Republica Moldova – 20 de ani de suveranitate

De Carolina Stratan

Astăzi este cea de a 20-a aniversare de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a Republicii Moldova la 23 iunie 1990. Cu acest prilej, Guvernul RM a elaborat un şir de manifestaţii festive.

Festivităţile încep cu depunerea de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt de către Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, pentru a omagia aniversărea a 20-a de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate. Cu această ocazie azi, în incinta Teatrului de Operă şi Balet, cu începere de la ora 10.00, se va desfăşura şedinţa festivă a Parlamentului. La şedinţă sunt invitaţi să participe deputaţi din actualul legislativ şi din primul parlament democratic, membrii actualului cabinet de miniştri şi celor din guvernul de atunci, corpul ambasadorilor străini acreditaţi la Chişinău, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, înalte feţe bisericeşti, scriitori, oameni de cultură, reprezentanţi ai societăţii civile etc.

Potrivit programului, şedinţa festivă va fi deschisă de către Mihai Ghimpu, Preşedintele Parlamentului, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, deputat în primul parlament democratic. Ulterior, vor rosti discursuri Vlad Filat, prim-ministrul Republicii Moldova, Mircea Snegur, ex-Preşedinte al Sovietului Suprem (fostul Parlament al Republicii Moldova până în anul 1990), primul Preşedinte al Republicii Moldova, academicianul Mihai Cimpoi, Preşedintele Uniunii Scriitorilor, deputatul Ion Hadârcă, prim-vicepreşedinte al primului Parlament democratic, Serafim Urechean, prim-vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, deputat în primul Parlament democratic, Marian Lupu, Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Alexandru Moşanu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XII-a, Anatol Şalaru, Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, deputat în primul parlament democratic, precum şi Valeriu Matei, Vasile Nedelciuc, protoiereul Ioan Ciuntu, deputaţi în primul parlament democratic.

Declaraţia de Suveranitate a fost adoptată la 23 iunie 1990 de către deputaţii din primul parlament democratic al Republicii Moldova, iar Declaraţia de Independenţă – la 27 august 1991.

Mişcarea de renaştere naţională declanşată la finele anilor 80 ai sec. XX a avut drept rezultat proclamarea limbii române drept limbă de stat, revenirea la grafia latină, la istoria, tradiţiile şi simbolurile naţionale. Aceste evenimente istorice au pus începutul unei noi epoci în dezvoltarea politică, social-economică şi culturală a tânărului stat.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.