Republica Moldova a devenit membră a Comisiei Electrotehnice Internaţionale (IEC)

Republica Moldova a devenit oficial membru asociat al Comisiei Electrotehnice Internaţionale (IEC), instituţie recunoscută pe plan mondial ce asigură cooperarea internaţională în domeniul standardizării electrotehnice. Acest fapt oferă ţării noastre accesul la standardele internaţionale în domeniul electrotehnic şi posibilitatea participării la lucrările de elaborare a standardelor internaţionale în domeniul respectiv.

„Standardele IEC reflectă interesele producătorilor, comercianţilor şi cumpărătorilor din domeniul electrotehnic, astfel aderarea ţării noastre la Comisia Internaţională în cauză ne va asigura accesul la noile tehnologii în electrotehnica internaţională şi promovarea intereselor naţionale în acest domeniu”, susţine viceministrul Economiei, Octavian Calmâc.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei se stipulează că Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie a constituit, în 2010, Comitetul Electrotehnic Moldovean (CEM) asta pentru a deveni membru al IEC şi pentru a depăşi barierele în comerţul internaţional cu produse electrice şi electronice. Scopul principal al CEM este de a selecta, elabora şi propune Organismului Naţional de Standardizare pentru adoptare, standarde internaţionale în domeniul electrotehnic. Astfel, la 27 ianuarie 2012, Comitetul Electrotehnic Moldovean a fost acceptat în calitate de membru asociat al IEC.

Amintim că organizaţia non-guvernamentală Comisia Electrotehnică Internaţională (International Electrotechnical Commission) a fost fondată în 1906 şi este lider mondial în domeniul elaborării şi adoptării standardelor internaţionale în sectorul tehnologiilor electrice, electronice şi celor aferente. Membrii Comisiei sunt 82 de ţări, precum ar fi SUA, Marea Britanie, Germania, Austria, Suedia, Singapore, România, Federaţia Rusă, etc. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.