Săli pline şi discuţii intense cu invitaţi, la a cincea ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Chişinău

Peste 3.000 de spectatori au luat parte la proiecţiile şi discuţiile intense cu invitaţii din cadrul celei de-a cincea ediţii a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) de la Chişinău, care a avut loc între 10 şi 13 octombrie la Cinematograful Odeon.

Filmele noi şi premiate din program au făcut săli pline: „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, la gala de deschidere, „Monştri.”, de Marius Olteanu, „Arest”, de Andrei Cohn, „Nu mă atinge-mă” („Touch Me Not”), de Adina Pintilie, „Alice T.”, de Radu Muntean, şi „Povestea unui pierde-vară”, de Paul Negoescu, la gala de închidere.

Actorii Cristian Popa şi Alexandru Papadopol şi regizorul Andrei Cohn, invitaţi ai ZFR, au stat de vorbă cu publicul din Chişinău, în discuţii lungi şi substanţiale.

De succes s-au bucurat şi cele două filme din retrospectiva dedicată lui Ilarion Ciobanu, „Răscoala” (1965), de Mircea Mureşan, şi „Doi bărbaţi pentru o moarte” (1969), de Gheorghe Naghi.

Ioachim Ciobanu, fiul marelui actor, a evocat personalitatea tatălui său după fiecare dintre cele două proiecţii. Organizatorii ZFR i-au programat de asemenea o vizită emoţionantă la Ciucur-Mingir, satul natal al lui Ilarion Ciobanu, unde el a văzut ce a mai rămas din casa părintească, s-a întâlnit cu rude şi a descoperit casa de cultură din localitate, care poartă numele lui Ilarion Ciobanu.

Studenţii de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP) au avut parte de o proiecţie specială cu scurtmetrajele de diplomă din arhiva UNATC ale regizorilor din generaţia noului cinema românesc. Iar copiii, dar şi părinţii s-au bucurat în număr mare de aventurile lui Nică din filmul „Amintiri din copilărie” (1965), de Elisabeta Bostan.

„La Gomera” şi „Povestea unui pierde-vară” au fost desemnate filmele favorite ale publicului, care şi-a putut exprima votul după fiecare proiecţie.

În premieră, Zilele Filmului Românesc se vor extinde în acest an şi în alte oraşe din Republica Moldova: Cahul, Călăraşi şi Nisporeni, la sfârșitul lui octombrie și începutul lui noiembrie.

Zilele Filmului Românesc de la Chişinău sunt un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi Alternative Cinema din Republica Moldova, prin regizorul Dumitru Grosei și casa de producţie Rova Film din România, prin regizorul Marian Crişan.

Evenimentul  este finanţat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Republica Moldova, Primăria Municipiului Chişinău.

Parteneri: Arhiva Naţională de Film (ANF) din România, DACIN SARA, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP) din Chișinău, Moldova Film, Opa Greek Cafe, Balkan Pharmaceuticals, Chateau Cristi, Lucru Manual Moldova, Symbol Media, Idegraf, Salpan, Print Caro, Hero Pictures.

Parteneri media: TVR Moldova, Jurnal TV, Vocea Basarabiei, Radio Chişinău, Radio Plai, Radio Moldova Tineret, Ziarul de Gardă, Moldova.org, Cotidianul.md, Diez, Zugo, Locals.

Particip la organizarea și asigurarea logisticii evenimentelor corporative și culturale de mai mult de 10 ani. La Moldova.org sunt responsabil de relațiile cu clienții comerciali, dar și de toate aspectele logistice și administrative ale redacției, astfel încât colegii și colegele să nu ducă lipsă de nimic în procesul de lucru.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.