Schimbarea modului de remunerare a concediilor medicale genereaza divergente dure intre actorii sociali

Schimbarea modului de remunerare si stabilire a cuantumului indemnizatiei pentru incapaciate temporara de munca, aprobata de Guvernul R.Moldova saptamina trecuta, instituie, in viziunea Patronatului si a expertilor in drepturile omului, un impozit ascuns pe care vor fi siliti sa-l achite agentii economici si care va aduce prejudicii drepturilor cetatenilor. Alti experti considera benefice si conforme standardelor internationale modificarile propuse de Guvern la Legea din iulie 2004 privind indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca si alte prestatii de asigurari sociale. Conform acestora, prima zi a concediului de boala va fi achitata chiar de angajat, iar urmatoarele 7 zile de angajator. Doar din a 9-a zi remunerarile se vor efectua din Fondul social.

Presedintele Confederatiei Nationale a Patronatelor, Leonid Cerescu, sustine ca aceste modificari nu sunt altceva decit o modalitate de a impune agentii economici sa achite inca un impozit. Astfel, potrivit lui Cerescu, ramine in vigoare impozitul de 26% pe care agentii economici il transfera in Fondul social, inclusiv pentru remunerarea concediilor de boala, iar paralel, in cazul imbolnavirilor angajatilor, patronii vor mai achita echivalentul salariilor pe 7 zile de lucru. Statisticile arata, sustine Cerescu, ca marea majoritate a concediilor medicale au o durata de 6-7 zile, astfel ca achitarea lor va fi pusa in totalitate pe umerii agentilor economici. Seful Patronatelor afirma ca zeci de agenti economici se arata revoltati de aceasta decizie, considerind-o una pornita impotriva lor cu scop de a sustrage surse suplimentare de bani, care ar putea genera falimentarea intreprinderilor. Astfel, spune sursa citata, fabrica „Ionel”, care achita 16 milioane de lei in Fondul social, inclusiv 6 milioane pentru concediile medicale, nu va putea si nu este echitabil sa achite inca 6 milioane pentru aceleasi concedii.

Leonid Cerescu spune ca a ramas foarte surprins de faptul, ca in sedinta Guvernului de la 21 iunie, sindicatele, care trebuie sa apere interesele angajatilor, au tacut si au acceptat aceasta modificare indreptata impotriva atit a angajatilor, cit si a angajatorilor.

Pe de alta parte, Inspectorul principal al Muncii, Dumitru Stavila, a declarat reporterului Info-Prim Neo, ca noua modalitate de achitare a concediilor medicale va influenta pozitiv crearea de catre agentii economici a conditiilor bune de munca pentru angajati si ii va face responsabili pentru sanatatea acestora. Stavila crede ca in conditiile actuale mai multi patroni sunt interesatii in lipsa angajatilor de la serviciu. Astfel, in anul 2005, la 100 de salariati in agricultura, 35 s-au aflat in concedii medicale, iar la 100 de salariati din transporturi – 88 au luat concedii de boala. Suma cheltuielilor pentru achitarea acestor concedii a fost mai mare ca in anul 2004 cu circa 67 milioane de lei si a constituit aproape 240 milioane lei, spune Dumitru Stavila.

Sursa citata admite ca aceste cheltuieli suplimentare pentru achitarea concediilor de boala ar putea influenta cresterea preturilor, impusa de agentii economici, nevoiti sa achite bani suplimentari din fondul de salarizare.

Reprezentantul Organizatiei Mondiale a Muncii in Moldova, Ala Lipciu, a declarat ca achitarea concediilor medicale din Fondul social ii scuteste pe angajatorii de responsabilitati. Acum, acestia vor crea conditii mai bune salariatilor pentru a diminua numarul concediilor de boala. Ala Lipciu considera ca modificarile promovate sunt de standard international.

Solicitat de Info-Prim Neo, presedintele Comitetului Helsinki, Stefan Uritu, a declarat ca modificarea legislativa ar putea fi calificata drept o masura de combatere a abuzurilor in domeniul concediilor medicale, dar, totodata, ea genereaza o inrautatire a situatiei angajatilor, a oamenilor bolnavi. El nu exclude ca exista unele interese de grup care urmaresc sustragerea impozitelor ascunse si ca acestea se vor majora treptat ca si in cazul politelor de asigurare medicala, care, in fiecare an, se scumpesc cu mai mult de 200 de lei. R. Moldova raporteaza Europei ca micsoreaza taxele, iar, pe de alta parte, sustine Stefan Uritu, impozitele se majoreaza considerabil. „Aceasta decizie, pornita impotriva oamenilor, este un siretlic, un mecanism antidemocratic, un atac masiv, o incalcare a drepturilor omului si nu inteleg de ce nu se pronunta sindicatele”, a mai spus Stefan Uritu. 

La sfirsitul saptaminii, trecute reporterul Info-Prim Neo a facut mai multe tentative de a solicita opinia presedintelui Federatiei Sindicatelor „Solidaritatea”, Leonid Manea si a presedintelui Confederatiei Sindicatelor, Petru Chiriac, dar fara succes.

Potrivit notei informative la hotarirea de Guvern, semnata de consilierul principal de stat in domeniul dezvoltari sociale, Iurie Bucinschi, se spune ca un mecanism modern de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca prevede nu doar obligativitatea achitarii acesteia, ci si sporirea responsabilitatii angajatorului si a persoanei asigurate in vederea reducerii numarului si duratei absentelor de la locul de munca pe motiv de boala. in aceeasi sedinta, ministrul Sanatatii si Protectei Sociale, Ion Ababii, a declarat ca acest proiect urmareste racordarea actelor legislative la cadrul european. Potrivit presei de la Chisinau, initiativa de modificare a legislatiei la acest capitol apartine insusi premierului, Vasile Tarlev, „ingrijorat de ratele crescinde ale indemnizatiilor pentru achitarea concediilor de boala”.

Modificarile operate de Guvern vizeaza si stabilirea unei marimi fixe de 75% din salariu. Pentru mame, in cazul concediului de maternitate, pentru bolnavii de cancer, tuberculoza si HIV SIDA indemnizatia va fi de 100 %. // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.