Scolile romanesti din Transnistria au fost inregistrate la Tiraspol in calitate de “persoane juridice”

Patru scoli romanesti din Transnistria au fost inregistrate vineri, 1 iulie, la Tiraspol, in calitate de scoli "nestatale", astfel incat, de acum in colo, acestea vor beneficia de statutul de persoane juridice pe teritoriul autoproclamatei republici nistrene.

Specialistul principal din cadrul Ministerului Educatiei Tineretului si Sportului, Ecaterina Senciucov, a refuzat sa ofere detalii, afirmand ca "ministrul Victor Tvircun i-a interzis sa discute cu presa". Tvircun a fost inabordabil.

Potrivit agentiei tiraspolene "Olvia-press", au fost inregistrate Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol, Liceul "Alexandru cel Bun" din Tighina, Liceul "Evrica" din Rabnita si Gimnaziul din satul Corjova (Dubasari).

Directorul Liceului "Lucian Blaga", Ion Iovcev, a declarat pentru AP FLUX ca "nu a vazut, deocamdata, vreun document de inregistrare a liceului, dar ca a fost anuntat de catre reprezentantii Ministerului Educatiei despre faptul inregistrarii". "In prezent, pentru a depasi criza, mai este nevoie de a obtine licenta, care este un pas destul de dificil. Pentru a obtine licenta, expertii de la Chisinau si de la Tiraspol vor trebui sa convina asupra unui program de studii. Exista pericolul ca programul care se va propune sa zadarniceasca lupta de mai multi ani de zile a elevilor, parintilor si profesorilor", a spus Iovcev.

El a declarat ca daca Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului va decide ca elevii din scolile romanesti din Transnistria trebuie sa studieze cursul de "istorie integrata", el se va conforma acestei decizii, "fiindca este numit in functie de catre acest minister". El a subliniat ca "ar fi o greseala sa li se interzica elevilor scolilor romanesti din Transnistria sa studieze "istoria romanilor".

Misiunea OSCE in Moldova a salutat luni, 4 iulie, inregistrarea permanenta, de catre autoritatile transnistrene, a patru scoli moldovenesti, informeaza AP FLUX, citand un comunicat de presa al Misiunii OSCE la Chisinau.

Scolile din Tiraspol, Ribnita, Bender si Corjevo sunt subordonate Ministerului Educatiei din Chisinau si utilizeaza grafia latina si curriculumul Republicii Moldova. Anul trecut, aceste scoli au fost inregistrate temporar, insa pe data de 1 iulie 2005 ele au primit o inregistrare permanenta. "Speram ca aceasta aduce mult-asteptata solutie a conflictului referitor la existenta acestor institutii moldovenesti in regiunea transnistreana", a spus reprezentantul Misiunii OSCE in Moldova pentru dimensiunea umana, Kristin Franklin.

"Inregistrarea permanenta inseamna ca autoritatile transnistrene recunosc scolile moldovenesti drept entitati legale. Aceste scoli pot, acum, sa semneze contracte cu furnizorii de apa, electricitate, si alte servicii comunale", a declarat Franklin.

Pana acum autoritatile transnistrene nu considerau drept legala existenta scolilor moldovenesti, amenintandu-le si incercand sa le inchida.

Incepand cu luna februarie, Misiunea OSCE a gazduit noua runde de negocieri asupra acestui subiect, intre autoritatile din domeniul educatiei ale Moldovei si cele transnistrene. La aceste negocieri au participat si reprezentanti ai ambasadelor Ucrainei si Federatiei Ruse, in calitatea lor de mediatori. Drept rezultat, s-a ajuns la un acord pe marginea statutelor pentru aceste scoli, acceptabile pentru ambele parti. Negocierile ulterioare intre autoritatile din domeniul educatiei ale Republicii Moldova si cele transnistrene vor continua in septembrie, pentru a solutiona problemele ce tin de un curriculum comun pentru anumite subiecte de disputa si problema obtinerii licentelor si acreditarii de catre autoritatile locale. Scolile, insa, isi vor incepe activitatea la inceputul anului scolar, indiferent de rezultatul discutiilor privind aceste probleme. // FLUX

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.