturale sau personale. Abstinența și celibatul sunt alegeri, iar asexualitatea – nu. 

Asexualitatea nu este o tulburare mintală și cineva nu devine asexual pentru că ar fi fost abuzat sexual. Ca și oricare orientare sexuală, asexualitatea nu este determinată exclusiv de istoricul unei persoane. Deși acești factori pot modela o parte a identității, sexualitatea nu este o alegere. 

Asexualitatea în terapia de cuplu 

În practica sa de terapeută, Tatiana Grecu a consiliat un cuplu în care partenera nu avea dorință sexuală și ei nu știau dacă lipsa de dorință sexuală a femeii era normală sau nu. „Atât timp cât ea se simte bine cu ea însăși, intră în categoria normalului. Pentru că granițele între sexologie și normalitate sunt foarte subtile”, menționează psihologa. 

Femeia știa că partenerul ei are o dorință sexuală ridicată și că are pe cineva cu care-și satisface aceste necesități fiziologice. „Ea nu se simte deloc înșelată sau trădată. Ea, ca și alți asexuali, trăiește o stare afectivă foarte profundă. Ea este orientată spre o relație platonică pe care o trăiește din plin”, spune Tatiana Grecu, menționând că, în general, persoanele asexuale nu simt nici excitație, nu au orgasm, nu au fantezii sexuale. „Asta este normal și asta este bine”, confirmă terapeuta. 

O persoană asexuală poate întreține relații sexuale doar pentru că partenerul are nevoie de asta. Un alt caz din experiența terapeutei se referă la un bărbat asexual care a venit împreună cu partenera la consiliere. Soția dorea o viață sexuală activă, însă se simțea ignorată. „Nu pentru că nu vreau sau că nu o iubesc, ci pur și simplu nu am această atracție”, explica bărbatul.  

Despre acești bărbați se știe că pot să nu aibă orgasm, să nu ejaculeze, să nu aibă erecție chiar dacă sunt sănătoși și toate analizele medicale sunt bune. 

„Reparați-l! El trebuie să ajungă cumva la nivelul așteptărilor mele” – asta a citit Tatiana în ochii unor femei care au venit la consiliere împreună cu partenerii lor. Psihologa explică faptul că asexualii se pomenesc într-un soi de conflict cu ei, întrucât nu-și satisfac partenerii, dar simt că „trebuie”. Ei iubesc persoana de alături, se implică foarte mult în relația de cuplu, au copii, dar nu au nevoie de o viață sexuală. 

„Mesajele despre corpul tău” 

Potrivit specialistei, o persoană poate înțelege mai clar dacă este asexuală sau nu aproximativ la 30 de ani, pentru că aceasta este vârsta când se ajunge la punctul culminant în dezvoltarea psihosexuală. „Dar până atunci, tinerii abia se descoperă, li se formează această atitudine față de viața sexuală, pentru că în afară de asexuali mai sunt demisexuali, poliamoricii, pansexualii, antisexualii și alții”. 

În descoperirea acestei orientări sexuale, terapeuta are un protocol individual pentru fiecare pacient. Protocolul conține mai multe întrebări, cum ar fi:  

  • Care erau mesajele despre sexualitate primite când erai copil? 
  • Capacitatea ta de excitare și sensibilitatea sexuală le simți slab sau sunt absente în totalitate? 
  • Există diferență pentru tine dintre sex, sexualitate și dragoste? 
  • Când erai mic/ă, ce fel de mesaje ai auzit despre corpul tău: pozitive sau negative?  

Răspunsurile la aceste întrebări o ajută pe Tatiana Grecu să înțeleagă cum poate să-și ajute clienții în dezvoltarea unor relații armonioase cu partenerii și cu ei înșiși.  

Potrivit unui studiu efectuat de Institutul Williams, un centru de cercetare privind orientarea sexuală și politici publici, se estimează că 1,7% din minoritatea sexuală din SUA se identifică ca asexuali. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.