RISE: Cum 75 de acționari Moldova-Agroindbank au fost deposedați ilegal de active prin intermediul unei persoane din anturajul lui Platon

75 de acționari ai Moldova-Agroindbank au fost deposedați ilegal de active de un grup de patru persoane, condus de Stela Pahomi – unul dintre principalii pioni ai controversatului afacerist moldovean, Veaceslav Platon. Schema de operare a fost simplă: grupul a preluat controlul unei companii care administra baza de date a acționarilor, pe care a folosit-o apoi pentru a afla identitatea acționarilor de la care puteau fi preluate acțiuni prin falsificarea de documente, potrivit unei investigații realizate de RISE-Moldova.

Procuratura Anticorupție a finalizat pe 5 iulie urmărirea penală şi a trimis în instanță dosarul privind deposedarea de acțiuni, prin înşelăciune şi abuz de încredere, a 75 de acţionari ai Moldova-Agroindbank (MAIB), cea mai mare bancă din Republica Moldova. În cauză sunt investigate și fapte de spălare de bani.

Pe banca acuzaţilor vor sta: Stela Pahomi, fost membru al Consiliului de administraţie al MAIB și fratele acesteia, Alexandru Grumeza, Vladimir Torodii, administratorul bazei de date al companiei Registru-Corect SA, dar şi Octavian Popînin – fost angajat al Inspectoratului de Poliţie al sectorului Râşcani din capitală.

Stela Pahomi a activat în 1996-2001 la Comisia Națională a Pieței Financiare, unde a condus Departamentul Supraveghere, Control şi Anchetă, fiind demisă pentru „grave încălcări a legislaţiei”. În ultimii 4-5 ani, Pahomi a fost preşedintele Consiliului de Administraţie al companiilor de asigurări Asito-Capital din România şi Moldasig din Republica Moldova. Anul trecut ea a fost aleasă membră a Consiliului de Administraţie al MAIB.

La sfârșitul anului 2010, Pahomi a achiziționat, în trei etape, întreg pachetul de acţiuni (100%) al Registru-Corect. Având controlul asupra registratorului, care administra baza de date a acţionarilor MAIB, Pahomi a aflat că mai multe dintre întreprinderile care dețineau acțiuni la bancă nu mai funcţionau. Pachetele de acţiuni ale celor 73 de întreprinderi și ale celor două surori au fost preluate, prin folosirea unor procuri și alte documente falsificate, şi vândute către două companii din Marea Britanie: E-Rich Ltd şi AMG Invest Ltd. Companiile au fost fondate doar cu o săptămână înainte de inițierea tranzacțiilor ilegale cu acțiunile MAIB, potrivit investigației.

Au urmat mai multe tranzacții frauduloase, timp de câțiva ani, astfel încât în cadrul Consiliului de Administrare al MAIB, Pahomi a ajuns să reprezinte interesele a 22 de companii, printre care Dilnoro Group SIA şi Ostryn Business Ltd, conectate la afaceristul Veaceslav Platon. În martie 2016, BNM a stabilit că acestea companii au acționat concertat la preluarea unui pachet de 39,6% din acțiunile MAIB.

Întrebat de reporterii RISE Moldova despre arestarea şi acuzaţiile aduse Stelei Pahomi, Veaceslav Platon a refuzat să spună ceva concret, deşi nu a negat că ar avea legături cu ea.

„Nu vreau să vorbesc acum despre Stela Pahomi, deoarece este arestată şi nu cred că se simte bine acolo. În plus, vorbele mele ar putea fi interpretate, astfel încât eu îi pot face doar rău. Aşa că, în această situaţie, nu ar fi corect să vorbesc la acest subiect”, a declarat Platon.

La finele lunii martie a acestui an, Stela Pahomi a fost arestată, iar procurorii o acuză de organizare şi instigare la dobândirea ilicită a bunurilor altei persoane prin înşelăciune sau abuz de încredere, cu cauzarea de daune în proporții deosebit de mari, dar şi pe faptul spălării banilor în proporţii deosebit de mari. Potrivit Codului Penal, aceasta riscă până la 15 ani de închisoare, notează RISE-Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.