Reportaj: Tehnologizarea școlilor moldovenești. Elevii renunță la cărțile obișnuite în favoarea laptopurilor

Reforma învăţământului moldovenesc este un proces de amploare şi dificil, iar subiectul bacalaureatului a fost cel mai mediatizat şi, probabil, dureros, deşi necesar. În acelaşi timp, şcolile din Moldova se modernizează şi prin metode aparent mai puţin spectaculoase, dar cu implicaţii la fel de profunde ca şi reforma bacalaureatului.

Proiectul “Conectează-te”

“Conectează-te” este un proiect al Ministerului Educaţiei implementat în 10 licee din Republica Moldova. Prin intermediul acestuia, școlile au fost dotate cu  câte 50 de laptopuri, iar elevii din câte două clase din fiecare instituție sunt învățați să înlocuiască rucsacul plin cu manuale cu laptopul.

Mai mult decât atât, şi elevii din alte licee pot veni la şcoală cu tableta sau laptopul. Centrul Tehnologiilor Informaționale din cadrul Ministerului Educației a publicat în luna august un număr de manuale şcolare în format PDF, iar șeful direcției e-Transformare, Dan Perciun, ne-a comunicat că Ministerul își propune digitalizarea unui număr mai mare de manuale pe viitor.

“Liceul meu nu face parte din acest program, dar publicarea manualelor în format electronic este o inițiativă excelentă, deoarece, în fiecare zi având câte 5-6 lecții trebuie să ai în geantă tot atâtea cărți care sunt grele și care deseori sunt inutile. Avantajul unei tablete e că oricând poți face o trecere ușoară dintre un calculator, un Dicționar și manual. Eu prefer să utilizez mai des un iPad, decât la 20 de ani să-mi tratez scolioza”, spune Adrian Pleșca, elev la Liceul Mihai Viteazu din capitală.

manuale

Totodată, mai mulți profesori au participat la cursuri de instruire pentru a învăța cum să folosească noile tehnologii în pregătirea și desfășurarea lecțiilor. Ei au beneficiat de instruire prin programul Intel Teach și stagii de formare organizate de Centrul Tehnologiilor Informaționale și Comunicaționale în Educație (CTICE). Instruirea durează jumătate de an, timp în care profesorii aplică noile cunoștințe în cadrul lecțiilor pe care le țin.

E-transformare la Ciocana

Liceul ”Gaudeamus” din Ciocana, Chișinău este una din școlile implicate în proiectul ”Conectează-te”. Liceul are 4 etaje: 2 cu wi-fi de la Starnet și 2 de la Moldtelecom. De asemenea, sălile de calculatoare au fibră optică de la Starnet. Astfel, elevii pot folosi Internetul și în afara sălilor de calculatoare. În acest scop, liceul a organizat lecții la care copiii învață să folosească diverse resurse educaționale online de pe telefoanele și tabletele lor. Laptopurile sunt folosite chiar și în timpul lecțiilor de educație fizică, permițând și implicarea celor care au scutire medicală: de câteva ori în timpul lecției, colegii lor își măsoară pulsul sau tensiunea, iar ei introduc datele într-un program.

Conform doamnei Tatiana Ponomari, vicedirectoarea liceului responsabilă de implementarea proiectului, inițial proiectul presupunea dotarea cu laptopuri a 4 clase, iar liceul a pregătit 4 săli de clasă cu prize, fibră optică, etc., însă fondurile Ministerului se pare că au secat și doar două clase au primit calculatoare. Renovarea celorlalte 2 săli pare să fi fost în zadar, cel puțin pentru moment.

elevi copii liceu școală

Doamna Ponomari este însă oricum bucuroasă de rezultatele proiectului. Pe lângă laptopuri, liceul a primit și o tablă interactivă care permite realizarea unor grafice matematice sau ecuații chimice împreună cu elevii. ”Eu sunt… încântată! Eu sunt profesoară de limba română, dar îmi place să învăț chimia!”. O astfel de lecție este însă mult mai greu de pregătit și uneori necesită până la 5 ore de lucru din partea profesorului.

Pe lângă laptopuri, Ministerul Educației a oferit și varianta scanată a manualelor școlare în format PDF. Acum, ne spune doamna Ponomari, elevii nu mai pot avea scuza că și-au uitat cărțile acasă. Pentru a face lecțiile mai interesante, dumneaei creează mici jocuri online pentru a stimula copiii să citească, să răspundă și să concureze. Mulți profesori folosesc Google Drive pentru a-și organiza activitatea didactică. Spre exemplu, un test poate fi creat în Google Forms și distribuit online elevilor, iar rezultatele sunt centralizate apoi într-un tabel și pot fi analizate individual sau comparativ, inclusiv în formă grafică.

test evaluare google școală

Astfel, elevii care au plecat în alte țări prin programe de schimb pot ține pasul cu restul colegilor, iar când se întorc în Moldova, nu sunt nevoiți să dea restanțe. Totuși, doamna Ponomari admite că activitatea profesorilor ar fi mult mai ușoară dacă ar avea la dispoziție manuale electronice veritabile, nu doar PDF-uri scanate. Potrivit ei, astfel de manuale abia se elaborează în România pentru clasele primare și profesorii abonați la didactica.ro le primesc. De asemenea, lipsesc și programele și aplicațiile educaționale specializate. Conform vicedirectoarei, profesorii se descurcă și ei cum pot, căutându-le pe Internet și folosind uneori și versiuni piratate.

Chiar şi în sate, elevii vin fără manuale la şcoală

Pelaghia Traci, directorul Liceului din satul Taraclia, raionul Căușeni spune că odată cu implementarea proiectului “Conectează-te” a crescut interesul elevilor pentru disciplinele de studiu.

La Taraclia, spune directoarea, care este și profesoară de informatică, elevii folosesc laptopurile la toate disciplinile, iar elevii din cele două clase de a XI-a nu mai iau manualele la școală. “Am observat că elevii de la profilul Real sunt motivați în mod special, rezolvă exerciții, probleme online. E interesant și pentru noi, profesorii, să facem parte din acest proiect, putem coordona ușor activitatea în grup prin instrumentul Google Drive”, spune Pelaghia Traci.

Profesoara spune că în liceu există rețea Wifi, iar elevii pot accesa resurse online în timpul lecțiilor, pe lângă manualele digitale oferite de Ministerul Educației. Întrebată dacă elevii accesează și alte site-uri în timpul orelor decât cele legate strict de disciplină, profesoara spune este imposibil să combați total acest obicei. “Nu putem fi ca jandarmii, să urmărim la fiecare 5 minute pe ce site-uri sunt elevii, însă, în mare parte, elevii sunt disciplinați și se concentrează pe activitățile de studiu”, expică aceasta.

Manualele electronice ale Ministerului sunt ”doar nişte PDF-uri”

Elena Railean, doctor în pedagogie, autoarea tezei “Bazele psihopedagogice ale elaborării manualului electronic”, și a mai multor cărți și lucrări științifice în domeniul educației electronice publicate în SUA, Germania, Romania și Moldova, subliniază că manualele de pe site-ul CTICE a Ministerul Educației nu sunt altceva decât versiunea PDF a manualelor obişnuite și nicidecum manuale electronice autentice, folosite pe larg în țările de vest.

Aceste manuale realizează funcția de informare, dar într-un mod destul de simplist. Permisivitatea manualelor .pdf constă în faptul că sunt mai „ușoare”, posibil, mai viu colorate și mai „la modă”. Nu existe date statistice în baza cărora se poate argumenta că eficacitatea educațională a versiunii PDF a unui manual tipărit ar fi mai bună.

În realitate, spune expertul, manualele electronice/digitale oferă interactivitate, adaptivitate, flexibilitate, diferențiere, dinamicitate și multiple posibilități de a studia individual sau cooperativ într-un mediu de învățare activ cu strategii inovative, creative și de dezvoltare metacognitivă. În plus, manualul electronic/digital poate fi personalizat prin diverse tehnici care permit de a crea portofoliul.

În Republica Moldova, adaugă Elena Railean, există specialiști care ar putea elabora manuale electronice autentice, dar este important ca acești specialiști să cunoască și fundamentele psihopedagogice din perspectiva gândirii metasistemice, tehnologiile moderne și metodologia de aplicare a acestora. În caz contrar, orice experiment pedagogic va fi mai mult pentru raportare, decât pentru eficientizarea învățării.

Screen Shot 2015-02-03 at 8.06.04 PM

Totodată, Elena Railean spune că nu este suficientă prezența manualelor electronice în mediul școlar. Condiția necesară și suficientă este crearea mediului de învățare digital, în care elevii sunt activ implicați în învățare. Și aici, Google Drive are o anumită atribuție, dacă luăm în considerație feedbackul imediat pe care îl obține profesorul/elevul în special dacă știe că va fi evaluat. Mult mai efective, însă, sunt sarcinile de personalizare a conținuturilor și diverse strategii metacognitive axate pe dezvoltarea capacității de a învăța să înveți.

„În întreaga lume se folosesc manualele electronice nu pentru că este la modă, dar pentru că anume aceste manuale au un scop clar stabilit și rezolvă probleme reale din sistemul educațional prin completarea inteligentă a funcțiilor profesorului, adresând-se, inclusiv, și categoriei de elevi cu necesități speciale de învățare. Mi-aș dori ca anume astfel de manuale electronice să fie implementate și în Republica Moldova”, concluzionează Elena Railean.

Eugen Muravschi, Oxana Greadcenco

foto: Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.