“Romsym Data” s-a lansat pe piata din Republica Moldova

La inceputul anului curent Compania “Romsym Data” s-a lansat pe piata din Republica Moldova. Compania este un cunoscut distribuitor a peste 50 de branduri licentiate de soft-uri, printre care se numara Autocad, Adobe, Linux, Macromedia, Micro Focus, Symantec, WinRar, Real Networks. Aceasta a fost creata in 1992 cu scop de a oferi soft-uri licentiate direct de la producatori. Oaspetele de astazi al rubricii noastre este directorul “Romsym Data Moldova”, Mihai RUSU.

De ce a fost necesara lansarea Compania “Romsym Data” pe piata moldoveneasca si ce scopuri isi propune reprezentanta firmei in Moldova?

Compania “Romsym Data” a aparut in Moldova pentru ca a vazut aici potential, deoarece problema asigurarii cu soft-uri de calitate este in prezent una actuala in Moldova. Cifrele vorbesc de la sine: in prezent, doar 5 la suta din utilizatori folosesc soft-uri licentiate, in timp ce 95 la suta din piata utilizeaza produse pirat. Bineinteles, in Moldova exista acte legislative care impun utilizarea soft-urilor licentiate atat de companii, cat si de persoanele fizice. O astfel de lege a fost adoptata de Parlament inca in 1996. Insa, pana anul trecut, cand Compania “Microsoft” nu a deschis in Moldova o reprezentanta in incercarea de a educa piata locala sa utilizeze soft-uri licentiate, aceasta lege nu prea a functionat. Pana in acel moment in Moldova nimeni nici nu s-a gandit ca soft-urile trebuie sa fie procurate, desi acest produs este cumparat ca si oricare alta marfa in toate statele dezvoltate. Odata cu venirea pe piata din Moldova a Companiei “Microsoft” si alti producatori s-au aratat interesati de aceasta piata, in speranta ca vor avea protectie legislativa. Compania pe care o conduceti, reprezinta 54 de branduri, inclusiv este distribuitor exclusiv al programelor Adobe.

Cine este consumatorul tinta al produselor oferite de Compania “Romsym Data Moldova”?

Produsele noastre sunt destinate pentru diverse domenii de activitate: de la sisteme specializate pentru proiectare in constructii, business-anexe, seturi antivirus, pana la pachete de programe multimedia si mijloace de elaborare. Noi intentionam sa oferim soft-uri licentiate pentru banci, companii ingineresti in telecomunicatii s.a. Clientii Dvs. pot fi numai persoanele juridice? Nu, este vorba nu doar despre intreprinderi, ci si despre persoane fizice. In afara de aceasta, noi propunem clientilor nostri nu doar produse software, ci garantam si asistenta tehnica pentru aceste soft-uri, care va fi oferita de specialisti calificati.

Care sunt planurile companiei pentru viitorul apropiat?

Noi intentionam sa extindem lista produselor oferite. Totodata, dorim sa asiguram clientii nostri cu asistenta tehnica informationala pentru programele procurate de la noi, deoarece soft-ul este un produs specific, care necesita cunostinte pentru a fi utilizat, de aceea preconizam sa organizam pentru utilizatori cursuri speciale in acest sens. Bineinteles, fiecare companie tinde sa cucereasca piata si noi nu suntem o exceptie, in contexul cand piata moldoveneasca dispune de un potential enorm.

Tinand cont de dezvoltarea rapida a pietei tehnologiilor informationale, in timpul apropiat vor aparea si concurenti. Nu va temeti?

Concurenta va aparea cu sau fara vointa noastra. Vor veni companii, care vor reprezenta alti producatori, dar tocmai aceast lucru este bun, deoarece atunci cand exista concurenta, exista si dezvoltare. Nu numai ca nu ne temem de concurenta, chiar dorim ca ea sa existe. Aceasta ne va tine in “forma” – un lucru important pentru orice afacere. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare