Republica Moldova, cu cel mai scăzut grad de urbanizare în Europa. Este la nivelul țărilor din Africa

După declararea independenţei, Republica Moldova a cunoscut schimbări socio-economice, pe fundalul cărora, cea mai mare parte a oraşelor, cu excepția orașelor Chișinău, Bălți, Tiraspol și Tighina, au suferit un declinul urban.

Un raport publicat recent de Departamentul pentru Problemele Economice şi Sociale (UNDESA) arată că, țara noastră continuă să fie la moment țara cu cel mai scăzut grad de urbanizare în Europa, practic fiind la nivelul țărilor din Africa.

Potrivit raportului, în clasamentul european, printre cele mai urbanizate state se evidențiază Belgia – 97%, Marea Britanie – 90%, Danemarca – 86%, Spania și Franța – 77%.

În lume, regiunile cele mai urbanizate includ America de Nord (82%), America Latină și Caraibe (80%), precum și Europa (73%). În contrast, Africa și Asia rămâne în cea mai mare parte rurală, respectiv 40 și 48%.

Conform raportului publicat de UNDESA, în anul 2014 la nivel global 54% din populația lumii locuia în mediul urban, pe când în anul 1800 orașul era gazdă doar pentru 2% din oameni. În anul 1950 populația urbană constituia 30%, iar către anul 2050 specialiștii prognozează că 66% din populație va fi urbană.

În anul 2013, doar 42,2% din populaţia Republicii Moldova locuia în localităţile urbane, iar 57,8% – în cele rurale. Peste 48% din populaţia urbană locuieşte în capitală, iar dacă adăugăm aici şi municipiul Bălţi, atunci circa 60% din orăşenii moldoveni locuiesc în aceste două oraşe.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.