Scumpirea motorinei – cancerul agriculturii

Fermierii sună alarma. Majorările recente ale preţurilor la carburanţi, la îngrăşăminte, pesticide, seminţe şi servicii în agricultură lovesc direct în funcţionalitatea acestei ramuri şi vor conduce inevitabil la scumpirea produselor şi alimentelor. Aceste procese vor adânci şi mai mult sărăcia din satele noastre.

O asemenea declaraţie a făcut duminica trecută, la adunarea cetăţenilor organizată de Partidul Liberal Democrat din Moldova, fermierul Andrei Gârlea din raionul Rezina. Dacă scumpirea motorinei îl afectează grav pe un fermier, ce să zicem despre ţăranii care au câte un hectar sau două de pământ? În condiţiile în care, în prima decadă a lunii mai, semănatul culturilor de primăvară a fost efectuat pe o suprafaţă de numai 320 mii hectare din cele 776,3 mii preconizate, o mare parte din terenuri va rămâne pârloagă. În această situaţie, fermierii şi producătorii agricoli se întreabă: Care au fost măsurile întreprinse pentru menţinerea preţurilor la carburanţi? Cine a beneficiat de cele 40 milioane lei promise de guvern pentru procurarea motorinei destinată lucrărilor de primăvară?

Am încercat să aflăm răspuns la aceste întrebări de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, însă, din păcate, nu l-am putut afla. Pintilie Pârvan, şeful Direcţiei generale tehnologii agroindustriale, ne-a sfătuit să-i întrebăm pe cei de la guvern.

Contactat de noi, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova (FNFM), Vasile Mârzenco, a constatat că majorarea continuă a preţurilor la motorină este o lovitură în situaţia economico-financiară a gospodăriilor ţărăneşti de fermieri. Aceasta, a menţionat el, va conduce la abandonarea în masă de către ţărani a terenurilor agricole. Dacă în timpul semănatului s-au descurcat cum au putut, odată cu începutul campaniei de recoltare, mai ales a culturilor cerealiere, unde se cheltuieşte multă motorină, ţăranii nu vor avea cu ce ieşi în lanuri. „Deşi se arată o recoltă bună, ea încă nu este a noastră”, ne-a spus Mârzenco. Tocmai de aceea, el este de părere că statul trebuie să le compenseze agricultorilor accizele şi taxa pe valoarea adăugată la importul de motorină. O declaraţie în acest sens a fost adresată miercuri conducerii de vârf a R. Moldova de către Consiliul administrativ al FNFM. La rândul său, preşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Valeriu Bulgari, ne-a spus că preţurile la resurse le-au combătut în mare parte pe cele la produsele agricole vândute. Contează foarte mult cum vor evolua aceste preţuri după recoltare, a mai precizat el. Dacă, de exemplu, o tonă de grâu va costa mai puţin de 150 de dolari SUA, atunci businessul agricol va fi pus pe brânci, a opinat Valeriu Bulgari.

Am dorit să aflăm şi opinia unor fermieri din teritoriu. Mihail Gaşper, preşedintele unei gospodării ţărăneşti din Furceni, Orhei, ne-a spus că agricultorii sunt foarte dezamăgiţi de atitudinea statului faţă de cei consideraţi „talpa ţării”. El crede că cei de la conducere trebuie să ia o decizie: ori îi scutesc pe agricultori de impozite, ori le compensează câte şase lei la un litru de motorină. Iar preţul unui litru de motorină depăşeşte suma de 15 lei.

Solicitat de noi, Victor Ghiţu, director executiv al Uniunii „Importcompetrol” ne-a spus că preţurile la motorină s-ar putea să crească în continuare odată cu creşterea costurilor la produsele petroliere pe piaţa mondială. În opinia sa, singura soluţie ar fi ca guvernul să se gândească cum să compenseze aceste cheltuieli pentru agricultori.
Aşadar, dacă statul nu va lua măsuri, e posibil ca, în toamnă, să ne trezim într-o situaţie, când agricultura ori va falimenta, ori vom cumpăra produse agroalimentare la preţuri exorbitante (Nicolae Roibu). //www.timpul.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.