Rusia invocă la whisky-ul american aceleaşi probleme ca şi la vinurile moldoveneşti

Agenţia rusă pentru Protecţia Consumatorilor Rospotrebnadzor a declarat astăzi, 4 august, că efectueaza un control  mai riguros  asupra calităţii whisky-ului Kentucky Gentleman din SUA, după ce în aceasta ar fi fost depistaţi ftalaţi. De asemenea, instituţia federală rusă are obiecţii faţă de procedura de înregistrare de stat a acestei băuturi alcoolice.

Potrivit site-ului oficial Rospotrebnadzor, whisky Kentucky Street Bourbon “Kentucky Gentleman” nu ar fi fost înregistrat în conformitate cu cerinţele Uniunii Vamale, deşi pe eticheta băuturii figurează  semnul acestei uniuni. Totodată, agenţia federală rusă invocă că în whisky-ul american ar fi fost depistaţi ftalaţi. “Aceste subtanţe pot provoca modificări de funcţionalitate a sistemului nervos, endocrin, boli oncologice, dar şi probleme de fertilitate, atât la bărbaţi, cât şi la femei”, se arată în comunicatul instituţiei.

Moldova.org reaminteşte că, pe parcursul ultimilor opt ani, Rospotrebnadzor a pus periodic restricţii la importul vinurilor din R.Moldova, pe motiv că acestea ar fi depăşit limitele admisibile la dibutil ftalat. Astfel, în 2006 Rusia a impus embargou la importul vinurilor noastre, motivând că nu ar corespunde cerinţelor sanitare, inclusiv depăşirea normelor la ftalaţi. Totodată, în 2010 după ridicarea parţială a acestui embargou, Rospotrebnadzor a pus piedici din nou la importul  băuturilor alcoolice moldoveneşti, pentru că ar depăşi normele de dibutil flatat.  La 10 septembrie 2013,  Rusia  a sistat temporar importul de vinuri moldoveneşti, cu excepţia unor producători din UTA Gagauzia şi regiunea transnistreană, invocând iarăşi calitatea proastă a  acestora.

Ftalaţii reprezintă o clasă de substanţe chimice, care se utilizează extrem de larg, fiind în special folosiţi drept plastificatori – adaosuri la substanţele polimerice.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.