Connect with us

Diaspora

Sarmale și plăcinte moldovenești la Moscova. De vorbă cu fondatorul Restaurantului Casa Maria

Publicat

pe

Iurie Gîrlea, originar din satul Lalova, raionul Rezina a plecat din Republica Moldova în Federația Rusă cu peste 15 ani în urmă. Dorul de casă, de tradiții, de bucătăria națională l-au făcut să deschidă aici un restaurant cu mâncare moldovenească. „Nimeni nu vine în Federația Rusă și imediat are o afacere. E destul de greu la început și exact prin asta am trecut și eu: lucru, lucru și încă o dată lucru”, mărturisește Iurie.

Până a începe această afacere nu a avut vreo legătură cu alimentația publică. A fost militar în Republica Moldova, iar în Federația Rusă a activat în paza artiștilor de estradă.  S-a inspirat mult de la celelalte naționalități aflate în Federația Rusă: „… ei sunt foarte uniți, se ajută unul pe altul, fiecare trage la cultura lui, la diaspora lor. Nu am făcut această afacere cu scopul de a mă îmbogăți. Am vrut ca moldovenii noștri să aibă un loc de întâlnire, să se poată aduna la o vorbă bună”, spune acesta.

Inițial opta pentru numele „Casa Mare”, dar pentru că acesta era deja patentat, de la „Casa Mare” a ajuns la „Casa Maria”. Ceea ce a rezonat perfect cu numele soției.  Și anume împreună cu Maria gestionează acest restaurant. Au vrut să fie ceva frumos, special și neapărat cu specific moldovenesc. Astfel, împreună,  au angajat conaționali care i-au ajutat să-și ducă planul la bun sfârșit. Le-au oferit idei noi și i-au ajutat să implementeze și ideile pe care le avuseseră la început.

„Moldovenii sunt foarte pretențioși la capitolul mâncare”

Maria, de naționalitate rusă, are un mare respect pentru cultura, tradițiile, muzica și bucătăria moldovenească, dar se grăbește să adauge că „moldovenii sunt foarte pretențioși la capitolul mâncare”.

„Sarmalele trebuie să fie exact așa, plăcintele și zeama la fel și nicidecum altfel. Și asta nu e neapărat ceva rău. Înseamnă că sunt tradiții și noi trebuie să respectăm aceste standarde. Întotdeauna îi ascultăm pe oaspeții noștri și depunem efort să fim cei mai buni”, spune Maria.

Meniul restaurantului găzduiește o varietate mare din bucătăria noastră tradițională: zeama, mămăliga, friptura, plăcintele, sarmalele și binecunoscutele deserturi Cușma lui Guguță sau Baba Neagră.

Cei mai mulți dintre vizitatori sunt moldoveni, dar nu evită să treacă pragul acestui local și ruși, armeni, uzbeci, și alte naționalități aflate aici, în orașul Moscova. De o atenție deosebită din partea clienților de alte origini se bucură mămăliga. După cum ne spune proprietarul, este comandată în combinație cu practic orice. La fel de populare sunt și plăcintele.

Iurie ne povestește că printre criteriile de angajare, pe lângă profesionalismul și experiența de muncă în domeniu, a fost și limba vorbită. Acesta adaugă că, fiind departe de casă, moldovenii care trec pragul restaurantului sunt fericiți să discute în limba maternă. Astfel, la moment, 70% din echipa restaurantului este vorbitoare de limbă română.

„Dacă te-ai oprit, ai pierdut!”

Iurie Gîrlea este convins că un local cu specific moldovenesc ar fi binevenit la fiecare stație de metrou a orașului Moscova pentru că bucatele noastre sunt foarte gustoase și acest lucru îl confirmă nu doar moldovenii, dar și alte naționalități.

După o activitate de mai bine de un an și jumătate, Iurie spune că este foarte greu să gestionezi o afacere de acest gen, dar niciodată nu au lăsat mâinile în jos. „Împreună cu soția ne sfătuim, am mers doar înainte, am făcut schimbări în bucătărie, personal… Nu trebuie să te oprești niciodată. Dacă te-ai oprit, ai pierdut!”

Întrebat dacă ar reveni în anumite circumstanțe în Republica Moldova, Iurie devine brusc nostalgic și face referință la casa în stil tradițional pe care o are pe malul bătrânului Nistru. „Vin aici în fiecare vară, soției și copiilor le place foarte mult. Dar vreau să fiu sincer. Din păcate, pentru moment, eu nu văd viitor în Republica Moldova, mai ales dacă este vorba despre o afacere. Da, cu timpul poate va fi și bine. Noi toți trăim cu speranța aceasta”, adaugă antreprenorul.

Până atunci însă ne spune că are o idee pe care speră să o pună în aplicare. „Aici, în suburbia Moscovei, să deschidem un sătuc în stil moldovenesc, cu casele noastre tradiționale, cu lejancă, acoperiș din paie sau oale. Vreo 5-6 căsuțe. Să fie aici ca o părticică a Moldovei”, mărturisește Iurie.

Citește mai departe
Advertisement

Diaspora

120 de copii și tineri vor participa în acest an la Programul guvernamental DOR

Publicat

pe

De către

Guvernul a anunțat că de astăzi a început înscrierea la Programul guvernamental DOR Diasporă*Origini*Reveniri, ediția a VII-a.  Acesta se va desfășura în perioada 19-28 august și este destinat atât copiilor din diasporă, cât și celor din Republica Moldova.

Dat fiind faptul că tot mai mulți copii din diasporă doresc să participe la acest program, ediția din acest an va întruni 120 de copiii și tineri, cu 20 mai mult decât la edițiile precedente.

Participanții se pot înregistra în perioada 18 martie – 18 mai 2019, accesând link-ul: http://dor.md/node/6

Pentru a fi eligibili de a participa la DOR 2019, candidații din diasporă trebuie să aibă între 12 și 17 ani și să poată comunica în limba română.

Copiii din diaspora Republicii Moldova, care au participat anul trecut la Concursul ,,Moldova sunt EU”, organizat de Biroul pentru Relații cu Diaspora, sunt selectați automat pentru participare la program.

Ca și în anii precedenți, prioritate vor avea cei care nu au mai participat până acum la programul DOR.

Spre deosebire de copiii și tinerii din diasporă, cei din Republica Moldova vor fi selectați în bază de concurs. Prioritate vor avea copiii care au merite la studii, olimpicii, laureații competițiilor sportive și culturale.

Programul DOR Diasporă*Origini*Reveniri se desfășoară anual, sub patronajul Guvernului Republicii Moldova și urmărește sensibilizarea reprezentanților generației a doua de migranți cu privire la identitatea lor culturală, precum și crearea legături emoționale cu țara de origine.

Participarea la programul DOR este gratuită, toate cheltuielile fiind acoperite din bugetul de stat. Beneficiarii achită doar cheltuielile de călătorie spre și din Republica Moldova.

Citește mai departe

Alegeri

Un tânăr a mers peste trei ore cu bicicleta pentru a vota!

Publicat

pe

De către

Locuiește în “țara bicicletelor” și a ales să meargă pe două roți să voteze, deși locuiește la peste 60 de km de secția de votare.

Nicolae Stratu, un tânăr care locuiește de câteva luni în Amsterdam, a mers peste trei ore cu bicicleta pentru a vota în Haga.

Tânărul a spus pentru redacția noastră că folosește bicicleta zilnic ca mijloc de transport, așa că distanța dintre cele două orașe nu l-a speriat deloc. “Olanda are infrastructură ideală pentru biciclete. Vremea era însorită. Mi-a luat mai mult de trei ore, așa cum arăta Google Maps, pentru că am făcut un picnic la jumătate de drum. Am ajuns la ora 19.00 la ambasada și am reușit să votez”, spune Nicolae.

Nicolae s-a arătat supărat că mulți concetățeni de ai săi nu au reușit să voteze pentru că nu aveau pașaportul valabil. “Am mers să votez pentru că sper să fie o ocazie bună de a trece peste toată mizeria în care ne aflăm, în special de corupție”, a adăugat acesta.

Citește mai departe

Alegeri

Important pentru diasporă // Harta celor mai apropiate secții de votare pe Diaspora.Voteaza.md

Publicat

pe

De către

Cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova din afara țării pot afla informații despre cele mai apropiate secții de votare pe Diaspora.Voteaza.md.

Aplicația va putea fi accesată atât de pe calculator, cât și de pe telefonul mobil.

Odată ce vizitatorul a accesat pagina Diaspora.Voteaza.md, browserul îi va cere confirmarea pentru localizarea geografică a acestuia.

Imediat ce aplicaţia primeşte informaţia solicitată, în funcție de geolocalizarea utilizatorului, va indica trei secții de votare care se află cel mai aproape de localitatea respectivă, precum și traseul în aplicația google.maps sau o altă aplicație din telefon, sau calculator.

Pe pagina Diaspora.Voteaza.md pot fi găsite și informații despre secția de votare respectivă, așa ca: adresa fizică, numele instituției sau clădirii în incinta căreia este deschisă acea secție.

De asemenea, în ziua alegerilor, aplicația va indica și ce secție este mai puțin aglomerată.

Mai mult, pe acest site poate fi găsită întreaga listă a secțiilor de votare care vor fi organizate peste hotarele Republicii Moldova – grupate pe țări, în ordine alfabetică.

Astăzi, în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare. Secțiile de votare își încep activitatea la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Scrutinul se desfășoară pentru prima dată în baza sistemului electoral mixt.

Astfel, 50 de deputați vor fi aleși conform sistemului proporțional, iar alegătorii votează partidul sau blocul electoral din circumscripția națională.

Restul 51 de deputați sunt aleși în circumscripțiile uninominale.

Pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova și referendumul republican consultativ din 24 februarie au fost constituite, în total, 2143 de secții de votare.

125 de secții de votare – peste hotarele Republicii Moldova.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

PoliticăO oră în urmă

Activistul Pavel Grigorciuc recunoaște: I-am dat o palmă deputatului Sergiu Sîrbui. El m-a insultat// VIDEO

PE SCURT Activistul civic Pavel Grigorciuc, fost membru PCRM, recunoaște că i-a dat astăzi o palmă deputatului democrat Sergiu Sîrbu,...

Justiție2 ore în urmă

Medicul de la Bălți a primit 15 ani pentru violul a 16 paciente

PE SCURT Stanislav Florea, fostul medic la Internatul Psihoneurologic Bălți, a fost condamnat, astăzi, la 15 ani de închisoare și arestat...

Politică2 ore în urmă

Deputatul Sergiu Sîrbu a ajuns în spital după ședința parlamentului

Deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, a fost atacat după ședința parlamentului. Potrivit spuselor soției lui, atacatorul este activistul civic Pavel Grigorciuc....

Alegeri2 ore în urmă

Cine este noul președinte al raionului Criuleni

PE SCURT  La ședința consiliului raional de astăzi, 21 martie, a fost ales un nou președinte al raionului Criuleni. Cu...

Politică3 ore în urmă

Top 5 declarații de azi. Cum vorbesc deputații aleși

Noul parlament s-a convocat astăzi, 21 martie, în ședința de constituire. Prima ședință cu cei 101 deputații noi și vechi...

Social4 ore în urmă

Metro Moldova, partener la un amplu proiect de educație antreprenorială

Târgul Companiilor și Minifirmelor Școlare, ediția anului 2019 s-a desfășurat la 16 martie 2019, cu suportul Metro Cash & Carry Moldova,...

Politică4 ore în urmă

Prima ședință a Parlamentului, spectacol de o oră fără antract

PE SCURT Parlamentul de legislatura a X-a a fost legal constituit. Ședința de astăzi a noului Parlament a durat mai...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri3 zile în urmă

Alegeri parlamentare 2019: 9 candidați care au luat mai puțin de 200 de voturi

Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Moldova.org a cercetat rezultatele și vă...

Alegeri4 zile în urmă

PDM, gata să discute cu Comisia de la Veneția și să schimbe Constituția pentru retragerea mandatelor deputaților

Curtea Constituțională a confirmat pe 14 martie rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019. La referendum au participat mai...

Alegeri5 zile în urmă

Valeriu Munteanu: „Truda” PL în campania electorală a turnat multă apă la moara PD”

Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, fost membru al Partidului Liberal, a declarat în cadrului unui interviu pentru tribuna.md că „PL...

Alegeri5 zile în urmă

Alegeri parlamentare: top 5 deputați care au câștigat la limită

După afișarea rezultatelor finale de către Comisia Electorală Centrală, Moldova.org a cercetat rezultatele și vă propune topul celor 5 deputați...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Ceasul buclucaș / Cadoul electoral de la Șor, scos la vânzare de un alegător

Pliantele electorale și-au găsit locul în stocul de făcut foc iarna, calendarele stau cuminți pe pereți, dar iată că unul...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Alegătorii din circumscripția 48, învățați cum să voteze pentru un candidat din regiunea separatistă

Un utilizator Facebook a făcut publice niște imagini video în care se vede cum un bărbat îi învață pe ceilalți...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Primara de Budești, Nina Costiuc, supărată foc pe alegătorii din circ. 32

Nina Costiuc, candidata pe circumscripția nr. 32 din partea Partidului Democrat, care a fost devansată de doi contracandidați ai săi,...

Advertisement

Opinii

martie 2019
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com