Rusia nu impartaseste optimismul R. Moldova privind reluarea importului vinurilor moldovenesti

intrevederea de la Moscova si rezultatele discutiilor presedintilor R. Moldova si Federatiei Ruse au insuflat exportatorilor de vinuri din RM optimism in ceea ce priveste incheierea „razboiului vinurilor” si reluarea exportului de productie vinicola moldoveneasca pe piata ruseasca.

Presedintele Uniunii exportatorilor de vinuri din Moldova, Gheorghe Cozub, a declarat pentru Info-Prim Neo ca vinificatorii spera in sistarea, in cel mai apropiat timp, a embargoului aplicat de Rusia la importul vinurilor moldovenesti. Cozub a evitat, insa, sa faca vreo declaratie privind soarta planului expertilor moldoveni, prezentat acum o luna spre examinare Serviciului „Rospotrebnadzor”.

La fel de increzator intr-o evolutie pozitiva a „problemei vinurilor” s-a aratat, intr-un interviu acordat, marti seara, agentiei „RIA-Novosti”, consilierul prezidential Marc Tcaciuc, care a declarat: „La fel de optimisti noi suntem si vizavi de faptul ca rusii destul de curind vor bea din nou vinul nostru moldovenesc”.

Pe de alta parte, presa ruseasca comenteaza ca revenirea productiei vinicole moldovenesti pe piata ruseasca este foarte problematica. De la 27 martie, cind a fost sistat exportul vinurilor moldovenesti, importatorii rusi s-au orientat spre alti furnizori si nu se grabesc sa revina la cei din Moldova. in afara de aceasta, potrivit unor sondaje, circa 72 la suta din populatia Federatiei Ruse sustine decizia de sistare a importurilor vinurilor din R. Moldova si Georgia. Datele au fost facute publice de Centrul Opiniei Publice din Rusia, iar chestionarul a cuprins 46 de regiuni ale Rusiei.

in urma embargoului aplicat de Rusia la importul vinurilor moldovenesti, vinificatorii moldoveni au suportat pierderi de 123 mil. dolari. in aceasta perioada, in Rusia a fost nimicit un volum de peste 1,2 mil. litri de productie vinicola din R. Moldova si Geogria.
// Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.