Connect with us

Diaspora

Sarmale și plăcinte moldovenești la Moscova. De vorbă cu fondatorul Restaurantului Casa Maria

Publicat

pe

Iurie Gîrlea, originar din satul Lalova, raionul Rezina a plecat din Republica Moldova în Federația Rusă cu peste 15 ani în urmă. Dorul de casă, de tradiții, de bucătăria națională l-au făcut să deschidă aici un restaurant cu mâncare moldovenească. „Nimeni nu vine în Federația Rusă și imediat are o afacere. E destul de greu la început și exact prin asta am trecut și eu: lucru, lucru și încă o dată lucru”, mărturisește Iurie.

Până a începe această afacere nu a avut vreo legătură cu alimentația publică. A fost militar în Republica Moldova, iar în Federația Rusă a activat în paza artiștilor de estradă.  S-a inspirat mult de la celelalte naționalități aflate în Federația Rusă: „… ei sunt foarte uniți, se ajută unul pe altul, fiecare trage la cultura lui, la diaspora lor. Nu am făcut această afacere cu scopul de a mă îmbogăți. Am vrut ca moldovenii noștri să aibă un loc de întâlnire, să se poată aduna la o vorbă bună”, spune acesta.

Inițial opta pentru numele „Casa Mare”, dar pentru că acesta era deja patentat, de la „Casa Mare” a ajuns la „Casa Maria”. Ceea ce a rezonat perfect cu numele soției.  Și anume împreună cu Maria gestionează acest restaurant. Au vrut să fie ceva frumos, special și neapărat cu specific moldovenesc. Astfel, împreună,  au angajat conaționali care i-au ajutat să-și ducă planul la bun sfârșit. Le-au oferit idei noi și i-au ajutat să implementeze și ideile pe care le avuseseră la început.

„Moldovenii sunt foarte pretențioși la capitolul mâncare”

Maria, de naționalitate rusă, are un mare respect pentru cultura, tradițiile, muzica și bucătăria moldovenească, dar se grăbește să adauge că „moldovenii sunt foarte pretențioși la capitolul mâncare”.

„Sarmalele trebuie să fie exact așa, plăcintele și zeama la fel și nicidecum altfel. Și asta nu e neapărat ceva rău. Înseamnă că sunt tradiții și noi trebuie să respectăm aceste standarde. Întotdeauna îi ascultăm pe oaspeții noștri și depunem efort să fim cei mai buni”, spune Maria.

Meniul restaurantului găzduiește o varietate mare din bucătăria noastră tradițională: zeama, mămăliga, friptura, plăcintele, sarmalele și binecunoscutele deserturi Cușma lui Guguță sau Baba Neagră.

Cei mai mulți dintre vizitatori sunt moldoveni, dar nu evită să treacă pragul acestui local și ruși, armeni, uzbeci, și alte naționalități aflate aici, în orașul Moscova. De o atenție deosebită din partea clienților de alte origini se bucură mămăliga. După cum ne spune proprietarul, este comandată în combinație cu practic orice. La fel de populare sunt și plăcintele.

Iurie ne povestește că printre criteriile de angajare, pe lângă profesionalismul și experiența de muncă în domeniu, a fost și limba vorbită. Acesta adaugă că, fiind departe de casă, moldovenii care trec pragul restaurantului sunt fericiți să discute în limba maternă. Astfel, la moment, 70% din echipa restaurantului este vorbitoare de limbă română.

„Dacă te-ai oprit, ai pierdut!”

Iurie Gîrlea este convins că un local cu specific moldovenesc ar fi binevenit la fiecare stație de metrou a orașului Moscova pentru că bucatele noastre sunt foarte gustoase și acest lucru îl confirmă nu doar moldovenii, dar și alte naționalități.

După o activitate de mai bine de un an și jumătate, Iurie spune că este foarte greu să gestionezi o afacere de acest gen, dar niciodată nu au lăsat mâinile în jos. „Împreună cu soția ne sfătuim, am mers doar înainte, am făcut schimbări în bucătărie, personal… Nu trebuie să te oprești niciodată. Dacă te-ai oprit, ai pierdut!”

Întrebat dacă ar reveni în anumite circumstanțe în Republica Moldova, Iurie devine brusc nostalgic și face referință la casa în stil tradițional pe care o are pe malul bătrânului Nistru. „Vin aici în fiecare vară, soției și copiilor le place foarte mult. Dar vreau să fiu sincer. Din păcate, pentru moment, eu nu văd viitor în Republica Moldova, mai ales dacă este vorba despre o afacere. Da, cu timpul poate va fi și bine. Noi toți trăim cu speranța aceasta”, adaugă antreprenorul.

Până atunci însă ne spune că are o idee pe care speră să o pună în aplicare. „Aici, în suburbia Moscovei, să deschidem un sătuc în stil moldovenesc, cu casele noastre tradiționale, cu lejancă, acoperiș din paie sau oale. Vreo 5-6 căsuțe. Să fie aici ca o părticică a Moldovei”, mărturisește Iurie.

Citește mai departe
Advertisement

Alegeri

Petiţie online: Diaspora cere Guvernului deschiderea a cel puțin 28 secții de vot suplimentar la cele deschise în 2016

Publicat

pe

De către

Cetăţenii R. Moldova, plecaţi peste hotare, au lansat o petiţie online prin care cer Guvernului RM deschiderea a cel puţin 28 de secţii de vot în diasporă suplimentar la cele deschise în 2016.

„La scrutinul din noiembrie 2016, în 18 secții de vot nu au ajuns buletine de vot. Conform estimărilor, doar în aceste secții de vot nu au reușit să voteze din acest motiv peste 20 mii de oameni”, se arată în textul petiției.

Pentru asigurarea participării la votare a tuturor cetățenilor RM, petiționarii cer ca în vecinătatea următoarelor secții de vot să se deschidă secții de vot suplimentare:

1. 336 Marea Britanie, Londra – Stratford

2. 389 România, București (sediul misiunii)

3. 325 Irlanda, Dublin,

4. 366 Italia, Parma

5. 364 Italia, Padova (sediul consulatului)

6. 375 Italia, Verona

7. 349 Franța, Villeneuve-Saints-Georges

8. 390 România, București (secția consulară)

9. 335 Marea Britanie, Londra (sediul misiunii)

10. 359 Italia, Mestre

11. 347 Franța, Paris (sediul misiunii)

12. 346 Germania, Frankfurt (sediul misiunii)

13. 355 Italia, Bologna

14. 350 Franța, Montreuil

15. 328 Belgia, Bruxelles (sediul misiunii)

16. 317 Rusia, Moscova (secția consulară)

17. 314 Canada, Montreal

18. 318 Rusia, Moscova.

Suplimentar, în 10 alte secții de votare au votat peste 2500 de alegători. Pentru că în aceste alegeri se vor procesa 4 buletine, nu doar unul ca în alegerile precedente, moldovenii cer să fie deschise secții suplimentare în vecinătatea următoarelor secții de votare:

1. 356 Italia, Brescia

2. 362 Italia, Modena

3. 374 Italia, Treviso

4. 345 Germania, Berlin (sediul misiunii)

5. 360 Italia, Milano (sediul consulatului)

6. 370 Italia, Roma

7. 361 Italia, Milano

8. 391 România, Iași (sediul consulatului general)

9. 365 Italia, Padova

10. 403 SUA, Chicago.

„Acestea sunt cerințele noastre minime. Pentru asigurarea unor condiții optime de vot ar trebui deschise în total 50 de secții de vot suplimentare, inclusiv cele 28 argumentate mai sus. În primul rând pentru că numărul migranților a continuat să crească după 2016. În al doilea rând, într-un șir de țări în care locuiesc cetățeni ai Republicii Moldova nu au fost secții de vot în general (Norvegia, Finlanda etc), oamenii trebuind să călătorească în alte țări”, se mai arată în petiție.

Până în prezent petiţia a fost semnată de peste 250 de oameni. Doritorii o pot semna aici.

Alegerile parlamentare în R. Moldova vor avea loc pe 24 februarie 2019.

Citește mai departe

Cetățenie română

Cetățenii românii vor putea lucra fără restricții în Elveția

Publicat

pe

De către

Începând cu luna mai 2019, cetățenii români au liber la muncă în Elveția, datorită ridicării restricțiile din piața muncii elvețiene. Acestea au fost ridicate complet în 2016, dar reintroduse, din cauza afluxului mare de lucrători din cele două țări pe piața muncii, arată money.ro.

„În momentul în care România s-a alăturat UE a integrat și sistemul de liberă circulație a persoanelor și Elveția are de mult timp un acord privind libera circulație a persoanelor. În momentul aderării, a trebuit să luăm hotărârea de a lărgi această liberă circulație și la cetățenii români, lucru pe care l-am făcut, dar în țara noastră era nevoie de un vot popular, pentru că suntem o democrație directă și iată că votul a fost pozitiv pentru a lărgi acest drept de liberă circulație între țările noastre”, a explicat președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset.

„În acest cadru și în cadrul dezbaterilor care au avut loc, discuția s-a purtat și pe tema modului în care această liberă circulație avea să fie pusă în aplicare la modul practic, astfel încât tranziția să se facă în modul cât mai lin posibil. Asta explică clauzele acelea care ne-au permis ca în primii ani să avem o selecție asupra acestui proces, clauzele care au tradus în practică angajamentul nostru politic. (…) În luna mai a anului viitor, ajungem la finele acestui proces, dată de la care nu va mai exista nicio diferență și nicio restricție”, explica atunci Berset, la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, care a avut loc la final de toamnă 2018.

Citește mai departe

Alegeri

Diaspora mai are 2 zile pentru a se înregistra pe listele electorale

Publicat

pe

De către

Cetățenii Republicii Moldova, care în ziua votării se vor afla peste hotarele țării, pot să se înregistreze prealabil pe listele electorale doar până pe 9 ianuarie curent. Înregistrarea prealabilă a cetățenilor plecați din țară poate influența numărul și amplasarea secțiilor de votare în cadrul circumscripțiilor electorale de peste hotare.

Înregistrarea poate fi efectuată prin completarea formularului de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina web www.alegator.md sau pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală și/sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Potrivit Asociației „Promo-LEX”, creșterea numărului de înregistrări prealabile duce la creșterea numărului secțiilor de votare din afara țării. Chiar dacă numărul de alegători înregistrați prealabil este doar unul din cele cinci criterii stabilite de legislație, analiza evoluției numărului de persoane înregistrate prealabil demonstrează că amplasarea și numărul de secții de votare ce vor fi deschise în circumscripțiile electorale de peste hotare pot fi influențate de activismul alegătorilor.

În Analiza Promo-LEX privind geografia amplasării și numărul secțiilor de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova, autorii au pornit de la numărul de 2 448 de alegători înregistrați prealabil. La 3 ianuarie 2019, erau înregistrați deja 7 945, cu 5 497 mai mult, în special în statele europene la Vest de Republica Moldova.

În condițiile păstrării celorlalți indicatori intacți și exclusiv a majorării numărului de alegători înregistrați prealabil, potrivit calculelor Promo-LEX repartizarea secțiilor de votare per circumscripții ar suferi următoarele modificări:

+4 pentru CU nr.50 (statele la vest de Moldova) de la 88 la 92;

-3 pentru CU nr.51 (SUA și Canada) de la 17 la 14

–1 pentru CU nr.49 (statele la est de Moldova) de la 45 la 44.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri44 de minute în urmă

Partidul Regiunilor și Partidul Democraţia Acasă au depus actele la CEC. Ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot

Partidul Regiunilor din Moldova, condus de Alexandr Kalinin, și Partidul Democraţia Acasă, condus de Vasile Costiuc, au depus astăzi actele...

AlegeriO oră în urmă

Circumscripția 9, Bălți 1/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

PoliticăO oră în urmă

Democratul Anatolie Zagorodnîi, propus pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor

Deputatul democrat Anatolie Zagorodnîi va fi propusă plenului Parlamentului pentru funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor....

Social2 ore în urmă

Doi indivizi, reținuți de poliție. Își racolau victimele pe rețelele de socializare, iar apoi le deposedau de bunuri

Poliţiştii de la Străşeni în comun cu ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţie au reţinut doi bărbaţi, ambii în vârstă de...

Alegeri2 ore în urmă

Circumscripția 42, Cantemir / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Social3 ore în urmă

Conferință regională: „Dezinformarea ca instrument de propagandă: tendințe și impact regional”

„Dezinformarea ca instrument de propagandă: tendințe și impact regional”- o conferință regională cu această temă se va desfășura la Chișinău,...

Alegeri3 ore în urmă

Circumscripția 8, Florești/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri4 ore în urmă

Președintele Igor Dodon NU va participa la alegerile parlamentare// VIDEO

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi că nu va participa la alegerile parlamentare din 24 februarie. „ Nu voi participa...

Alegeri5 ore în urmă

Circumscripția 13, Rezina/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri5 ore în urmă

Circumscripția 23, Chișinău, sectorul Botanica / Portretele Candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri5 ore în urmă

Dorin Chirtoacă a depus actele pentru a se înregistra în calitate de concurent electoral în circumscripția nr.32

Liderul Partidului Liberal Dorin Chirtoacă a depus astăzi actele pentru a se înregistra în calitate de concurent electoral în circumscripția...

Alegeri6 ore în urmă

Circumscripția 22, Ialoveni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri7 ore în urmă

Circumscripția 41, Leova / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri8 ore în urmă

Pentru alegerile parlamentare au fost constituite 2143 secții de votare

Pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019 au fost constituite, în total, 2143 de secții de...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com