RM ignora cea mai importanta ramura a economiei nationale – industria gazului

Moldova.ORG — In prezent, in R. Moldova se ignora in mod deliberat importanta industriei gazului, care reprezinta incasari anuale de circa 5 mlrd lei, insemnand de fapt cea mai importanta ramura a economiei nationale. Valoarea reala a activelor din industria gazului depaseste in prezent valoarea cumulativa a tuturor intreprinderilor (170) din industria vinicola, ramura considerata pe buna dreptate de importanta nationala. Acest lucru se arata in Studiul efectuat de catre expertii IDIS „Viitorul”, care abordeaza o tema deosebit de actuala, sensibila si importanta pentru consumatorii din R. Moldova.

Potrivit expertilor IDIS „Viitorul” subiectul abordat se refera direct la problematica securitatii nationale si economice a tarii, astfel incat evaluarea obiectiva si corecta a domeniului da raspunsuri pe care le asteapta cetatenii, si de care au nevoie autoritatile din R. Moldova pentru a-si indeplini atributiile.

Concluziile studiului demonstreaza ca R. Moldova a pierdut controlul acestei ramuri. R. Moldova a cedat unilateral proprietati publice, neprimind in schimb nici un fel de beneficii pe termen scurt sau pe termen lung, iar transferul de proprietati spre Gazprom s-a efectuat nu prin investitii straine direct, ci prin convertirea datoriilor, artificial acumulate, in actiuni repartizate discretionar. Hotarari ilegale, decizii abuzive si lipsa totala de competenta a unor functionari iresponsabili au prejudiciat R. Moldova pana in prezent cu apr.1,5 mlrd usd. Aceste prejudicii depasesc valoarea cumulativa a tuturor investitiilor straine efectuate in R. Moldova dupa 1991. Prejudiciule s-au format in urma cedarii unor active la preturi de 9 ori mai mici decat cele reale, formarii unor datorii artificiale, stabilirii unor tarife ne-justificate economic, si subventionarii consumatorilor din stanga Nistrului, prin politici mioape de repartizari a profitului si achitari unilaterale de datorii.

Potrivit sudiului, dupa 1994 si pana astazi, cetatenii R. Moldova au achitat suplimentar catre furnizorul de gaz circa 240 mln USD in plus fata de pretul real, datorita unei politici tarifare nejustificate economic. Consumatorii de pe malul drept al Nistrului au achitat 231 mln usd, in favoarea consumatorilor de pe malul stang, reprezentanti de regimul separatist. Daca adaugam la aceste plati aditionale valoarea patrimoniului transmis ilegal, si incorect evaluat, putem ajunge la concluzia ca, cetatenii R. Moldova au subventionat supravietuirea regimului separatist transnistrean cu 338 mln USD, echivalenta produsului intern brut anual al regiunii. Aceste prejudicii afecteaza statul si cetatenii R. Moldova. Putem conchide ca valoarea neta a capitalului national, creat dupa Declaratia de independenta (1991), este cu mult mai mica decat valoarea activelor cedate unilateral Gazpromului, in perioada 1994-2006.

Studiul formuleaza cateva recomandari practice in atentia factorilor administrativi si politici. In primul rand – crearea unui cadru transparent si credibil in activitatile SA „Moldova-gaz”. In al doilea rand – automatizarea si contorizarea pe teritoriul R. Moldova a livrarilor de gaze naturale catre consumatorii locali, precum si a tranzitului de gaze parti terte. In al treilea rand – negocierea cu SAR Gazprom a pretului la gaze si a tranzitului, in serviciul consumatorului si la nivelul tarifelor practicate pe plan regional. In al patrulea rand – autoritatile R. Moldova sunt obligate sa initieze procesul de evaluare a legalitatii transferurilor de proprietate, efectuate dupa 1994, in favoarea agentilor straini, initiind o procedura de estimare a valorii de piata a retelelor de gaze naturale, clarificarea statutului retelelor de distributie a gazelor, create cu bani publici in ultimii 10 ani, estimate la circa 2 mlrd lei, si in sfarsit – revizuirea statutului proprietatii R. Moldova in SA „Moldova-gaz”, utilizand in acest sens toate instrumentele legale si politice.

„Scopul acestei investigatii economice este de a ridica acest subiect pe agenda publica a dezbaterilor. Speram ca toate autoritatile publice, comunitatea academica si mediul independent de cercetare, vor contribui si ei la efortul de cautare de solutii la problemele identificate, in apararea consumatorilor si cetatenilor loiali statului R. Moldova”, conchid autorii studiului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.