Remitenţele din ianuarie – la cel mai mic nivel din ianuarie 2010!

Moldovenii care muncesc în străinătate au trimis în prima lună a anului curent 68, 67 milioane de dolari, cu 25 la sută mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totodată, acesta este cel mai scăzut nivel al remitenţelor din ianuarie 2010, atunci când transferurile băneşti au constituit 63, 2 milioane de dolari.

Astfel, potrivit datelor Băncii Naţionale, în prima lună a anului 2015 din cele circa 69 de milioane de dolari, 46 la sută au fost transferuri în dolari, 31 % în euro şi doar 22 la sută din transferurile de peste hotare au fost făcute în ruble ruseşti.

În context, menţionăm că anterior experţii economici au prognozat că trendul negativ atestat în ultimul trimestru al anului trecut se va menține, cel mai probabil, și pe parcursul anului 2015 și este direct corelat cu situația migranților noștri din Rusia, de unde provin 2/3 din transferuri.

“Prognozele pentru anul curent sunt pesimiste, întrucât putem asista la o reeditare a situației din 2008, când a avut loc o scădere drastică a remitențelor, a menţionat Stas Madan, expert şef departament Studii şi Cercetări BIS,

De notat că în 2014, moldovenii care muncesc peste hotare au trimis acasă 1 miliard 612 milioane de dolari, cu patru milioane de dolari mai mult în comparaţie cu anul 2013.

Cel mai mic volum de transferuri s-a înregistrat în ianuarie 2014 – 91,6 milioane de dolari, iar cel mai mare, în iulie – 178 de milioane de dolari. În general, cei mai mulți bani, aproape jumătate de miliard de lei, au fost transferați în lunile iulie-septembrie.

Datele arată că anul trecut circa 37 la sută din transferuri au fost efectuate în ruble ruseşti, peste 36 la sută – în euro, iar 27 la sută – în dolari.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.