Șapte femei din Moldova povestesc cum au petrecut cel mai fericit Crăciun din viața lor

Victoria Scripnic

„Cel mai frumos Crăciun a fost cel din 2016. Ningea frumos ca astăzi. Eu veneam de la Iași, eram studentă pe atunci, pentru a sărbători în orașul Ungheni. Părinții erau plecați. Am mers cu prietenul meu la bunica Maria. Nu știam că era să fie ultimul Crăciun petrecut alături de ea.

Ea ne-a pregătit atâtea bucate delicioase: clătite, răcituri și multe altele. Orice gătea ea era un deliciu culinar. În casă era cald, focul în sobă ardea. Mă simțeam împlinită! Astăzi, regret că nu am îmbrățișat-o suficient pe bunica, că nu am multe poze cu ea, că nu i-am spus cât de mult o iubesc. Trăim cu ideea că cei de alături știu că îi iubim și nu au nevoie să le spunem asta în fiecare zi.

Anul acesta va fi un Crăciun magic, fiindcă am devenit mămica a două fetițe superbe, două prințese. Sărbători frumoase tuturor!”

Elena Șuba

„Cele mai frumoase amintiri sunt cele de la șapte ani. Noi locuiam în satul Mileștii Mici din raionul Ialoveni. Crăciunul se începea cu mult înainte de 24 decembrie. Mai întâi de toate, se făcea mama curățeniei în casă și în curte. Eu eram responsabilă să șterg cu ziare mobila și oglinzile. După ce totul strălucea, părinții mei se duceau la piață și aduceau bradul. Mai cumpărau mandarine, banane și dulciuri.

Elena la cinci ani și sora ei, Tatiana

Tata era responsabil să pună bradul într-o căldare cu nisip. Nici astăzi nu înțeleg de unde lua nisip. Ieșea afară și se întorcea cu o căldare plină, mă gândesc că îl șterpelea pe undeva. Între timp, eu, mama și sora mea eram la bucătărie și făceam brăduți, cei mai buni biscuiți care se fac doar la sărbătorile de iarnă. Biscuiți cu „sgușioncă”, nu lapte condensat, (pe atunci, nimeni nu știa că românește se spune lapte condensat) și presărați cu pudră de zahăr. De parcă a nins peste brăduți.

Când biscuiții erau la copt, tata ne chema pe toți la împodobit bradul, care avea o mulțime de jucării și luminițe. Tata le repara în fiecare an și de fiecare dată, scădea câte o culoare: mai întâi verde, apoi albastru sau roșu.

Veneau tare mulți colindători la noi, iar tata le dădea fiecăruia câte 50 de bani (cam atât costau două gume de mestecat Titanic sau Turbo). Dacă erau tare buni și veneau cu o colindă nouă, primeau câte 1 leu. După ora 20.00, când totul era gata, părinții ne povesteau cum au petrecut ei Crăciunul când erau mici.

Pentru mine, Crăciunul miroase a căldură, brad și dulciuri. Miroase a zâmbetul mamei. Ea numai de Crăciun zâmbește atât de frumos!”

Ecaterina Samson Cîrlig

„Crăciunul din 2017 va fi unul deosebit, este primul nostru Crăciun în calitate de părinți. După o lungă așteptare, a venit pe lume mica noastră Emma, pe 9 septembrie. Este o fetiță superbă! Ținând cont că suntem în Marea Britanie, încercăm să combinăm tradițiile. De la începutul lui decembrie, am pus deja brăduțul, ascultând colinde. Am personalizat jucării pentru pomul de Crăciun, ca să avem amintiri pentru o viață.

Jucărie personalizată pentru Emma

Obișnuim să desfacem cadourile în dimineața de Crăciun, așa, în pijamale și cu ochii cârpiți de somn. Mi se pare cel mai frumos moment! După asta, începe sărbătoarea, vin rudele și prietenii.

Avem emoții pentru acest Crăciun. Deși Emma e mică, noi ne batem capul ce cadou să îi punem sub brad. Pentru mine, Crăciunul este timpul petrecut în familie, cu ciocolată caldă și povești lângă brad. Vreau să-i transmit fetiței mele următorul mesaj: Crăciunul e magie, iar tu ești cel mai frumos cadou de Crăciun! Aș vrea ca în această zi, oriunde ne-am afla peste ani, să ne adunăm acasă.”

Adelina Popescu 

„Se întâmpla în anul 1998. Locuiam în satul Vărzăreștii Noi din raionul Călărași. Eu eram mică, iar fratele meu juca rolul lui Moș Crăciun. Ca prin minune când venea Moș Crăciun, fratele meu dispărea, iar când moșul pleca, fratele intra în casă, spunând că a fost până la vecini.

În fața casei noastre, creștea un pin mare, pe care îl împodobeam cu ghirlande din hârtie, făcute de mine. În acel an, am folosit un raport de-al tatei pentru a tăia ghirlandele. Tatăl meu aducea acasă un brad mare, până în tavan, pe care îl decoram în camera mea. Ah, ce amintiri! Când noi dormeam, mama ne punea mandarine sub brad. Ea nu știa că noi o vedem. Dimineața, ea ne spunea că a venit spiridușul Moșului să ne anunțe că degrabă e Crăciunul. Noi ne bucuram că avem o mamă atât de grijulie, nu i-am spus niciodată că o vedeam.

Pe atunci, nu ne permiteam să mâncăm carne în fiecare zi. De aceea, de Crăciun, tăiam porcul. Din el, mama prepara friptură cu mămăligă, iar tata afuma o pulpă de porc, făcând-o jambon. Suntem patru copiii în familie și eram toți împreună.”

Olga Fosa

„Cel mai frumos Crăciun l-am trăit în 2012, când am fost cerută de soție în orășelul de poveste din centrul capitalei. Prietenul meu ținea sub palton un motănaș cu inelul de logodnă la gât.

Se împlineau cinci ani de când ne cunoșteam. Noi am făcut cunoștință în trenul Chișinău – Ocnița. Eu aveam 16 ani și eram elevă, el era cu doi ani mai mare și era student. Se întâmpla tot în ajunul Crăciunului. Deși era aniversarea noastră, nu am bănuit nicio clipă ce urma să se întâmple. Am simțit fluturași, emoții. Era și el emoționat. Au trecut cinci ani de atunci, între timp, am devenit părinți. Deoarece copilul e încă mic, pisoiul trăiește la părinții mei, dar îl vom lua degrabă acasă.”

Irina Trufina

„Am aflat că sunt însărcinată chiar în ajunul Crăciunului, doi ani în urmă. În general, multe momente importante din viața mea personală s-au întâmplat anume iarna: mi-am cunoscut soțul, am făcut nunta, am aflat că voi deveni mamă.

Sunt împreună cu soțul meu de 9 ani. După aproape un an de la nuntă, am fost în luna de miere. Acolo am decis că e timpul pentru un copil, cu toate că soțul era mai pregătit decât mine. După ce am revenit acasă, am lucrat intens vreo două săptămâni. Îmi amintesc ziua de 24 decembrie, am muncit toată ziua și eram extenuată. Mă gândeam, totuși, că e prea devreme să fac testul de sarcină, dar în adâncul sufletului, simțeam că am rămas însărcinată. Dumnezeu a fost blând și generos cu noi și ne-a dăruit un copil fără prea mult efort. Eram atât de emoționată încât am repetat testul și am așteptat să se însereze să îi pot face cadoul soțului. Emoția și bucuria din partea lui au fost exact cum mă așteptam!

La fel de frumoasă a fost surpriza pentru ceilalți membri ai familiei. Fiindcă pe cadouri am scris „pentru bunica”, „pentru mătușa”, s-au prins repede. Mătușa a scos un țipăt de nu știam dacă e de bucurie sau s-a întâmplat ceva. Am plâns cu toții și ne-am îmbrățișat. Fetița noastră este și primul născut în familie – îți dai seama cât entuziasm! De atunci pentru noi Crăciunul are o semnificație aparte. Este ziua când am aflat că vom fi părinți și cât de binecuvântați suntem.”

Natalia Gobjila

„Cel mai deosebit Crăciun a fost cel de anul trecut. Dimineața, când copiii încă dormeau, noi am mers la cumpărături. Când ne-am întors, i-am auzit șușotind dacă pot să deschidă cadourile fără noi sau nu. I-am lăsat să afle ce au primit în dar – câtă fericire! Ne-au cântat colinde, cred că e singura tradiție pe care am păstrat-o.

După prânz, au venit în ospeție finii și ne-am dus cu toții să vedem bradul. M-am simțit atât de împlinită, cei dragi îmi erau aproape, în afară de mama. Mama nu mi-a mai fost alături de Crăciun deja de 8 ani. Ea locuiește în altă țară și mi-e greu să accept că nu avem ocazia să sărbătorim împreună.

Sper să fie la fel de fermecător și acest Crăciun! Copiii simt altfel sărbătorile de iarnă. Noi, maturii, nu mai credem în minuni. Suntem presați de probleme, dar văzând cum se bucură un copil de daruri, decorațiuni și oaspeți, prindem și noi acest val de fericire.”

Absolventă de Jurnalism (Iași, 2015), își face masteratul în domeniul industriilor creative (Suedia, 2017).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.