Rezumat din Parlament: Doi deputați din Partidul Șor au rămas fără imunitate

Deputații au ridicat astăzi imunitatea a doi colegi din fracțiunea Partidului Șor. Este vorba de Petru Jardan și Denis Ulanov, cărora li s-a incriminat implicarea în concesionarea cu probleme a Aeroportului Internațional Chișinău și dosarul „furtului miliardului”. Dezbaterile au durat mai bine de o oră. Potrivit procedurii, ridicarea imunității permite procurorilor să percheziționeze domiciliul și locul de muncă a unui deputat, și să îl aresteze, după caz.

  • În cazul lui Petru Jardan, Procurorul General i-a imputat încălcarea articolului din Codul Penal cu privire la „abuzul de serviciu”.  Alexandru Stoianoglo, Procuror General, a menționat că Jardan, fiind director interimar la Aeroportul Internațional Chișinău în 2013, ar fi folosit autoritatea personală în procesul de concesionare a Aeroportului în favoarea companiei AviaInvest, controlată pe atunci de Ilan Șor. Jardan a făcut parte din comisia care a organizat concursul de concesionare câștigat de AviaInvest.

Tot Jardan a devenit la scurt timp după concesionarea aeroportului administrator al companiei AviaInvest. În acceași perioadă acesta a oferit un contract de asigurare de 100 de milioane de euro unei companii afiliate lui Ilan Șor.

Jardan s-a apărat invocând că și-a exercitat funcția fără încălcări, iar de concesionarea aeroportului se vorbea de mai mulți ani înainte de venirea lui în funcție. Acesta a spus că atunci când a fost concesionat Aeroportul Internațional Chișinău, acesta a activat 60 de zile ca administrator interimar la compania de stat ce controla Aeroportul. După această perioadă de tranziție, Jardan a devenit director la Compania AviaInvest. Petru Jardan spune că a obținut funcția pentru că „a fost apreciat.

În sesiunea de întrebări, interesați de subiect au părut să fie doar deputații fostului bloc ACUM. Deputații PSRM nu au adresat întrebări, dar au votat în final pentru hotărâre. Deputatul Pro Moldova, Vladimir Cebotari a anunțat că se abține de la vot deoarece „are un conflict de interese la acest subiect (subiectul aeroportului)”.

Solicitarea a fost aprobată de plenul Parlamentului cu 68 de voturi.

  • În cazul lui Denis Ulanov, Procurorul General a cerut ridicarea imunității în două dosare paralele. Ulanov este cercetat pentru  „escrocherie” și „spălare de bani”, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale. Înainte de discuție, deputații au luat însă o pauză.

În anul 2011, Veaceaslav Platon prin companiile sale afiliate a cumpărat 32,8% din VictoriaBank și alte companii. În octombrie, noiembrie între el și Vlad Plahotniuca avut loc o tranzacție inversă, astfel că bunurile lui Platon au fost preluate de Plahotniuc. Toată afacerea a presupus două etape: una oficială și alta neoficială prin care au fost stinse creditele. Pe 30 octombrie 2014 pe numele lui Ulanov a fost eliberată o procură în baza căreia de pe conturile unei companii urmau să fie sustrase mijloacele financiare.

Pe 12 noiembrie compania reprezentată de Ulanov a dispus transferul a 12,5 milioande de dolari sustrase anterior din acțiunile VictoriaBank, prin aceste transferuri fiind încheiată prima parte a afacerii. Pentru realizarea acestui fapt, Ulanov, acționând în interesele lui Ilan Șor a negociat direct în acest sens condițiile, tranzacțiile cu reprezentatul lui Platon, o altă parte de mijloace necesare fiind puse la dispoziția companiei Zenit Management. Acționând în interesele organizației criminale el a înlăturat 12,5 milioane de dolari și peste 20 de milioane de euro prejudiciind statul în proporții deosebit de mare. El a făcut escrocherie și a indus în eroare mai multe persoane prin prezentarea ca adevărate a unor fapte minciunoase”, a declarat procurorul general.

Ședința poate fi urmărită aici:

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.