Sarmale și plăcinte moldovenești la Moscova. De vorbă cu fondatorul Restaurantului Casa Maria

Iurie Gîrlea, originar din satul Lalova, raionul Rezina a plecat din Republica Moldova în Federația Rusă cu peste 15 ani în urmă. Dorul de casă, de tradiții, de bucătăria națională l-au făcut să deschidă aici un restaurant cu mâncare moldovenească. „Nimeni nu vine în Federația Rusă și imediat are o afacere. E destul de greu la început și exact prin asta am trecut și eu: lucru, lucru și încă o dată lucru”, mărturisește Iurie.

Până a începe această afacere nu a avut vreo legătură cu alimentația publică. A fost militar în Republica Moldova, iar în Federația Rusă a activat în paza artiștilor de estradă.  S-a inspirat mult de la celelalte naționalități aflate în Federația Rusă: „… ei sunt foarte uniți, se ajută unul pe altul, fiecare trage la cultura lui, la diaspora lor. Nu am făcut această afacere cu scopul de a mă îmbogăți. Am vrut ca moldovenii noștri să aibă un loc de întâlnire, să se poată aduna la o vorbă bună”, spune acesta.

Inițial opta pentru numele „Casa Mare”, dar pentru că acesta era deja patentat, de la „Casa Mare” a ajuns la „Casa Maria”. Ceea ce a rezonat perfect cu numele soției.  Și anume împreună cu Maria gestionează acest restaurant. Au vrut să fie ceva frumos, special și neapărat cu specific moldovenesc. Astfel, împreună,  au angajat conaționali care i-au ajutat să-și ducă planul la bun sfârșit. Le-au oferit idei noi și i-au ajutat să implementeze și ideile pe care le avuseseră la început.

„Moldovenii sunt foarte pretențioși la capitolul mâncare”

Maria, de naționalitate rusă, are un mare respect pentru cultura, tradițiile, muzica și bucătăria moldovenească, dar se grăbește să adauge că „moldovenii sunt foarte pretențioși la capitolul mâncare”.

„Sarmalele trebuie să fie exact așa, plăcintele și zeama la fel și nicidecum altfel. Și asta nu e neapărat ceva rău. Înseamnă că sunt tradiții și noi trebuie să respectăm aceste standarde. Întotdeauna îi ascultăm pe oaspeții noștri și depunem efort să fim cei mai buni”, spune Maria.

Meniul restaurantului găzduiește o varietate mare din bucătăria noastră tradițională: zeama, mămăliga, friptura, plăcintele, sarmalele și binecunoscutele deserturi Cușma lui Guguță sau Baba Neagră.

Cei mai mulți dintre vizitatori sunt moldoveni, dar nu evită să treacă pragul acestui local și ruși, armeni, uzbeci, și alte naționalități aflate aici, în orașul Moscova. De o atenție deosebită din partea clienților de alte origini se bucură mămăliga. După cum ne spune proprietarul, este comandată în combinație cu practic orice. La fel de populare sunt și plăcintele.

Iurie ne povestește că printre criteriile de angajare, pe lângă profesionalismul și experiența de muncă în domeniu, a fost și limba vorbită. Acesta adaugă că, fiind departe de casă, moldovenii care trec pragul restaurantului sunt fericiți să discute în limba maternă. Astfel, la moment, 70% din echipa restaurantului este vorbitoare de limbă română.

„Dacă te-ai oprit, ai pierdut!”

Iurie Gîrlea este convins că un local cu specific moldovenesc ar fi binevenit la fiecare stație de metrou a orașului Moscova pentru că bucatele noastre sunt foarte gustoase și acest lucru îl confirmă nu doar moldovenii, dar și alte naționalități.

După o activitate de mai bine de un an și jumătate, Iurie spune că este foarte greu să gestionezi o afacere de acest gen, dar niciodată nu au lăsat mâinile în jos. „Împreună cu soția ne sfătuim, am mers doar înainte, am făcut schimbări în bucătărie, personal… Nu trebuie să te oprești niciodată. Dacă te-ai oprit, ai pierdut!”

Întrebat dacă ar reveni în anumite circumstanțe în Republica Moldova, Iurie devine brusc nostalgic și face referință la casa în stil tradițional pe care o are pe malul bătrânului Nistru. „Vin aici în fiecare vară, soției și copiilor le place foarte mult. Dar vreau să fiu sincer. Din păcate, pentru moment, eu nu văd viitor în Republica Moldova, mai ales dacă este vorba despre o afacere. Da, cu timpul poate va fi și bine. Noi toți trăim cu speranța aceasta”, adaugă antreprenorul.

Până atunci însă ne spune că are o idee pe care speră să o pună în aplicare. „Aici, în suburbia Moscovei, să deschidem un sătuc în stil moldovenesc, cu casele noastre tradiționale, cu lejancă, acoperiș din paie sau oale. Vreo 5-6 căsuțe. Să fie aici ca o părticică a Moldovei”, mărturisește Iurie.

Citește și: Rețetă de Plăcinte Cu Cartofi La Tigaie

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.