Şapte moldoveni au fost traficaţi şi exploataţi în regiunile Lipeţk şi Voronej

Şapte locuitori ai raionului Ungheni au fost obligaţi să muncească la diverse lucrări agricole timp de mai multe luni, fără a fi remuneraţi şi în condiţii minime de trai, , în regiunile ruse Lipeţk şi Voronej. Aceasta după ce un cuplu din Ungheni le-a promis că vor fi angajaţi la un lucru bine plătit în Federaţia Rusă.

Astfel, după ce cuplu din Ungheni a ajuns pe mâna oamenilor legii, Procuratura raionului Ungheni a demonstrat că, în intervalul anilor 2012 – 2014, inculpatul împreună cu concubina sa au recrutat şapte locuitori ai raionului, cărora le-au promis că vor fi angajaţi la un lucru bine plătit în Federaţia Rusă. Inculpaţii le-au procurat victimelor bilete şi le-au transportat în regiunile Lipeţk şi Voronej.

La destinaţie, sub pretextul punerii la evidenţă şi perfectarea documentelor, inculpaţii le-au confiscat victimelor paşapoartele, lipsindu-i de posibilitatea de a întrerupe lucrul la propria dorinţă. În acest mod, victimele au fost impuse să lucreze la diverse lucrări agricole timp de mai multe luni, fără a fi remunerate, asigurându-le doar condiţii minime de trai.

Fără a le remunera corespunzător munca prestată, inculpaţii le-au reţinut plăţile ce li se cuvin, în sumă totală de 77 mii lei.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au mai stabilit că, în cursul anului trecut, inculpatul a mai cultivat ilegal în gospodăria sa cânepă, fără scop de înstrăinare.

Procuratura Generală a anunţat astăzi că, pentru comiterea traficului de fiinţe umane în scop de exploatare prin muncă, inculpatul şi concubina sa, au fost condamnaţi la 8 şi, respectiv, 7 ani închisoare.

De asemenea, pentru circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, fără scop de înstrăinare, instanţa l-a pedepsit pe bărbat cu o amendă penală de 4 mii de lei. Sentinţa este cu drept de atac.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.