Scumpirea gazelor naturale nu va avea un impact major asupra economiei, considera ministrul economiei si comertului

Majorarea pretului la gazele naturale livrate R.Moldova, de la 80 la 110 USD pentru 1.000 metri cubi de gaze naturale nu va avea un impact serios asupra economiei, desi unele categorii de consumatori vor fi afectati, a declarat, marti, pentru BASA-press ministrul Economiei si Comertului, Valeriu Lazar, membru al echipei de negocieri care a discutat noul acord cu Gazprom-ul.

Lazar a precizat ca acordul a fost semnat pentru primul trimestru al anului 2005, deja fiind dat startul unor noi negocieri cu concernul rus. "Am convenit sa eliminam tensiunea din negocieri, am semnat un acord pe primul trimestru si deja putem discuta in liniste si in intelegere", a spus Valeriu Lazar.

Ministrul Lazar a apreciat ca negocierile s-au soldat cu un rezultat "bunisor". "Desigur ne doream mai mult, dar aceasta este situatia", a afirmat ministrul Economiei.

Acordul privind cresterea pretului la gazele naturale, precum si privind majorarea participatiei ruse in intreprinderea nationala de distributie a gazelor – Moldova-Gaz a fost semnat luni, 16 ianuarie. Un pachet de 50%+1 actiune in societatea Moldova-Gaz este detinut de Gazprom, 35,33% de Chisinau, 13,44% de Transnistria, care insa a renuntat la acest pachet.

"S-a convenit ca pachetul detinut de partea transnistreana, care oricum a cedat aceasta participatie, sa treaca in folosinta Gazprom", a spus Lazar. Dar, a precizat el, acesta problema este doar o parte a discutiei, in general negocierile avind un caracter mai larg. "Am inceput cu o abordare noua a problemei, un intreg complex de chestiuni care trebuie solutionate. La baza discutiilor va sta un obiectiv clar – cresterea profitabilitatii intreprinderii comune Moldova-Gaz", a mai afirmat Valeriu Lazar.

intrebat daca Republica Moldova ar putea solicita majorarea taxei de tranzit pentru gazele rusesti, ministrul Economiei a spus ca "si aceasta constituie obiectul unor discutii".

Valeriu Lazar a afirmat ca dupa scumpirea pretului la gaze prognozele macroeconomice in fond nu vor fi modificate. "Este prerogativa ANRE de a stabili preturile la gaze pentru consumatorii finali. Eu cred ca este normal ca preturile pentru consumul final sa creasca, dar deja Guvernul are pregatita o schema clara care va permite compensarea acestor majorari", a spus ministrul.

Acordul privind majorarea pretului la gazele naturale cu 37,5%, de la 80 USD la 110 USD a fost semnat luni la Moscova de catre prim-vicpermierul Zinaida Greceanii si presedintele Gazprom, Alexandr Miller. Amintim ca Rusia solicita un pret de 160 USD pentru 1.000 metri cub, iar R.Moldova insista asupra pretului de 80 USD.

Gazprom a livrat anul trecut Republicii Moldova 2,45 mlrd metri cubi de gaze naturale. Datoriile R.Moldova pentru gazele rusesti, fara penalitati, constituie 780 mln USD, dintre care 560 mln USD revin regiunii transnistrene.

Anterior Ghenadii Abaskin, presedintele Moldova-Gaz, a declarat ca pentru anul 2006 au fost convenite cu Gazprom livrarea in R.Moldova a 3,4 mlrd de metri cubi de gaze si tranzitarea a 22 mlrd metri cubi spre Balcani.

Semnarea unui acord cu Gazprom-ul pune punct unui adevarat "razboi al gazelor", in urma caruia de la 1 ianuarie 2006 Rusia a sistat livrarea gazelor in Republica Moldova. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.