Scumpirea gazelor naturale va agrava situatia majoritatii populatiei

Confederatia Sindicatelor din Republica Moldova a difuzat, la sfirsitul saptaminii trecute, o declaratie in care isi exprima ingrijorarea in legatura cu pozitia Executivului privind solutionarea problemei legate de majorarea tarifelor la gazele naturale si propune initierea unor negocieri in vederea intensificarii protectiei economice a populatiei.

in declaratie se mentioneaza ca decizia Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica de a majora cu peste 50 la suta tariful la gazele naturale va agrava si mai mult situatia consumatorilor. in conditiile in care 1/3 dintre angajati au un salariu egal cu minimul de existenta, iar circa 50 la suta – sub nivelul salariului mediu, aceasta scumpire va afecta considerabil si veniturile salariale ale acestora. Astfel, odata cu aceasta majorare, ponderea cheltuielilor ce tin de consumul de gaze naturale va constitui circa 3 la suta din veniturile medii salariale ale angajatilor economiei nationale. in acelasi timp, platile pentru volumul gazelor naturale consumate au o pondere si mai mare in salariul unor lucratori din diferite domenii de activitate, cum ar fi: in agricultura – 6,5 la suta, in cultura – 4,3 la suta, in invatamint – 3,8 la suta, in sanatate – 3,6 la suta. Aceste cheltuieli sunt destul de semnificative, deoarece ponderea totala a cheltuielilor pentru serviciile comunale suportate de catre populatie alcatuieste, pentru un apartament cu o odaie, de la 10 la suta pina la 55 la suta – in diferite perioade ale anului.

Potrivit declaratiei citate, majorarea tarifului se va rasfringe si mai drastic asupra familiilor numeroase, familiilor care folosesc gazele naturale pentru incalzirea locuintei si, in general, asupra celor ce consuma lunar mai mult de 30 metri cubi de gaze naturale. Sindicalistii sustin ca, desi Guvernul a aprobat un proiect de lege care presupune acordarea unor compensatii in legatura cu majorarea tarifului la gazele naturale, masurile propuse nu vor asigura in modul cuvenit protectia populatiei. Din aceste considerente, CSRM a propus Guvernului sa poarte negocieri cu sindicatele in vederea revizuirii listei beneficiarilor de compensatii nominale stabilite conform hotaririi Guvernului nr. 761 din 31.07.2000, si anume, acordarea compensatiilor nominale tuturor persoanelor cu venituri mai mici decit salariul mediu pe tara (somerilor, lucratorilor din agricultura, din sfera sociala etc.); stabilirii unei metodologii de calculare a costurilor serviciilor comunale, astfel incit acestea sa nu depaseasca 20 la suta din venitul familiei in orice perioada a anului; indexarii veniturilor salariale ale consumatorilor de gaze naturale care nu beneficiaza de compensatii nominale.  // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.