Rogozin îndeamnă Moldova să renunţe la pachetele energetice europene

Reprezentantul special al președintelui rus pentru regiunea transnistreană, vicepremierul, Dmitri Rogozin, este de părere că Pachetul Energetic european III va avea rezultate mai mult negative decât pozitive. Aflat într-o vizită oficială la Chişinău, Rogozin a declarat că pachetele energetice propuse de europeni nu ar fi rentabile şi a amintit în context că în curând expiră contractul privind livrarea gazului rusesc.

„Ne-am consultat cu companiile juridice internaţionale şi ei ne-au spus că acele condiţii care sunt pentru Republica Moldova nu garantează posibilitatea îndeplinirii înţelegerilor pe care le propune Gazpromul. Noi considerăm că aceste pachete energetice nu sunt rentabile, voi credeţi că sunt rentabile. Acesta este sensul discuţiilor noastre. Dar eu am un motiv de îngrijorare că această implementare rapidă a pachetelor energetice mai mult vă va dăuna decât va va ajuta”, a opinat Rogozin în cadrul unei conferinţe de presă.

Oficialul rus a reiterat poziţia Moscovei în situaţia dată. „Noi credem că pachetele energetice nu sunt rentabile, dar voi credeţi că sunt. Noi avem experţi care arată că nu este aşa. Să nu tragem concluzii.(…)Vă vor suci mâinile şi nu veţi putea acţiona. Ne spuneţi că v-aţi înţeles cu comisarul european să nu vă înroleze în armată, dar noi credem că această decizie poate fi schimbată în orice moment. Voi ne spuneţi că v-aţi înţeles, dar noi avem dubii”, a declarat acesta.

Moldova.ORG aminteşte că în luna octombrie, premierul Vlad Filat a solicitat autorităţilor europene să permită Republicii Moldova să amâne implementarea prevederilor Pachetelor Energetice II şi III. Drept urmare, termenul implementării pachetelor energetice europene a fost prelungit până în 2020.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.