România va vaccina pe cale aeriană vulpile din Republica Moldova

România va vaccina împotriva turbării vulpile din Republica Moldova. Măsura urmează să împiedice pătrunderea pe teritoriul României a unor vulpi turbate de dincolo de Prut, anunţă Ziarul de Iaşi.

În 2013 a început vaccinarea vulpilor pe cale aeriană în judeţul Iaşi. Programul şi-a dovedit eficienţa în ultimii ani. Din 2016, el se va prelungi şi în Republica Moldova, probabil din iunie, odată cu prima campanie de vaccinare. Măsura este ca şi aprobată de Comisia Europeană. Republica Moldova nu are posibilitatea să testeze vulpile, aşa că acest lucru se va face la Iaşi, a declarat pentru sursa citată Petru Opriş, şeful serviciului sănătate animală din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare.

Vaccinarea aeriană a vulpilor presupune împrăştierea din avion a unor momeli conţinând vaccinul antirabic. Vaccinul este eficient pe durata a doi ani.

Rabia este o boală mortală, transmisă prin saliva animalului infectat, de regulă în urma unei muşcături. Animalul bolnav moare la 10 zile de la apariţia semnelor clinice ale bolii, dar el poate transmite boala cu zece zile înainte de apariţia simptomelor vizibile.

De notat, că la 28 septembrie 2015, de Ziua mondială de luptă împotriva rabiei, autorităţile din Moldova au anunţat că circa 130 de cazuri de îmbolnăvire cu rabie au fost depistate anul trecut pe teritoriul republicii, de aproape 1,7 ori în creștere faţă de perioada similară a anului precedent.

Tot atunci s-a anunţat că principalii transmiţători de infecţie sunt câinii vagabonzi şi vulpile. Potrivit unor date, numărul permis de vulpi la o sută de kilometri pătraţi este mai mare de 4-5 ori.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.