Republica Moldova şi SUA previn, combat şi stopează traficul de materiale nucleare

De Larisa Muntean/ Chişinău / Moldova.ORG/ — SUA şi Moldova continuă să dezvolte relaţiile bilaterale existente, semnând două acorduri de colaborare în domeniul combaterii traficului ilicit de materiale nucleare şi radioactive.

Semnarea acordurilor de colaborare a avut loc la Chişinău, cu participarea lui Vlad Filat şi a ambasadorului SUA în Republica Moldova, Asif J.Chaudhry. Oficialul american a menţionat că, prin semnarea acestor două acorduri, Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova îşi unesc eforturile în combaterea unui fenomen extrem de periculos pentru securitatea şi pacea din întreaga lume – traficul ilicit de materiale nucleare şi radioactive.

“Republica Moldova devine parte a unui sistem internaţional pentru combaterea contrabandei cu materiale nucleare şi radioactive”, a declarat diplomatul american, menţionează Karadeniz Press.

Ambasadorul a subliniat că Planul Comun de acţiuni între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru combaterea traficului ilicit de materiale nucleare şi radioactive conţine 45 de paşi, implementarea cărora va contribui substanţial la consolidarea capacităţilor Republicii Moldova în acest domeniu.

Asif J.Chaudhry a mai spus că, deoarece documentul în cauză este foarte serios şi are consecinţe serioase, părţile vor face revizuirea periodică a calităţii implementării lui. Ambasadorul s-a arătat încrezător că cooperarea dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii se va dezvolta în continuare şi a mulţumit prim-ministrului Vlad Filat pentru contribuţia lui în acest sens.

La rândul său, premierul R. Moldova a accentuat că aceste două documente au o importanţă majoră pentru fortificarea capacităţilor naţionale de prevenire, detectare şi contracarare a tentativelor de trafic ilicit de materiale nucleare şi radioactive.

Vlad Filat a specificat că primul document, Planul Comun de acţiuni între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru combaterea traficului ilicit de materiale nucleare şi radioactive, este rezultatul unor lucrări preparatorii complexe pe o perioadă de un an, iniţiate de Departamentul de Stat SUA prin Ambasada SUA de la Chişinău şi cuprinde toate aspectele necesare în acest sens.

Amintim că, la sfârşitul lunii iunie, anul curent, la Chişinău, poliţia a arestat şase persoane domiciliate pe ambele maluri ale Nistrului, care intenţionau să vândă uraniu unui cumpărător dintr-o ţară africană. Pe parcursul documentării acestui grup a fost stabilită o conlucrare cu serviciile speciale din SUA, Ucraina şi Germania.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.