Concertul din Piața Marii Adunări Naționale, din seara zilei de 29 noiembrie, ziua în care guvernanții RM au parafat Acordurile de Asociere și de Liber Schimb cu UE, a atras mai mulți spectatori. Răspunsurile la întrebările unor jurnaliști despre semnificația evenimentului au arătat că nu prea erau de găsit cei care înțeleg ce s-a întâmplat la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius (28-29 noiembrie). Unul dintre cei veniți să privească acel concert a spus: „Tragem nădejde că salariul va fi mai mare, ca în Europa, vreo 4000 de euro. Cel mai mic salariu va fi de 1500 euro”… De unde aceste așteptări exagerate (vise)? De unde percepția că Uniunea Europeană va întreține cetățenii celei mai sărace țări din Europa (RM)? UE nu aruncă bani în vânt, cu siguranță pentru că știe prețul cu care îi fac, prin muncă, cetățenii – plătitorii de impozite ai – statelor membre… Unii politicieni (sau aventurieri politici) de la Chișinău folosesc și această idee în comunicarea lor politică: „În România pensiile sunt de 200 de euro (în RM – de 33,65 euro [600 lei mold.]). Să ne unim cu România pentru ca pensionarii noștri să primească și ei aceeași pensie ca peste Prut”. Am vorbit cu români din România. Sunt nemulțumiți de mărimea pensiilor lor și, în general, de nivelul de trai pe care îl au (nu am vorbit cu milionarii de acolo). La întrebarea dacă ar accepta ca din fondul de pensii din România să mai întrețină pensionarii din RM, cu toții mi-au răspuns că nu sunt de acord. Desigur, Traian Băsescu promovează ideea reintegrării româno-moldovenești pentru că nu ar ar plăti el, din buzunarul său, ci ar plăti din buzunarele lor pensionarii și toți cetățenii români care, după cum am constat personal, nu acceptă asemenea costuri.
Cunoscutul jurnalist economist de la București, Moise Guran, menționa într-un articol pe care l-a intitulat „Dragi moldoveni…”: „Multinaţionalele de la noi [occidentale] se vor extinde rapid în Moldova dacă au cum la costuri reduse… Trebuie […] să le folosiţi banii în mod deştept, căci ele nu vin neapărat să vă facă un bine. Vin după profit. […] nu vă transformaţi în sclavi! […] nu vă vindeţi ieftin, că n-aveţi de ce! […] nu vă vindeţi tinerii pe trei euro în vest şi nu vă daţi fabricile, puţine câte aveţi, pe trei lei, nici chiar dacă vor firme româneşti să vi le cumpere. Folosiţi orice bani luaţi din privatizări pentru dezvoltare, folosiţi orice bani împrumutaţi pentru investiţii şi, dacă vă caută unii de la FMI spuneţi-le că nu sunteţi pe acasă. Ceea ce vă trebuie sunt doar nişte politicieni vrednici care […] să dea drumul banului peste voi, să privatizeze în interesul dezvoltării, nu să vă fure ţara de sub fund, să favorizeze investiţiile care crează locuri de muncă înaintea celor care stimulează consumul […].
E bine ca populația RM să înțeleagă că asocierea RM cu UE nu înseamnă primirea de bani fără muncă, întreținerea unor neputincioși într-un stat falimentar din cauza unui sistem de stat corupt până în măduva oaselor. UE este interesată ca vecinul său (RM) să fie un stat stabil, cu un nivel de trai decent, așa încât cetățenii săi să nu invadeze statele uniunii în căutarea unei bucăți de pâine, în căutarea unor condiții normale de viață. Dar mulținaționalele din Occident, dacă vor veni (și se pare că vor veni) în RM, o vor face pentru a realiza profit, oricât de săraci sunt cetățenii statului moldovenesc, pe seama cărora urmează să fie făcut profitul respectiv. Sunt în stare actualii guvernanți ai RM să nu permită, în noile condiții, pauperizarea și mai accentuată a majorității populației moldovenești, prin falimentarea agenților economici care nu pot face față concurenței cu agenții economici din UE? (Pe fundalul sărăcirii celor mulți, unii, puțini, care pot fi guvernanți sau persoane apropiate acestora – cei care pot preda/trăda/vinde interesele țării – se pot îmbogăți). Sunt în stare actualii guvernanți ai RM „să dea drumul banului, să privatizeze în interesul dezvoltării, nu să fure ţara de sub fund, să favorizeze investiţiile care crează locuri de muncă înaintea celor care stimulează consumul”? Este dificil răspunsul la această întrebare. Căci tot ceea ce au demonstrat guvernanții moldoveni până acum este abilitatea de a fura țara „de sub fund”, fără vreo jenă, în mod cinic, prin procese total netransparente. Au demonstrat că nu le pasă de faptul că locurile de muncă devin tot mai puține în urma închiderii de afaceri din cauza estorcărilor la care se pretează organele de control ale statului (începând cu Fiscul), respectiv că tot mai mulți cetățeni ai RM pleacă în căutarea unui loc de muncă peste hotare.
Dacă guvernarea RM nu se va schimba calitativ, dacă autoritățile statului vor da dovadă de aceeași nesimțire, dacă nu se vor pătrunde de necesitatea apărării intereselor naționale, asocierea RM la UE poate avea efectul invers celui așteptat de unii dintre cei care au sărbătorit ieri în PMAN parafarea Acordurilor cu UE. Și dezamăgirea va fi mare. Din simplul motiv că amăgirea lor este una mare.